Читомо > Новини > Ілюстрактор #5: як художники і дизайнери вчили книги робити

Новини

Ілюстрактор #5: як художники і дизайнери вчили книги робити

30.11.2016 2 Автор:

Цих вихідних, 26-27 листопада, вп’яте відбулася київська зустріч спільноти «Ілюстрактор» – просвітницького проекту для ілюстраторів, дизанерів та всіх зацікавлених візуальним мистецтвом, розпочатого художником Олександром Ком’яховим і нині підтриманого клубом творчого розвитку «Арт і Я». Цього разу – у зручній локації Port Creative Hub, з платою за вхід, ширшою програмою та привабливою темою, яку Читомо просто не могло оминути увагою – «Книга!»

Локація

Зустріч приймав Port Creative Hub – простір, реалізований командою Art Managment, досить вдало пристосований для спеціалізованих заходів до 80 гостей: камерно, функціонально, естетично. Попри компактність, площа дозволила не лише провести лекції та майстер-класи, а й невеличкі виставки-наслідки Inktober’а*, більш об’ємної виставки the Room та навіть торгової зони з художнім обладнанням.

* Inktober – флешмоб для художників, що полягає в тому, що кожен учасник протягом жовтня має щоденно малювати за допомогою лише чорнил та викладати роботи в мережу з хештегом #Inktober. До речі, кожний день жовтня присвячений новій темі: транспорту, дружбі, відпочинку і так далі.

З мінусів – лише віддаленість від  закладів харчування, де сусідство з рестораном «Хуторець» аж ніяк не вирішує проблему тривалого перебування на інтенсивах. Були також і деякі проблеми з освітленням. Проте здається, «Ілюстрактор» тут не затримається: судячи з динаміки, іншим разом доведеться шукати просторішу локацію.

Читайте також: Неголодний художник, або боротьба за видавця з обов’язками

Події

Усі десять подій програми були об’єднані у блоки «Теорія», «Спілкування і практика», «Майстер-класи» й «Розваги», на противагу багатьом іншим книжковим інтенсивам, за бажанням  можна було відвідати їх усі, жодних паралельних подій. І певне, правильно, практично кожна лекція чи зустіч – з ряду обов’язкових для відвідання для фахової аудиторії. Не можна також не відзначити прохання організаторів презентувати книжки з власної бібліотеки: кожен лектор та навіть гості заходу приносили із собою видання, які можуть бути взірцем у тому чи тому аспекті.

Відкривав захід книжковий дизайнер Микола Ковальчук з лекцією «Основи технології виробництва книжок», що зібрав чи не найчисленнішу аудиторію. Дуже зацікавили присутніх ексклюзивні видання з особистої колекції лектора, які можна було погортати.

SONY DSC

Читайте також: Микола Ковальчук: Дилетантство — головна проблема всієї країни

Наступним заходом стала зустріч з ілюстратором та засновником видавництва «Сіма видає» (нині не функціонує – Читомо) Олегом Петренко-Заневським «Книжка від А до Я та досвід власного видавництва». Спікер розповідав про труднощі, які спіткали його під час того, як він вирішив перетворити свою творчість на бізнес. Проте за півгодини до Петренка-Заневського із залу приєднався раніше не анонсований спікер – директор видавництва «Веселка» Олексій Бондаренко. Видавці розповіли про лайфхаки, за допомогою яких можна заощадити на своєму виданні. Бондаренко радить активізуватися в січні – це найсприятливіший час для співпраці з друкарнями. «Не соромтеся обирати найкрутіші друкарні й називати найнижчу ціну. У будь-якому випадку домовитесь, їм теж потрібні клієнти», – додав Петренко-Заневський.

SONY DSC

Після невеликої перерви перший день зустрічі продовжився майстер-класом «Архітектура книги» від Сашка Ком’яхова та Віталіни Лопухіної. Коли розповідь про конструкцію книги та типові помилки, проілюстровані прикладами, добігла кінця, місце дії перемістилося за стіл. Тут лектори розглядали та оцінювали арт-проекти учасників майстер-класу з точки зору верстки та правильності матеріальної конструкції видання.

Наостанок найстійкішим було запропоновано провести сеанс одночасної гри у художні «шахи» з Сашком Ком’яховим та Дмитром Кривоносом, під час якого кожен з учасників спільно з «гросмейстерами» малював скетч за принципом одночасної гри у шахи. За один хід можна було намалювати, або стерти одну деталь.

Окремо відбувся перегляд уже згадуваних книжок з домашніх бібліотек учасників, яких, до речі, було чимало, і жодне з видань не загубилося б на книжковій полиці навіть найвимогливішого книжкового гурмана.

SONY DSC

Звісно ж, більшість книжок були або присвячені дизайну та ілюстрації, або представляли так звану «візуальну книгу». Окремо були продемонстровані дитячі книжки, серед яких декiлька книжок Кріса Гатона.

ilustr

Книжи Кріса Гатона «A bit lost», «Shh!We have a plan» та «Oh no, George» (видавництво «Walkers books»)

Можна також було подивитися на рідкісні взірці індійської книги, представлені продукцією видавництва «Tarabook». 

15300631_128283910990191_1281144159_n

15281186_128283917656857_1384980857_n 15300520_128283914323524_1088385331_n

Зацікавила відвідувачів книга із колекції історика мистецтв Ігоря Дудника, видана у 1977 році у Кишиневі видавництвом «Література артистике». Над шрифтом для цього видання працював народний художник СРСР Ілля Богдеско.

15231607_128283964323519_1162292820_o

15228097_128283950990187_588247849_n
15300668_128283954323520_279799881_n

Читайте також: Нечитома буква – це мистецтво для мистецтва, а не грамотний дизайн

Другий день був більш «практичним», хоча недільні заходи теж почалися з теорії – лекції дизайнера та історика мистецтв Ігоря Дудника «Книжковий макет: Історія, теорія, структура», яка теж користувалася особливою популярністю попри час проведення і вдало продовжила розпочату дизайнером Миколою Ковальчуком тему.

SONY DSC

Далі в програмі – портфоліо-рев’ю з ілюстратором Сергієм Майдуковим, який погодився критично оцінити проекти учасників: книжкові макети, артбуки, окремі скетчі та ілюстрації.

SONY DSC

Деякі художники, надихнувшись роботами колег, малювали скетчі, «не відходячи від каси», знехтувавши навіть перервою між подіями. «Мене вразили два артбуки, – ділиться враженнями Майдуков, – але в цілому, я думаю, нам треба працювати ще років десять, щоб досягти хоча б рівня Польщі».

15240227_128283994323516_1879168281_n

Фрагмент артбуку Євгенії Логачової та Олександри Слюсаренко

Після рев’ю розпочався довгоочікуваний майстер-клас з літерації «Мальовані літери» від дизайнера та засновника фестивалю «Простір літер» у Луцьку – Кирила Ткачова. Завдання: відтворити  іноземний шрифт 80-90-х р.р. кирилицею.

«Це дуже важко. Але це реально круто, це допомагає нам краще відчути кирилицю, повертає нас до неї, а її – до нас», – прокоментувала завдання Олена з Черкас, яка брала участь у майстер-класі. – Дуже незвичний підхід до викладання у Кирила Ткачова, мені він дуже сподобався: він контактує безпосередньо з кожним, витискає із кожного максимум». Цей підхід відзначають практично всі учасники майстер-класу, серед яких були й ті, що відвідали зустріч спільноти «Ілюстрактор» спеціально заради лекції Кирила. На цьому ж майстер-класі затримався й Сергій Майдуков. 

tcachov

Майстер-клас Кирила Ткачова

«На такі заняття почали ходити не лише дизайнери, оскільки зараз багато кому стала цікава тема каліграфії, літерації, шрифту. І це приємно», – прокоментував майстер-клас Ткачов.

Читайте також: «Простір літер»: фестиваль каліграфії у Луцьку

Публіка

Попри вузьку тематику, яка, схоже, стає цікавою для дедалі ширшого кола слухачів, серед «ілюстракторів» цього разу опинилися не тільки художники, дизайнери та шрифтарі, які останнім часом вирізняються особливою активністю в усьому, що стосується візуальної культури, але й видавці, автори і редактори, що допомагає налагоджувати комунікацію у книжковій сфері. Безумовно, захід залишається професійним, проте дедалі виразніше простежується синергія різних галузей.  

SONY DSC

Окрім того, тут зібралися не лише кияни – в порт на зустріч приїхали також учасники з Черкас, Чернівців, Хмельницького й Луцька. Дехто приходив на окремі лекції чи майстер-класи, чи й просто до конкретного лектора – поспілкуватися чи спитати поради.

«Все було дуже класно, по-столичному. Атмосфера також чудова. Можливо, лише реклами не вистачило, потрібно було більше розкрутити цей захід, адже про нього повинні знати якомога більше людей», – переконана учасниця Олена.

«Я очікував побачити цікавих людей і послухати про видавництво книг, про їх створення та оформлення. Не певен, що задовольнив свою жагу до теми книг, але загалом захід вдався, люди задоволені, що ж іще треба», – поділився враженнями учасник Єжи.

Влітку у Луцьку відбувся фестиваль каліграфії «Простір літер», на якому ми також побували.

Читайте також про два фестивалі каліграфії, шрифтів і мистецтва книги у Києві.

Рекомендуємо також прочитати інтерв’ю із шрифтовим дизайнером Андрієм Шевченком.

 Світлини спільності Ілюстрактор

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. 30.11.2016 в 5:32 pm

    Любий Читомо, майстер-клас проводила Віталіна разом із Ком’яховим 🙂

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe