Читомо > Новини > «Каліграфічний» Сковорода з’явився на поштових марках

Новини

«Каліграфічний» Сковорода з’явився на поштових марках

27.04.2018 0 Автор:

Укрпошта випустила серію марок із каліграфічними написами, присвяченими Григорію Сковороді. Про це повідомляється на Facebook-сторінці Майстерні каліграфії Monkey ART.

На марках зображені каліграфічні написи «Г. Сковорода», а також томик письменника, каламар і перо, виконані Катериною Степаніщевою.

Для філателістів чи просто шанувальників творчості Сковороди до марок додається каліграфічний лист з портретом та цитатою філософа: «Пізнаєш істину – ввійде у кров твою сонце».

Як розповіли в ексклюзивному коментарі Читомо у Майстерні каліграфії Monkey ART, марки із зображенням Сковороди  це частина проекту «Філософія каліграфії». Ідея для проекту з’явилася минулого року, і він був приурочений до 295-ої річниці від дня народження Сковороди.

«Наша майстерня каліграфії проводить майстер-класи і курси з каліграфії. Як у своєму розвитку, так і в навчальних програмах для інших, найбільше ми зосереджені на пошуку невидимих каліграфічних істин. Чи не головним світилом у цьому для нас є філософія Сковороди. З ним ми рухаємось і швидше, і впевненіше», – зазначили в майстерні.

У січні в Monkey ART була організована виставка каліграфії на твори Сковороди. Це були і роботи у форматі картин, і різного роду об’єкти, які стали теж носіями каліграфії з цитатами філософа (сумки, листівки, шовкові хустинки та ін.). Також проходила серія майстер-класів «Скоропис за мотивами почерку Сковороди».

30167278_1668371236589056_210309986045172265_o

Наступним етапом проекту «Філософія каліграфії» буде участь у вечорі «Світле бароко», який відбудеться в Мистецькому Арсеналі 12 травня.

За словами представників Monkey ART, в атмосфері барокової музики, танців та історичних костюмів, буде проходити і майстер-клас з каліграфії «Скоропис за мотивами почерку Сковороди», а також працюватиме каліграфічна пошта. Саме для останньої і створювалися марки. Кожен, хто придбає листівку на вечорі, отримає в дарунок каліграфічне виконання підпису листівки з власним текстом. Листівку можна буде відправити собі чи друзям поштою. Щоб такий лист був максимально справжнім і мав історичний настрій, конверти та листівки будуть ручної роботи. Листівки, звісно, з каліграфічними цитатами Григорія Сковороди. Марки ж створювалися за допомогою послуги Укрпошти – «Власна марка».

30171065_1668371233255723_4128362602096256990_o

У свою чергу Катерина Степаніщева відкрила секрет «каліграфічного» Сковороди.

«Григорій Сковорода вже давно живе в моїй душі – і з кожним роком він відкривається для мене ще у більш глибокому розумінні. Через це ілюстрація створювалася лише під впливом внутрішніх відчуттів. Лаконічний, але змістовний – так можна охарактеризувати стиль марки. Він подібний до філософії Григорія Сковороди – принаймні, я так відчуваю», – зазначила вона.

«Хочу звернути увагу на вишиванку філософа. Вона виглядає однією червоною площиною, але, якщо придивитися, можна побачити весь наш світ – землю, воду, рослини, тварин, небо і космос. Це все, що в нас є і частиною чого ми є самі. Григорій Сковорода тримає у руці зерно. Його філософія, яку він заклав у своїй творчості – подібна до природи, яка закладає в маленьке зерно рослину. Погляди Сковороди настільки глибокі і актуальні, що вони і досі проростають в наших серцях, незважаючи на те, скільки часу минуло», – наголосила художниця.

Читайте також: Какідзоме, або перша каліграфія року

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe