Читомо > Новини > Сергія Оксеника пропонують зробити героєм книжок

Новини

Сергія Оксеника пропонують зробити героєм книжок

30.04.2018 0 Автор:

Письменника та літературознавця Сергія Оксеника, який днями пішов із життя, пропонують зробити героєм української дитячої та підліткової літератури. Таку ідею подала письменниця Галина Ткачук на своїй сторінці у Facebook.

Вона звернулася до авторок та авторів дитячих і підліткових книжок, яких свого часу надихнув і підтримав Сергій Іванюк (Оксеник), і запропонувала «таємну змову» на пошану пам’яті письменника.

Галина нагадала, що у диснеївських та піксарівських мультфільмах часто виринає напис «A113», який не має жодного значення для сюжету. Проте з’являється він тому, що «А113» — це номер аудиторії у California Institute of the Arts, де вчилися майбутні майстри графічного дизайну та анімації.

Відтак вона запропонувала схожим чином вшанувати пам’ять Сергія Оксеника — а саме: зробити його наскрізним образом української дитячої та підліткової літератури.

«Хай то в тій, то в тій книжці виникає герой (хоча б і епізодичний) – Сергій Семенович. Або Оксеник. Або хай хтось із героїв принагідно зронить: «І діточок багато». Або розкаже інший іванюківський жарт», — написала Ткачук.

Її пропозицію відразу підтримав письменник Володимир Арєнєв, який зазначив, що уже ввів образ Оксеника у книжку, яку зараз доопрацьовує.

Також на ідею жваво відреагували й інші письменники та письменниці, зокрема: Антон Санченко, Тетяна Стус, Ольга Купріян, Катерина Єгорушкіна та ін.

А літературознавиця Роксолана Свято розповіла, як на появу героя Сергія Семеновича колись відреагував сам Оксеник: «В одному з перших оповідань на літтворчість у мене вже був персонаж Сергій Семенович, який приклеїв жуйку до шуби якоїсь дами в транспорті. Випадково. Іванюк тоді сказав: «Панятно, Свято, що ви про мене думаєте. Ну, харашо»».

Сергій Іванюк (літературний псевдонім — Сергій Оксеник) — літературознавець, письменник, журналіст, критик і перекладач, кандидат філологічних наук, один із відроджувачів Національного університету «Києво-Могилянська академія», доцент кафедри літературознавства. Помер у ніч на 26 квітня, на 67-му році життя.

Читайте також: Від Франка до Оксеника: що і в якому віці читати дітям

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe