Читомо > Акції > Читомо-2016 у фактах і цифрах

Акції

Читомо-2016 у фактах і цифрах

30.12.2016 0 Автор:

2016-й рік видався для редакції Читомо, в першу чергу, стабільнішим і чіткішим у планах і стратегіях: ми налагодили вертикаль організації, залучивши нових командних гравців, і почали розбудову горизонталі; упорядкували фінансові справи й виплачували гонорари нашим журналістам, працюючи у ринкових умовах – без ґрантів, але не без допомоги наших читачів; експериментували з новими форматами і працювали на нарощування відвідуваності, щоразу дивуючи вас. Попереднім роком ми довели, що нішевий медіа-проект у сегменті книговидання може бути самостійним, а в перспективі – прибутковим.

Реформи

Найбільшою реформою року стало об’єднання з блогом про сучасну дитячу літературу «Казкарка», яку заснували редакторка й критик Валентина Вздульська та письменниця й дослідниця дитячої літератури Оксана Лущевська. Відтак на Читомо сформаний самостійний відділ дитячої літератури й книговидання, авторами якого стали літературні критики, психологи, літературознавці тощо. Дитяча література усвідомлюється нами як окремий серйозний сегмент, який потребує фахового висвітлення. Щочетверга на Читомо – «дитячий день», протягом якого виходять відповідні матеріали (загалом із липня вийшло 75 матеріалів).

reformy_chytomo

Цього року до команди долучився літкритик Євгеній Стасіневич, що очолив новостворений відділ літературної критики. Завдяки введенню такої посади ми збільшили кількість фахових рецензій вдвічі, у порівнянні з минулим роком (102 матеріали загалом). У перспективі ми хотіли б розвивати цей напрямок, щоб більше ніколи не стикатися із моветоном: в Україні немає літературної критики.

З іншого боку, мріємо, що у недалекому майбутньому про школу літературної критики Читомо писали товстенькі монографії.

Зрештою, нам таки вдалося «виростити» кількох достойних критиків художньої літератури, черга за іншими видами видавничої продукції.

У лютому 2 року 015-го «Читомо» та ініціатива «Альтернативна освіта» представили новий курс із видавничого менеджменту «Книжка як комерційний продукт: стратегія актуального позиціювання» – модуль лекцій, тренінгів, майстер-класів, консультацій, живих, чесних розмов від провідних фахівців книговидавничого ринку. Мета проекту – надати фахові й справді практичні поради з видавничого бізнесу, які знадобляться і досвідченим видавцям, щоб вдосконалити свої вміння, і початківцям, які лише готуються реалізувати свої видавничі наміри. За результатами першого модулю ми побачили, що для багатьох «студентів» цей рік став вдалим стартом – до того ж у співпраці з іншими учасниками навчання, що не може нас не тішити.

У 2016-му наш редакційний колектив ділився набутим досвідом також і зі студентами профільних вишів, окремих шкіл, гостями спеціалізованих та літературних фестивалів.

.

.

Аудиторія

Наша аудиторія у порівнянні з попереднім роком зросла на 62% – впродовж цього року за нами стежили понад 338 тисяч користувачів. Динаміка дозволяє робити позитивні висновки, але до мільйона захоплених читачів ще далеко.

aud

 

Наші відвідувачі почали вдумливіше нас читати – на 28 % довше. Нас стали активніше читати за кордоном: США (5 450 читачів),  Росія (4 695), Польща (3 363), Німеччина (2 431), Нідерланди (1 395), Судан (1 282), Великобританія (1 180), Канада (905).

Ми не маємо англійської версії сайту, проте віднині запланували: цьогоріч у нас з’явилася перша публікація англійською, і це – лише початок.

Цьогоріч ми активніше почали використовувати інші соціальні мережі: реанімували Twitter, Вконтакте; створили сторінку в Instagram, і нарощуємо аудиторію поза Facebook.

social

.

.

Контент

Цього року вийшло 532 унікальні матеріали, що на 30 % більше, ніж торік. Понад сотня нових матеріалів у рубриці «Видане», 68 інтерв’ю з письменниками, видавцями, експертами книговидавничого ринку, бібіліотекарями й перекладачами, 34 аналітичних матеріали, які стосувались тенденцій галузі.

content

 

Окрім того, ми сповістили вас про 1773 подій книжкового і навколокнижкового життя (на 300 більше, ніж минулого року, що теж свідчить про зростання літературних подій в Україні). Рубрикою календар ретельно опікується Ганна Гнедкова (до речі, з приводу анонсів звертатися до неї).

.

.

Топові матеріали

.

top

.

Але добірка найкращих матеріалів за вибором редакції така:

.

thebest

..

.

Спецпроекти

Цього року ми започаткуваи і тематичні спецпроекти.

У межах співпраці з Українською правдою відвідали лекції з літератури і підготували серію матеріалів «Розстріляне Відродження».

Створили серію матеріалів «Історія чеської літератури», який організував Чеський центр у Києві.

.

partners

.

Продовжили співпрацю із PinchukArtCentre у рамках літературної програми «Біль пам’яті» та отримали ексклюзивне право на конспект з розмови із Катериною Петровською.

Вдалося написати і серію матеріалів про подорожі і книжки, який підтримали Gorgany. Кураторкою спецпроекту «Мандри» стала провідна журналістка Читомо Тетяна Петренко.

У рамках співпраці із Літературним центром імені Аґнона ми публікували есе учасників резиденції «Аґнон: 50 кроків, щоб зрозуміти» Софії Андрухович, Андрія Любки, Євгенії Сенік.

 

goethe

 

Читомо спільно з Франкфуртським книжковим ярмарком опублікували серію матеріалів для тих, хто планував ефективно відвідати ярмарок. Goethe-Institut в Україні підтримав публікації з Франкфуртського книжкового ярмарку.

 

.

Фестивалі та виставки

Усі найбільші книжкові виставки і літературні фестивалі не обійшлися без наших аналітичних репортажів, а саме:

Сподіваємося, наступний рік буде не менш проривним у літературному менеджменті.

.

.

Іноземний досвід

Окрім того, цього року ми продовжили активно висвітлювати літературні події світу та знайомитися з іноземним досвідом книговидання. Інтегруємося у видавничий процес світу, відкриваємо нові імена, вивчаємо тренди у книжковій сфері. 

Зокрема наші видавці й журналісти побували на таких міжнародних подіях:

map

Звісно, своїми враженнями вони поділилися з нами.

Та найбільшою радістю є ексклюзивна співпраця із Publishing Perspectives, одним із найкращих ресурсів із книговидання у світі, завдяки якій ми стежимо за поступом видавничої справи і перекладаємо найцікавіші матеріали на Читомо. Натомість ми знайомимо світ з українським книжковим ринком.

Також цьогоріч ми розпочали співпрацю з німецьким фаховим книжковим тижневиком B?rsenblatt, яку плануємо розвинути у 2017-му.

.

.

Команда

Початок 2016-го року випусковим редактором сайту була Мар’яна Хемій, якій вдалось залучити до лав Читомо чимало журналістів і перекладачів. Наступні 9 місяців редакцію очолила Катерина Котвіцька, з якою у Читомо й прийшла стабільність, а наша фірмова спонтанність залишилась лише у матеріалах і поза роботою. Саме Катерина й стала авторкою найбільшої кількості матеріалів за рік (33). Далі у порядку спадання (Алла Костовська (30), Тетяна Петренко (24), Вікторія Мельничук (19), Валентина Вздульська (18), Ната Коваль (13) тощо.

katia

Увесь цей час з нами були:

Анастасія Івашина, Катерина Котвіцька, Ганна Гнедкова, Тетяна Петренко, Алла Костовська, Микола Петращук, Олег Коцарев, Ілля Стронґовський, Настя Денисенко, Ольга Ренн, Галина Листвак, Тетяна Калитенко, Христя Содомора, Ната Коваль, Анастасія Трепитьон, Богдана Романцова, Мар’яна Хемій, Павло Коробчук, Наталя Корнієнко, Анастасія Савченко, Анастасія Семерей, Ольга Герасименко, Пилип Пухарєв.

Цього року до Читомо долучились і нові автори, а саме: Євген Стасіневич, Діана Клочко, Настасія Герасимова, Даша Стокоз, Ярина Груша, Ярослава Стріха, Інна Левченко, Андрій Мартиненко, Вікторія Мельничук, Ольга Погинайко, Настасія Євдокимова, Ганна Кобилякова, Олеся Мамчич, Юлія Кушнір, Надія Ковальчук,  Марія Горбань, Максим Карповець, Антоніна Ящук, Ірина Ніколайчук, Христина Стефінів, Марія Сулима, Олександра Войцехівська, Андрій Маліванов, Оксана Куцин, Олеся Мартюк, Ярина Семчишин, Наталія Ясіновська тощо. 

Молодою надією і свіжою кров’ю-2016 Читомо оголошуємо Юлю Клебан (11 матеріалів).

До нас також під час університетської практики до команди долучалися студенти Києво-Могилянської академії, Інституту журналістики та Інституту філології Київського національного університету імені Т. Шевченка, Українського католицького університету, Київського національного університету культури і мистецтв.

І ще – по важливе. Весь цей час технічно нас супроводжував Роман Горін і студія Revolverdesign.

І без них технічно ми б не змогли бути з вами на зв’язку. Окрема подяка найбільш чоловічій нашій складовій).

.

.

Монетизація

Хоча цього року ми найактивніше працювали над монетизацією проекту, але працювати є ще над чим. Наші прибутки загалом зросли, але й видатки – через розширення штату, збільшення кількості матеріалів, загальне підвищення цін у країні – зросли втричі (будемо чесними з вами до кінця – утримання Читомо мінімально на місяць обходиться близько 20 тисяч гривень).

 

Чверть покриває участь у ярмарках з нашим проектом «Малі.ua» (за рік ми взяли участь у 24 книжкових виставках і ярмарках). Ми надзвичайно вдячні усім організаторам виставок і ярмарків, які підтримали нашу ініціативу. Це відчутний крок у бік урізноманітнення книговидавничого ринку України. У цьому нам допомагали менеджерки проекту Вікторія Лупенко та Дарія Мазур.

mali-sm1

Ми також запрошуємо вас на сторінку-крамничку, де пропонуємо придбати рафіновані видання та сувенірну продукцію. Словом, купуйте у нас і підтримуйте «Читомо». А ми невдовзі обіцяємо зробити придбання зручнішим.

kram

Чверть бюджету – співпраця із партнерами, замовлення банерів, рекламних послуг, курування спеціальними проектами.

Також частину коштів нам перераховують наші читачі завдяки донейтам.

 

 

fonduvaty

Серед тих, хто зробив можливим цей рік для Читомо – Андрій Малишко, Олексій Сивокінь, Олександра Коваль, Богдан Варщук, Сергій Стецюн, Лідія Лихач, Лілія Омельяненко, Ілля Стронґовський, Богдан Логвиненко, Дмитро Уполовніков, Ірина Осадчук, Віра Балдинюк, Владислав Кириченко, Антон Мартинов, Сашко Ком’яхов.

Ми зворушені, що нас підтримують наші власні автори і друзі: Олена Поціпух, Алла Дорош, Валентина Захабура, Оксана Кротюк, Мар’яна Микитюк, Ярослава Тимощук, Катерина Перконос, родина Содомор, Олена Поліщук, Вікторія Черняхівська.

 

Зібраних коштів від наших читачів вистачило на цілий місяць повного утримання Читомо!

.

donators

 

Спасибі!

.

На жаль, ми бачимо імена не всіх тих, хто нас підтримував протягом року, не всіх ми знаємо на обличчя, але ми дуже вдячні кожному, хто став нашим фундатором!

Окрему подяку висловлюємо нашим партнерам: видавництву «Vivat» – за велику довіру та стабільність, підтримку й надані для розіграшів книжки, нестримний розвиток і партнерство, яким можна пишатися, «Родовід» – за те, що допомогли розширити нашу географію, «Видавництву Страрого Лева» – за те, що роблять книжки, які не потребують реклами, але завжди йдуть нам назустріч, «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» – за те, що попри імідж «недосяжної величини», відкриті до співпраці, «Часу майстрів» – за те, що не боялися експериментів і постійно прагнули до кращого, «ArtHuss» – за те, що підтримують суголосний нам напрямок мистецтва книговидання, «КСД» – за увагу від найбільшого видавництва України, «Лютій справі» – що погодилися ділити з нами свій простір, «Discursus», «Видавництво» та багатьом іншим малим видавництвам – що надихали, показували неймовінне та змушували повірити в успіх)

partners_

Спасибі!

Друзі, нам надзвичайно приємно. Але це ще не все. Ми бачимо, що ви – одні з найкращих, – зорієнтовані не лише на видання прекрасних книжок, але й на формування ринку. І це змушує нас вірити, що в книжковому сегменті наступні роки будуть надзвичайно плідними й цікавими. Спасибі!

.

.

Але як і минулих сім років велика частина видатків лягає на засновників, що іноді демотивує, але й припинити такий двіж уже не тру, це наче зійти з половини шляху. Тому так, ви знаєте, що зараз будерозпачливі прохання підтримати нас. Чому? Тому що ми постійно вчимося, тому що ми знаємо, як професійно і чесно писати про книжки, й ніколи не називаємо біле чорним. Тому що ми молода команда хочете загін крутих читачівякий 7 років поспіль втілює неможливе: розвиває культуру читання в Україні, вірить у молоду свіжу кров, відкриває нові імена, не пропускає жодної вартої літературної події і ділиться з вами конспектами, розуміє, що читанняце наша суперсила у боротьбі проти ворогів і мудаків, працює, аби книговидання було мистецтвом світового рівня.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe