Читомо > Акції > Читомо-2015 у фактах і цифрах

Акції

Читомо-2015 у фактах і цифрах

30.12.2015 0 Автор:

Минулого року ми поставили собі за мету посилити аналітичні матеріали, не пропускати жодної цікавої лекції чи дискусії з літератури й видавничої справи, зосередитися на міжнародному досвіді книговидання. Проте найважливішим нашим завданням за 2015 рік стала монетизація сайту, що динамічно розвивається і потребує додаткового фінансування і сил. Дещо нам вдалося, над дечим будемо працювати й наступного року.

Контент

articles

За цей рік на Читомо вийшло 382 оригінальні статті. З них найчисельніша рубрика – Видане (56 книжкових рецензій на найпомітніші або на варті новинки цього року, 17 добірок актуального чтива різних напрямків). На другомі місці – Інтерв’ю (ми провели розмови з 53 постатями українського і закордонного книговидання, сучасної літератури).

Щоправда, найбільш відвідуваною традиційно залишається рубрика Стандарти, особливо на період сесії, і Вітрина новинок (напередодні Книжкового Арсеналу і Форуму видавців).

nastia_ivashyna

Найбільше матеріалів написала наша права рука – Анастасія Івашина (51 матеріал).

Окрім того, ми сповістили вас про 1488 подій книжкового і навколокнижкового життя. Рубрикою календар ретельно опікується Ганна Гнедкова (до речі, з приводу анонсів звертатися до неї).

Трійка найвідвідуваніших матеріалів – Сервіси, які необхідно знати кожному редакторові, Письменники, яких не існувало: 7 українських містифікацій, Топ, без якого наша література доби незалежности немислима, від Забужко.
За цей рік вийшло 8 спецпроектів.

top

Фестивалі та виставки

Усі найбільші книжкові виставки і літературні фестивалі не обійшлися без наших ґрунтовних аналітичних репортажів, а саме:

Дуже тішимося появі нових літературних імпрез, які дебютували цього року. Наші спеціальні кореспонденти активно виствітлювали:

Сподіваємося, наступний рік буде не менш проривним у літературному менеджменті.

 

Іноземний досвід

Окрім того, цього року ми активно зосередилися на висвітленні іноземного досвіду. Все більше й активніше інтегруємося у бурхливий книговидавничий процес світу. Зокрема наші видавці й журналісти побували на таких міжнародних імпрезах

map

Звісно, своїми враженнями вони поділилися з нами.

Та найбільшою радістю є ексклюзивна співпраця із Publishing Perspectives, одним із найкращих ресурсів із книговидання у світі, завдяки якій ми стежимо за поступом видавничої справи і передруковуємо найцікавіші матеріали на Читомо.

Нові проекти

mali-sm1

Найвдалішим проектом стало об’єднання малих видавництв – Малі.ua, яке ми започаткували спільно з Книжковим Арсеналом (спецпроект «Незалежних видавці: книжки поза мейнстрімом»). Наразі серед молодих гравців ринку до проекту долучилися 25 видавництв та ініціативних груп: «Laurus», «Медуза», «Жолудь», «Інтелектуальна книга», «Леополь», «Братське», «Люта справа», «Каламар», «Чорні вівці», видавничий центр «12», «Ми з тобою», «Електрокнига», «Три мурашки», «Nebo», «Батрахіомахія», «Артерія», велокнигарня «Чаргород», «Книжечки з історії для дітей із сіл», «Жила», «Коза» та інші чудові ініціативи.

Відтоді книжки малих видавництв номінувалися у конкурсах й нагороджувалися, знаходили своїх читачів, заходили в нові мережі, а деякі навіть стали «хітами продажів» і були перевидані новими накладами (тож багато хто з «малих» скоро може вирости з цього формату).

Менш, ніж за рік наш об’єднаний стенд взяв участь у 17 виставках і ярмармарках у Києві, Львові й Одесі. Ми надзвичайно вдячні усім організаторам виставок і ярмарків, які підтримали нашу ініціативу. Це відчутний крок у бік урізноманітнення книговидавничого ринку України.

У цьому нам допомагають менеджерка проекту Вікторія Лупенко та наші чудові продавці Лада Голубєва, Даша Мазур, Максим Рачковський.

Наразі працюємо над залученням більшої кільості учасників із регіонів, промоцією книжок малих видавців, розділенням дорослих і дитячих видаництв проекту Малі.ua, а також над створенням окремої сторінки. Адже менше, як за півроку Малі.ua переросли у самостійний проект.

Vitryna1

Також цього року у нас на сайті додалася рубрика «Вітрина новинок», ідея якої належить кураторці «Книжкового Арсеналу» Олі Жук. У межах цієї рубрики ми почали співпрацю із 48 видавництвами України, популяризувавши їхні новинки. Поза сумнівом, ця рубрика на часі – особливо напередодні Книжкового Арсеналу і Форуму видавців що позначилось на популярності усього сайту – відвідуваність розділу б’є рекорди.

Ідея нової рубрики «Читомо читає» з’явилася не так давно, однак стрімко набрала обертів. Редакторка рубрики Ганна Гнедкова щотижня проводить опитування серед п’яти членів нашої дружньої команди. Кожен із них має у кількох абзацах оповісти свої враження про прочитану книжку, а також навести по одній улюбленій цитаті з книжки. П’ятірки опитаних змінюються кожного тижня.

Команда

З нами весь цей час були:

usi

Анастасія Івашина, Катерина Котвіцька, Ганна Гнедкова, Тетяна Петренко, Микола Петращук, Олег Коцарев, Ілля Стронґовський, Настя Денисенко, Ольга Рен, Галина Листвак, Тетяна Калитенко, Христя Содомора, Ната Коваль, Анастасія Трепитьон, Богдана Романцова, Мар’яна Хемій, Павло Коробчук, Наталя Корнієнко, Анастасія Савченко, Анастасія Семерей, Ольга Герасименко, Пилип Пухарєв.

Цього року нашими авторами вперше стали: Катерина Котвіцька, Інна Косинська, Ольга Беца, Дмитро Бондарчук, Анастасія Іванців, Тетяна Гордієнко, Вікторія Зенгва, Тетяна Гордієнко, Марія Удуд, Дарина Титова, Катерина Толокольнікова, Анастасія Савченко, Катерина Яковенко, Марія Горбач, Алла Костовська, Інна Кролевецька, Ольга Пархоменко, Анна Шматок, Ганна Аргірова тощо.

До наших лав цього року долучилися такі імениті автори, як Михайло Бриних, Антон Санченко, Олег Сілін, Іван Тюссо-Рябчій, Олег Шинкаренко, Ігор Зарудко, Ігор Дудник, Олександр Афонін, Юрій Завадський, Олексій Чекаль, Марія Шубчик та інші.

Усім їм ми намагалися оплатити гонорари, і зазвичай нам це вдавалося.

У зв’язку з розширенням кола авторів і водночас більшою кількістю книжкових вартісних подій у країні в нас постала потреба терміново знайти випускового редактора, оскільки чотирьох рук нам вже не вистачало. Відтак 2 місяці у ролі випускового себе спробувала Богдана Романцова, тепер – Мар’яна Хемій (тож, з нею теж можна вирішувати питання щодо контенту).

Власне, чотири руки. Вони нікуди не поділися.

_IMG_7690_1

І ще – по важливе. Весь цей час технічно нас супроводжував Роман Горін і студія Revolverdesign. І без них технічно ми б не змогли бути з вами на зв’язку. Окрема подяка найбільш чоловічій нашій складовій)

Монетизація

Нарешті у нас з’явилася опція фондування – а отже, з’явилися й перші 47 фундаторів. Середній платіж за двомісячний «випробувальний» період склав 25 грн. Тут маємо відкрити таємницю: особи деяких із наших меценатів встановлені – і ми надзвичайно вдячні й зворушені, що серед тих, хто проголосував гривнею за наші матеріали, виявилося чимало видавців. Тому робимо приємні для себе висновки) Ми дуже вдячні кожному, хто став нашим фундаторам!

fonduvaty

Проте Читомо і досі залишається незалежним проектом, що фінансується лише за рахунок наших спецпроектів, про які йшлося вище. У деякі місяці ми досягли часткової самоокупності, і до того ж, дещо збільшили гонорари авторам, у деякі місяці головні редакторки ставали основними фондувальниками. Щиро зворушені усіма нашими авторами, які відмовлялися від гонорарів на користь зростання Читомо або жертували їх на благочинність.

Цього року ми також додали сторінку-крамничку, де пропонуємо придбати рафіновані видання та сувенірну продукцію. Словом, купуйте у нас і підтримуйте «Читомо». А ми невдовзі обіцяємо зробити придбання зручнішим)

kram

Дякуємо за розміщення банерів (а відтак і фінансову підтримку нашому ресурсові), спільні акції та просто плідну співпрацю видавництам «Віват», «Час Майстрів», «ВСЛ», «Discursus», «Meridian Czernowitz», «Ранок», «Ірбіс-комікси», «КСД», «Наш формат», Видавництву Анетти Антоненко.

Щиро вдячні Гете-інституту, який профінансував 10 аналітичних матеріалів на книговидавничу тематику.
Готові до нових спільних проектів і ваших ідей.

Тішимося співпраці із освітніми проектами: Центр літературної освіти, Bartleby&Company, School of Visual Communications, Kyiv Art College. Саме завдяки їм наші читачі вигравали квитки на курси за знижками.

На 2016 у нас ціла купа планів. Зробити нарешті редизайн, поставити на ноги нові проекти і продовжити всю цю бурхливу діяльність. До речі, з новим логотипом:

logo_new_chytomo

Гарного й мирного усім 2016 року!

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe