Читомо > Новини > Українські бестселери 2015: версія видавців

Новини

Українські бестселери 2015: версія видавців

18.01.2016 0 Автор:

Українські видавці розповіли Читомо про свої бестселери року, що минув. Хтось називав одну топову книгу, хтось цілий перелік видань, які купували найактивніше. Самі видавці зізнаються, що рейтинг умовний, бо книга, яка вийшла на початку року, мала більше шансів опинитися у цьому списку, ніж та, що з’явилася наприкінці. Водночас серед названих видань є ті, що побачили світ раніше, ніж у 2015-му, однак стали топовими за тогорічними продажами (так звані лонгселлери – видання, які успішно продаються не один рік поспіль).

Ми просили видавців надати відомості про те, які наклади бестселерів були продані. Однак цю інформацію повідомили не всі, посилаючись, зокрема, на її конфіденційність.

Стосовно ж самих книг, то найбільше привертає увагу шалений попит на розмальовки для дорослих, задовольняти який взялася низка видавництв. Так, топовими ці видання стали для трьох видавців, при чому продані наклади деяких із них (86 і 89 тис. примірників) відчутно випереджають тиражі, приміром, видань художньої літератури (від 500 до 37,5 тис. примірників). Також помітною є тенденція, що читачі активно купують книги, в яких висвітлюється тема війни й політики: «Аеропорт» Сергія Лойка (продано 37,5 тис. примірників), «Іловайськ» Євгена Положія (понад 5 тис.), «Війна очима ТСН» (4,5 тис.), «Мистецтво війни» Сунь-Дзи (понад 10 тис.) «Ноука от Горького Лука» (6 тис.). Для видавництва Laurus, наприклад, лідером встигли стати «Рассказы» Олега Сенцова, хоча їхній продаж почався лише у серпні 2015-го. Топовими для деяких видавців були свіжі переклади – «Улліс» Джеймса Джойса, «Мабуть Естер» Каті Петровської, «Двоє добродіїв із Брюсселя» Еріка-Емманюеля Шмітта.

Більше бестселерів – у переліку нижче. Зауважимо, що порядок, в якому розміщені видавництва, цілком довільний і не є рейтингом.

line

icon

Основи

osnova_1

Богдана Павличко: Українській класиці потрібне нове дихання

osnovy_2

Видавництво Старого Лева

vsl_3

Зі слів керівника відділу маркетингу та зв’язків з громадськістю ВСЛ Оксани Зьобро, серед розмальовок і альбомів рекорсменами є всі три книжки Джоанни Басфорд – «Чарівний сад», «Зачарований ліс», «Загублений океан», а також сувеніри за її мотивами – набір листівок.

Мар’яна Савка: Для успіху потрібна велика віра у свою справу

vsl_1

Лідерами серед книжок ВСЛ для дорослої аудиторії є «Фелікс Австрія» Софії Андрухович, «Мистецтво війни» Сунь-Дзи, «Моя дорога птаха» Ольги Кузьменко, «Як розмовляти з дітьми про мистецтво» Франсуази Барб-Ґалль. Кількість проданих примірників складає понад 10 000.

vsl_2Серед книг для дітей топовими за продажами є «Карти» Даніеля і Олексанри Мізелінських, «36 і 6 котів» Галини Вдовиченко, «Хто зробить сніг» Тараса Прохаська і Мар’яни Прохасько, «Як змайструвати автомобіль» Мартіна Содомки.

Мар’яна Прохасько: Точки перетину, доторку, порозуміння – це найбільша розкіш

Дух і літера

duh

У видавництві «Дух і літера» у 2015 році найкраще продавалися такі книги:

  • Світлана Алексієвич «Час second-hand (кінець червоної людини)»; 1000 прим.*
  • Оля Гнатюк «Відвага і страх»; 1000 прим.
  • Тімоті Снайдер «Перетворення націй. Польща, Україна, Литва, Білорусь» (2-ге вид.); 1000 прим.
  • Хіроакі Куромія «Зрозуміти Донбас»; 1000 прим.
  • Андрей Пучков «”Киев” Осипа Мандельштама в интонациях, пояснениях, картинках»; 1000 прим.
  • «Культурні цінності Європи» (за ред. Йоаса Ганса і Вігандта Клауса); 500 прим.
  • Джорж Сорос «Європейський Союз: дезінтеграція чи відродження?»; 500 прим.
  • Пауль Тиллих «Мужество быть»; 1000 прим.
  • Роман Шпорлюк «Формування модерних націй: Україна-Россія-Польща»; 1000 прим.
  • Лариса Буракова «Чому Грузії вдалося» (3-ге вид); 500 прим.

*для всіх видань переліку вказано загальний надрукований наклад

Урбіно

urbino

Читайте також: Українські «Дивовижні міста», що випередили світ

Клуб сімейного дозвілля

Серед творів українських авторів:

ksd_1

Серед перекладних творів:

ksd_2

Серед нон-фікшн видань:

ksd_3

Віват

vivat_2

«Ця книга є безумовним бестселером. Перший наклад був майже повністю проданий до виходу книги друком (передзамовлення в інтернет-магазині)», – зазначає PR-директор видавництва Гузель Вишняк.

vivat
Другим бестселером видавництва є антистресові розмальовки. Загалом у 2015 році видавництво випустило 482 книги загальним тиражем 2 592 000 примірників, додає Гузель Вишняк.

Розмальовки: британська графіка проти українського стресу

Laurus

laurus

Таку кількість примірників придбали, починаючи з серпня 2015 року.

Нора-Друк

nora

А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

ababa_1

ababa_2

ababa_3

Читайте також: Рейтинг критика оголосив короткий список найкращих дитячих та підліткових книжок 2015

Люта справа

lutasprava

«Наші найкращі продажі пов’язані з фейсбук-літературою. ми надрукували зібрані і оформлені в читабельний формат міні-твори, що були опубліковані як блогерські дописи. Звісно, найкраща реклама для таких книжок — це фейсбук», – розповідає керівник видавництва Андрій Гончарук.

З книгою Івана Семесюка «Еволюція або смерть! Пригоди павіана Томаса», яка вийшла у Лютій справі восени 2015 року, зі слів Андрія, «все незвично: попередня публікація у соціальній мережі, головний герой, який навіть не людина, іноді надмірна матюкливість як героя, так і автора. Можливо, все це й спричинило те, що за кілька місяців розпродати майже половину двотисячного накладу книжки».

lutasprava_2

«Кагарлик» вже виходив у 2014 році в іншому видавництві. «Але ми подвоїли наклад, змінили все, крім тексту (верстку, папір, обкладинку — власне, видали зовсім іншу книгу) і не програли, бо за пару місяців наш «Кагарлик» продався більше, ніж на третину», – зазначає Гончарук.

Наш формат

nash_format

Це проданий наклад для всіх трьох частин роману. «Багато хто купує «Атлант розправив плечі» саме запакованим комплектом із трьох книг», – зазначає менеджер з маркетингу «Нашого формату» Анна Богородіченко.

Читайте також добірку про книги, що надихають на суспільні й особистісні реформи

Видавництво Жупанського

zhupanskyi

*загальний надрукований наклад 

Олексій Жупанський про видання перекладів в Україні

Дуліби

dyliby

Директорка видавництва «Дуліби» Марина Гримич зауважує, що книга продається стабільно, при чому майже без піару: «Загальна кількість проданих примірників четвертого (подарункового) видання у 2015 році склала 2 200. Загальний наклад чотирьох видань – 10 000».

Самміт-книга

sammit_1

Ця книга вийшла на початку минулого року. За словами засновника «Самміт-книги» Івана Степуріна, за два дні перебування Каспарова в Києві реалізували понад 1200 примірників книги. «Наразі із 2-тисячного накладу в продажу зосталося зовсім небагато книг», – додає Степурін.

sammit_2

«А під Новий рік вийшла поема Ганни Онищенко (до речі, міністр Кабміну) «Новорічні пригоди Морозенка», і за місяць було продано 700 примірників», – каже засновник видавництва.

sammit_3

У трійци лідерів «Самміт-книги» також «Уроки мужності» Микита Кашницького. «Автор цього видання (розповіді про героїчних людей) активно відвідував школи Києва і реалізував близько 500 книг за два місяці», – зазначає Степурін.

Брайт Стар Паблішинг

nash_format

Наступними у топі за 2015 рік, який оприлюднило видавництво, йде «Майдан. Нерозказана історія» Соні Кошкіної (українська і російська версії, загальний наклад у друці 24 000 прим.) Далі йдуть книги Надійки Гербіш «Теплі історії до кави» (у продажу наразі 10-й наклад), а слідом у рейтингу – і «Теплі історії до шоколаду» (у продажу наразі 7-й наклад).

Дмитро Кириченко: Такого успіху від «Теплих історій» ми не припускали

Кальварія

calvaria_1

calvaria_2

«Щодо цих книг цікавим і несподіваним для нас було, що основними каналами продажів стали не книгарні, а виставки, ярмарки, презентації з автором і без, прямі замовлення», – розповідає Олександр Лось, PR-менеджер видавництва.

Meridian Czernowitz, Книги-ХХІ та «Чорні вівці»

zhadan

cher

  • Андрій Любка «Карбід»; 6 000 (Meridian Czernowitz, Книги-ХХІ)
  • Катя Петровська «Мабуть Естер»; 2 000 (Книги-ХХІ)
  • Лариса Ніцой «Зайчикове щастя»; 1 500 (дитяче арт-видавництво «Чорні вівці»)
  • Томас Ґлавініч «Життя бажань»; 1 000 (видавництво Книги-ХХІ)
  • Олександр Бойченко «Більше/Менше»; 1 000 (видавництво Книги-ХХІ)
  • Мартін Поллак «Цісар Америки. Велика втеча з Галичини»; 600 (видавництво Книги-ХХІ)

Читайте також рецензію на роман Каті Петровської «Мабуть Естер»

Discursus

discursus

Читайте також про те, як найвідоміші українські видавництва отримали свої назви

Фонтан казок

fontan

У трійці книг «Фонтану казок», яких у 2015 році купували найбільше:

  • «Зайчикове Різдво» (автор – Іван Андрусяк, художниця – Юля Пилипчатіна)
  • «Чупакабра та інші зайчики» (автор – Іван Андрусяк, художниця – Марта Кошулінська
  • «Банка варення» (автор – Олег Чаклун, художниця – Настасія Шигаєва)

Водночас засновник видавництва Іван Андрусяк зазначає, що найкраща динаміка продажів у «Старого будинку» Олександри Дорожовець з ілюстраціями Надії Дойчевої-Бут. «Якщо книжки з першої трійки продавалися весь рік (і ми робили їх додаткові наклади), то перший наклад «Старого будинку» продався за 4 місяці», – каже він.

Андрусяк: «Фонтан казок» не перекроюватиме ринок, а робитиме світ теплішим

Видавництво Анетти Антоненко

anetta

«Для перекладної книжки це непоганий результат, і продажі тільки зростають, а не падають, – розповідає Анетта Антоненко і додає: – Планую, що з виходом свіженького Шмітта продажі почнуть рости плавно і впевнено. Реально, я ставлю мету кожну книгу Шмітта продавати до 4000 примірників щороку».

Час майстрів

chas_3

chas_1

chas_2

Фоліо

kuzma

kuzma_1

folio_1

Читайте також добірку з 10 книг про свою війну

polozhiy

Про книжкові відкриття-2015 від знаних книголюбів читайте за посиланням

Чільна світлина: viZZZual.com via Flickr

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe