Читомо > Новини > Пиркон – місце, де поєднуються світи

Новини

Пиркон – місце, де поєднуються світи

14.05.2016 0 Автор:

Цими вихідними у Києві пройде другий Comic Con. Перед ним пропонуємо вам репортаж з польського фестивалю фантастики «Пиркон», який відгримів місяць тому у місті Познань. Цей фестиваль є наймасовішим у Польщі, його відвідують прихильники літератури, кіно, відеоігор, настільних і рольових ігор, аніме та манги, коміксів й всього, що можна назвати словом фантастика. Цього року фестиваль прийняв 38 тисяч глядачів – черговий рекорд «Пиркона». Гарний результат п’ятнадцятирічної праці.

 

На відкритті голова клубу фантастики «Друга Ера» Пьотр Деркач згадував, як він с кількома однодумцями започатковував фестиваль: «Ми провели захід, який назвали «День з фантастикою у Познані». Прийшли люди. І ми вирішили робити фестиваль. Але нас ніхто не хотів слухати і пускати до себе. Врешті-решт нам вдалося домовитися зі школою на Дебцю [район на півдні Познані]. У спортивному залі поставили столики з коміксами, у класах були лекції. Прийшло десь 400 осіб. А зараз ви самі бачили що відбувається біля входу».

books-and-stuff

Каси відкрилися у переддень фестивалю, але у день відкриття все одно виникли черги і за квитками, і на вхід, хоча працювало понад десять кас і стільки ж турнікетів. Фестиваль проходив на території Познанського Міжнародного Ярмарку, де дві третини павільйонів задіяли у заходах «Пиркону».

Читайте також: 9 причин відвідати Kyiv Comic Con

Кілька павільйонів були відведені під лекції та виступи, але навіть найбільша «Зала Землі» на деякі заходи не могла вмістити усіх бажаючих, попри дві тисячі місць для сидіння. Величезний двоповерховий ангар ледь вмістив ярмарок, де на першому поверсі можна було придбати книжки, комікси, футболки і різноманітні сувеніри з будь-якого всесвіту, а на другому розташувався музей, де виставлялися моделі кораблів із «Зоряних воєн» та «Зоряного шляху», величезна Лего-країна, витвори художників, скульпторів і костюмерів.

millenium-falcon

Окремий павільйон був відведений під комп’ютерні ігри та фанатські стенди, окремий під настільні ігри, був павільйон-їдальня і павільйон, де можна було переночувати. Проте навіть вночі можна було слухати лекції або танцювати на дискотеці.

Програма фестивалю складалася з кількох блоків: література, кіно й серіали, аніме і манга, комікси, комп’ютерні ігри, настільні ігри, рольові ігри, наука, конкурси, косплей, а також заходи для дітей і для тих, хто вперше на подібному фестивалі.

comics-reading

Читайте також: Kyiv Comic Con – простір для таких же божевільних, як і ти

Окрема програма йшла англійською мовою, її заходи могли відноситися до будь-якого з вищезгаданих блоків. Щільність програми дуже висока, одночасно відбувалося понад 15 заходів у залах, майданчиках та просто неба.

Літературний блок пропонував слухачам числені лекції про найрізноманітніші аспекти фантастики, від міфологічних основ до дискусійних панелей про стан сучасної польської і світової фантастики, і тем, які зараз піднімають у фантастиці. Цікавим виявився формат публічного інтерв’ю з письменниками, коли модератор встигає і поспілкуватися сам, і надати слово аудиторії.

Велику кількість людей зібрала зустріч з американським письменником Девідом Вебером, автором циклу про Хонор Харрінгтон, дія якого розвивається у далекому космічному майбутньому. Пан Вебер запам’ятався теплим ставленням до своїх персонажів як до давніх друзів і роздумами на тему письменництва: «Читач оцінює не лише текст, а й голос письменника. Якщо цей голос йому не подобається, то навіть найкращий текст не знайде усередині читача відгуку. При цьому письменник має напрацювати цей голос, без нього він лише один з багатьох. Гарний письменник – то в першу чергу людина, яка вміє оповідати історії. Якщо ви гарний оповідач – спробуйте записати свої історії, скоріше за все вони будуть варті прочитання».

david weber

Девід Вебер

Найбільше відвідувачів серед заходів за участю польських фантастів зібрала презентація антології «Легенди Польські», у якій автори актуалізували та переосмислили класичні польські легенди й перетворили їх на оповідання, дія яких розвиваються у різному часі та різних просторах.

На презентацію завітали Яцек Дукай, один з найкращих сучасних польських письменників, володар премій як фантастичних, так і загальнолітературних, Рафал Косик, який вправно працює і у дорослій, і у підлітковій фантастиці, Томаш Багінський, широко відомий польський художник й аніматор.

На інших заходах можна було поспілкуватися та почути Анджея Пилипюка, Якуба Чвека, Пьотра Холеву, Мирослава Жамбоха та інших польських майстрів слова.

Читайте також: Найочікуваніші літературні фестивалі і виставки цього сезону

У програмі були присутні і гості з України. Так Оксана Панкеєва та Олександра Руда виступали на заходах, присвячених романтичному фентезі, а Наталія Щерба представляла польський переклад першої книги з циклу «Часодії», який вийшов у видавництві «EneDueRabe» спеціально до «Пиркону».

oleksanra-ruda-and-olga-gromyko

Заходи різних блоків дуже органічно переходили один в одний. Наприклад, можна було прослухати наукову лекцію про фольклорних персонажів, відвідати презентацію книги «Слов’янський бестіарій», а потім навідатися на доповідь про міфологічні мотиви у коміксах «Marvel» і «DC», після чого подивитися розбір останніх фільмів цих франшиз, дорогою зустрічаючи персонажів вживу.

«Пиркон» надає майданчик всім, і польський любитель фантастики в змозі прочитати твори рідною мовою не лише авторів з Польщі. Книжки дуже оперативно перекладаються, на фестивалі можна було придбати, наприклад, найновіший роман Кена Лю, який вийшов у США лише минулого року, чи початок фентезійної саги Террі Брукса «Хроніки Шаннари», яка значно додала у популярності з виходом серіалу.

manga

Не оминають увагою видавці й комікси та мангу. На ярмарку присутні величезні стенди, де можна придбати мангу, райнобе і візуальні новели польською мовою. Про серйозність відношення говорить хоча б той факт, що на фестивалі діяла «Читальня коміксів», яку організувала бібліотека Познанського університету ім. Адама Міцкевича.

Читайте також: Некрономікон: гоголівські відьми, гобліни-танцівники й антологія фантастики

Слід згадати і про соціальну складову. Вся територія «Пиркону» пристосована для людей з особливими потребами, а біля входу стояв автобус, який збирав донорську кров. І в нього були черги не менші, ніж на будь-який захід.

fair2

«Пиркон» — це свято не лише для любителів послухати, а й подивитися. Мабуть, кожен другий якщо не вдягнений під персонажа, то принаймні намагається якось прикрасити себе, щоб виглядати своїм на цьому святі барв. Абсолютно нормальною картиною є вся родина у костюмах, де навіть діти трьох-чотирьох років стають персонажами фільмів чи ігор.

Читайте також: Відвідувачі про фестиваль фантастики LiTerra Con

На відвідувачів фестивалю чекали різноманітні конкурси й вікторини з призами, кожен міг спробувати себе у пейнтболі зі стрілами, на непрофесійному рицарському турнірі або зіграти з друзями матч у квіддіч.

Концепція місця, що об’єднує, повністю зберігається й на урочистому заході – «Гала Пиркону». На ньому вручаються премії за найкращі костюми, що були продемонстровані під час дефіле, найкращим творцям, майстрам та гравцям рольових ігор (Live Action Role-Playing Games), що відбулися протягом минулого року, та премії від найстарішого журналу фантастики «Нова фантастика», редакція якого відзначає «Прорив року» і «Книжку року у фантастиці». Все це відбувається на одній сцені у прекрасній дружній атмосфері.

gala-pyrkonu

Відома польська косплеєрка Александра Тора трохи відкрила завісу чому так відбувається: «В нас немає окремих фестивалів любителів аніме, рольових ігор, косплею чи суто літературної фантастики. Історично склалося, що ми збираємося всі разом, нам цікаво один з одним, і ми дуже любимо, коли до нас приходять нові люди».

Мабуть тому «Пиркон» з року в рік додає у чисельності, адже на нього приходять й нові люди, й ті, хто ще пам’ятає збори фанів у школі на Дебцю.

Читайте також: Несучасні літературні герої сучасності

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe