Читомо > Новини > Найочікуваніші літературні фестивалі і виставки цього сезону

Новини

Найочікуваніші літературні фестивалі і виставки цього сезону

10.05.2016 0 Автор:

Період між двома найбільшими подіями для видавців та читачів – Книжковим Арсеналом та Форумом видавців – уже ніяк не можна назвати бідним на літературні події. Комікси та зустрічі з письменниками-фантастами, поетичні читання та ярмарок у Києві, фестивалі у Харкові, Вінниці та Дрогобичі, літературна програма у рамках великих фестивалів на Івано-Франківщині та Черкащині, книжковий ярмарок, вікенди з поетами та літературний форум в Одесі. Читомо підготувало гід найцікавішими літературними подіями.

 .

 

Дитячий форум

12 –15 травня, Львів

kidsforum

Дитячий форум, що відбудеться уже незабаром у Львові – подія не лише для дітей, а й батьків та вчителів. У цьогорічній програмі – понад 500 заходів: читання, конкурси, квести, ігри, майстер-класи, наукові досліди, спортивні розваги, інтерактивні уроки з фізики, астрофізики, біології, екології, мови, літератури, події для батьків, а також книжкові новинки для дітей від українських видавців.

Подія охопить 8 просторів, де будуть відбуватись найрізноманітніші заходи розважального та навчального характеру.

Організатори обіцяють велику гру в реалі «Країна Героїв», де кожен учасник може стати Супергероєм. Діти отримають суперсили у виді яскравих наліпок, якими «розфарбують» карту Країни і врятують її від мороку. «Це територія довіри, командної гри та правила win-win», – запевняють організатори.

line_small

 

Kyiv Comic Con

14 –15 травня, Київ

comiccon

Минулорічний Comic Con у Києві хоч і пройшов уперше, але здобув серед української публіки чимало прихильників. У світі ця подія є традицією не одного десятиліття і проходить завжди масштабно.

У фокусі цьогорічного Comic Con – анімаційні стрічки.  На фестивалі покажуть міжнародну програму короткого метру з використанням CGI (Computer-Generated Imagery) від мистецької формації Wiz-Art та розкажуть, як створити стилізовану реалістичну графіку для кіно та анімації.

Під час події можна буде дізнатися про традиційні ігри і навіть протестувати останні розробки від «Ігрової майстерні», «Kilogames» та «Студії оригінальних ігор». Це також непогана нагода в одному місці побачити всю коміксову культуру України в її сучасному стані.

Деталі

Читатйте також: Kyiv Comic Con – простір для таких же божевільних, як і ти

line_small

Kharkiv Book Fest

18–28 травня, Харків

kharkivbookfest

10 днів триватиме книжковий фестиваль у Харкові, який вдруге пройде тут. Літературних подій вдосталь – зустрічі з письменниками, презентації книжкових новинок, виставки ілюстрацій і фотографій, майстер-класи, літературний квест, книжково-кулінарний марафон, ігри, конкурси, тематична екскурсія і, звичайно, масштабний книжковий ярмарок-розпродаж на центральній алеї Саду ім. Т. Г. Шевченка.

Відкриє фестиваль ексклюзивна виставка «Обличчя книжок», на якій художники-ілюстратори представлять свої роботи: від олівцевих нарисів до ілюстрацій у вже виданих книгах; родзинка виставки — ілюстрації до книг, які ще тільки-но готуються до друку.

У рамках фестивалю пройдуть екскурсія «Літературний Харків» та лекція «Літературне кабаре» від  знавця харківських історій і легенд Максима Розенфельда.

Організатори Kharkiv BookFest також приділили достатню увагу дитячій програмі. Цього року фестиваль співпрацює з обласними та міськімі бібліотеками.

Завершить Kharkiv BookFest 28 травня книжковий ярмарок-розпродаж «День у саду»

Деталі

Читайте також: Kharkiv BookFest: від ярмарку у саду до Книжкової Ради

line_small

ХІІ Київська книжкова виставка в Українському домі

19–25 травня, Київ

ukrdim

Державний комітет телебачення і радіомовлення України вдванадцяте проведе книжкову виставку.

За чотири дні організатори обіцяють ознайомити відвідувачів з кращими зразками видавничої продукції вітчизняних та зарубіжних видавництв різних форм власності, а також поліграфічними та книготоргівельними підприємствами, бібліотеками та книжковими клубами, дитячими літературними журналами та газетами, електронними виданнями та спеціалізованими Інтернет-порталами, компаніями, які надають супутні послуги з рецензування та публікації друкованої продукції.

На виставці обіцяють запропонуювати найширший вибір художньої, наукової, навчальної, історичної, краєзнавчої, музичної та дитячої літератури на будь-які смаки та уподобання.

Під час виставки діятиме «Літературний салон», де усі зацікавлені поспілкуються як з популярними письменниками. В салоні щодня проходитимуть презентації книжкових новинок, літературні зустрічі, круглі столи, майстер-класи, семінари, художні автограф-сесії, відкриті дискусії з питань мистецтва книги та проблем книговидання.

Під час виставки, традиційно, відбудеться Благодійна акція «Подаруй радість дитині – поділися книжкою». Кожен бажаючий має змогу стати учасником створення великої бібліотеки для дітей Сходу.

Деталі

line_small

 

Київські Лаври

19–25 травня, Київ

lavry

В центрі уваги одинадцятих «Київських Лаврів» – перекладна поезія, журнальні й молодіжні проекти. Тож на гостей програми очікують виступи близько сотні поетів з України, США, Великої Британії, Грузії, Росії, Німеччини, Ізраїлю, Чехії, а також білоруська поезія й сучасна поезія Африки.
У програмі фестивалю – презентації нових поетичних книжок та низки міжнародних літературних журналів («Poem: International English Language Quarterly», Великобританія; «Інтерпоезія», США; «Соти», Україна), літературні читання, акції та музичну програму.
Поряд з молодими українськими поетами з різних регіонів країни, свої вірші читатимуть закордонні гості й зірки сучасної поезії Фіона Семпсон (Великобританія), Ульріке Альмут Зандіґ (Німеччина), Сергій Жадан (Україна), Лев Рубінштейн (Росія), Ігор Іртеньєв (Ізраїль), Олексій Цвєтков, Бахит Кєнжеєв, Андрій Грицман (США), Борис Херсонський (Україна), Шота Іаташвілі (Грузія), Василь Голобородько (Україна), Марія Ілляшенко (Чехія) тощо.

 Деталі

line_small

Море

21 травня, Одеса

forumodessa

В теплу пору року вчитися найкраще вдається на морі. Тому Одеський клуб Поетів Чорноморки вдало вибрав місце і час для проведення першого Літературного форуму «Море». У рамках заходу організатори обіцяють лекції і майстер-класи про теоретичне поняття літератури, новаторство і тенденції в письменстві, а такаож спробують навчити, як писати «не треба» писати авторам-початківцям.

Метою форуму організатори називають створення платформи для презентації збірок молодим авторам, дати можливість поділитися досвідом з тими, хто тільки збирається видавати книжки.

Деталі

line_small

Intermezzo

26–29 травня, Вінниця

intermezzo

Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo» уже вдруге пройде у Вінниці. Цьогорічним фокусом події  стали «Приватні моря, спільні береги» та тема моря в літературі. Стрижневим компонентом фестивалю залишиться зв’язок літератури й кінематографу, пошук історій, які диктує митцям сучасність.

Спеціальна програма фестивалю буде присвячена Криму і кримським татарам, проблемам культурної ідентичності півострова, історичній долі народів Криму, темі втраченого і віднайденого дому. Обрати цю тему організаторів надихнули кримські новели Михайла Коцюбинського («У путах шайтана», «На камені», «Під мінаретами», «У грішний світ»).

Планується проведення більше 40 подій за участю близько 50 учасників як з України, так і з інших країн — Польщі, Чехії, Білорусі, Вірменії та Великобританії. Серед українських учасників – Тарас Прохасько, Наталка Сняданко, Маріанна Кіяновська, Анатолій Дністровий, Людмила Таран, Володимир Даниленко, Олесь Ільченко, Олександр Михед, Гаська Шиян, Марися Нікітюк та багато інших.

У рамках фестивалю реалізовуватимуть також спецпроект «Острів Європа», покликаний звернути увагу на «камерні літератури» малих європейських народів – цього разу їх представлятимуть Альгерд Бахаревіч (Білорусь) та Неллі Шахназарян (Вірменія).

Деталі

Читайте також: Intermezzo: неквапний ритм фестивалю оповідання

line_small

Шульц фест

3–9 червня, Дрогобич

shulzfest

Культурний світ все більше проявляє зацікавленість у творчості Бруно Шульца. Його роботи перекладені більш ніж на 40 мов. Вся творчість цього польського письменника єврейського походження може розглядатись як ремінісценція тих вражень та переживань, які він виніс із свого дитинства, що пройшло у Дрогобичі — галицькому місті з його певним укладом життя, традиціями і ритуалами.

Уже сьомий фестиваль Бруно Шульца збере в рідному місті письменника відомих інтелектуалів, мистецтвознавців, дослідників і перекладачів з різних куточків світу: Тайваню, Литви, Японії, Македонії, Франції, США та інших країн. Серед них – Юрій Андрухович з музичною формацією «Карбідо» та Сергій Жадан з «Собаками в космосі»; відомі гуманітарії Ришард Нич (Краків), Міхал Павел Марковський (Чикаго), Станіслав Росєк (Ґданськ), Ольга Червінська (Чернівці), Петро Рихло (Чернівці), Марія Моклиця (Луцьк), Ярослав Грицак (Львів), Марек Томашевський (Париж), Лідія Танушевська (Скоп’є), Вей-Юн Лін-Ґурецька (Краків–Тайпей), Зоран Джерич (Новий Сад) та інші.

Як відзначають організатори, це буде масштабний культурний фестиваль, на якому зберуться багато художників і інтелектуалів.

У рамках VII Міжнародного фестивалю Бруно Шульца у Дрогобичі відбудуться: конференція «Бруно Шульц і сучасна теорія культури», зустрічі з письменниками та перекладачами, семінар про нові контексти біографії Шульца, виставки, концерти, спектаклі, перформанси. 

Деталі

Читайте також: «Дні Бруно Шульца» в місті Пауля Целана

line_small

Meridian Odessa

3 червня – 28 серпня, Одеса

meridianodessa

Протягом трьох місяців Міжнародна  літературна корпорація Meridian Czernowitz проведе «Meridian Odessa: мистецьке літо – 2016 у Зеленому театрі».

Організатори повідомляють, що протягом 10 тижнів літа кожні вихідні будуть проходити зустрічі з письменниками. У заходах візьмуть участь відомі українські автори Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Юрій Іздрик, Оксана Забужко, Ірена Карпа та інші.

Окрім того, у рамках «Meridian Odessa» покажуть виставу «Альберт, або Найвища форма страти», а також пройдуть поетично-музично-візуальний проект «роздІловІ», концерти Жадана та «Собак у космосі», «DRUMТИАТР» і «Qarpa».

 

line_small

Трикутник

2–3 липня, Коломия

trykutnyk

Арт-фестиваль, який проводиться поблизу Коломиї Івано-Франківської області поєднує найрізноманітніші види мистецтва — музику, літературу, кіно, фото, живопис, хендмейд та багато інших. Цьогоріч організаторам вдалося зібрати на Спільнокошті суму, необхідну для проведення заходу.

На літературній сцені цьогоріч виступатимуть Тарас Прохасько, Павло Коробчук, Христя Венгринюк, Таня-Марія Литвинюк, Михайло Жаржайло, Заза Пауалішвілі, Олена Герасим’юк, Андрій Тужиков, Остап Микитюк, Максим Дупешко, літературна студія «ЛяПіЧ».

Програма ще формується, тому слідкуйте за анонсами.

Деталі

line_small

Зелена хвиля

4–7 серпня, Одеса

volna

 

Цьогорічний книжковий ярмарок в Одесі пройде вдвадцяте. Простір, розташований під відкритим небом, включає в себе вулицю Дерибасівську, Міський сад і поділений на різні зони: книжковий маркет, майданчик Дискусійного клубу і лекторію «Зеленої хвилі», кінозал під відкритим небом та інші.

Одне з минулорічних нововведень – Книжкова ніч на Дерибасівській, буде проходити і в 2016 році. Центральна вулиця міста перетвориться на нічний книжковий маркет; глядачів чекає театралізована програма, літературні перформанси та марафони, виступи музикантів.

У цьогорічній програмі – кіномарафон фільмів про письменників, дискусійний клуб «Зеленої хвилі», зустрічі з творчою інтелігенцією та менеджерами культури для обговорення актуальних проблем, мережевий конкурс малої прози «1000 і 1 слово» і гастрономічно-поетичний вечір «Одеське вино і одеська поезія».

Щорічно «Зелену хвилю» відвідує від 25 до 30 тисяч осіб. З 2012 року одночасно з книжковим ярмарком «Зелена хвиля» проходить Одеський міжнародний Корнейчуковскій фестиваль дитячої літератури — фестиваль, присвячений дитячій літературі.

Деталі

Читайте також: «Зелена хвиля»: спека, одеські письменники і затемна книжкова ніч

line_small

Ше.fest

13–14 серпня, село Моринці Черкаської області

SHEFEST

Ше.fest відбудеться в рідному селі Тараса Шевченка вже втретє. В межах фестивалю діє літературна галявина.

13 серпня організатори проведуть день жінок Шевченка, а наступного дня – день друзів Шевченка.

На галявині лектори і читці межують з музикантами. Будуть присутні шевченкознавці, які відкриватимуть різні боки з життя Шевченка в новому осучасненому образі.

Організатори також розповіли, що в цьогорічній програмі буде поетичний батл. Він виглядатиме як ринг з гонгом. Умови прості – читаєте свою поезію по хвилині. Серед 2 учасників оплесками обирають того, хто йде в наступний тур. І так до переможця. Реєстрація для учасників батлу буде на сайті.

Імена учасників та деталі організатори незабаром опублікують на сайті.

 

Якщо ви знаєте про ще якісь цікаві події, просимо відразу повідомляти в коментарях.

Чільна світлина – http://forbookssake.net
Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe