Читомо > Новини > 9 причин відвідати Kyiv Comic Con

Новини

9 причин відвідати Kyiv Comic Con

11.05.2016 0 Автор:

14-15 травня в Українському домі вдруге відбудеться Kyiv Comic Con – фестиваль популярної культури. Дехто йде туди, щоб показати новий костюм Халка, дехто –  пограти у настільні ігри незвичною компанією, а когось приваблюють майстер-класи з графіки та 3D-малюнків. Проте йти у будь-якому разі варто, на це є, як мінімум, дев’ять причин.

Літературні новинки

Хоча після цьогорічного щедрого на книжкові новинки Книжкового Арсеналу Kyiv Comic Con виглядає почасти бідно, фанатам друкованого слова все ж буде, на що витратити гроші. Організатори обіцяють презентацію серії фентезі-романів ірландського письменника Йона Колфера про геніального хлопчика Артеміса Фаула і чарівний народ, зустріч з авторкою фентезійних серій «Часодії», «Чароділ» та «Лунастри» Наталією Щербою, презентацію роману про боротьбу трьох цивілізацій «Евотон: початок» Андрія Крижевського. І кілька цікавих лекцій: про тенденції у сучасному фентезі, Марс як фантастичний локус і особливості підліткової фантастики як окремого піджанру.

А для тих, хто певен, що Джон Сноу все ж щось знає, буде презентовано переклад українською «Пісні льоду й полум’я» Джорджа Мартіна. Уривок із ще неопублікованого четвертого тому «Бенкету круків» фанати саги зможуть не лише почути, а й побачити на театральних читаннях. А потім – поповнити домашню бібліотеку. Бо, як казав Тіріон Ланністер, «розум загострюється від книг, немов меч».

2

Читайте репортаж із першого фестивалю Kyiv Comic Con

Для дітей

Цьогорічний Kyiv Comic Con виглядає цілком «child oriented»: тут є заняття і для підлітків, і для найменших. В Українському домі та на галявині біля нього працюватиме дитячий тир, проходитимуть турніри з фехтування LARP-зброєю (Live action role playing – рольові ігри живої дії, тобто там, де герої у костюмах по-справжньому б’ються на мечах) та дитяче дефіле костюмів.

Маленькі відвідувачі зможуть зайти на презентацію коміксів про Джеронімо Стілтона, ерудовану мишу, що хоче змінити історію, або взяти участь у турнірах з відеоігор.

Читайте також: «Маленький засранець» та інші німецькі комікси

Kyiv Comic Con – старт ігрової кар’єри

Підлітки та молоді люди у турнірах з комп’ютерних ігор перемагають частіше за дорослих, тож найвідоміші кіберкоманди зазвичай складаються з гравців 16-25 років. Юні геймери, на подив батьків, часто на цьому непогано заробляють. Наприклад, призові гонорари на міжнародних іграх з Dota-2 вже давно перевищують 40 000 доларів на людину, а українська збірна «Navi» за останні п’ять років перемогла на 27 світових турнірах.

Тож на Comic Con можна не лише протестувати  такі новинки, як «Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter», а й випробувати власні сили у кіберспорті. Можливо, замість музичної школи варто відправити дитину на курси Counter Strike?

3

Історичність

Звичайно, у фокусі учасників Comic Con – сучасна культура. Проте не менш важливо й те, звідки вона походить, і цього року чимало уваги приділено «корінню», особливо аніме-культури. Тому на Comic Con можна буде взяти не лише маму, а й бабусю, адже тут відбудуться лекції про «Японську традиційну гравюру на дереві», психологію антигероїв, японські настільні ігри маджонг, кабудуфуду і харіфуду та майстер-клас з го.

Технічні розробки

Нарешті українські нерди матимуть змогу не просто переглянути відео на ютюбі про те, як хтось користується останніми технічними розробками, а й самим долучитися до процесу. На заході можна відвідати конкурс зі створення найкращої 3D моделі, лекцію про 3D-скульптинг, майстер-клас із пілотування мінікоптерами, протестувати Oculus Rift DK2 та багато іншого.

Український продукт

Фентезі «Сторожова застава», стімпанк-комікс «Воля», гра «Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter», програма для 3D-друку 3D-Coat – все це made in Ukraine. Comic Con зібрав ці здобутки під одним дахом, аби ми більше не жалілися, ніби у нас нічого нема.

15

Візуальна культура

Comic Con – це авангард візуальної культури, де можна не тільки побачити фільми з неймовірними спецефектами, а й дізнатися, як їх створили. А згодом – спробувати й самим щось намалювати за допомогою графічних планшетів та спеціальних маркерів.

У фокусі цьогорічного Comic Con – анімаційні стрічки. Адже мультфільми вже давно не є дитячим жанром, де відтворено стереотипні історії, це окремий тип наративу із своїми законами та інструментарієм. Ось чому на Comic Con-2016 не лише покажуть міжнародну програму короткого метру з використанням CGI (Computer-Generated Imagery) від мистецької формації Wiz-Art, а й розкажуть, як створити стилізовану реалістичну графіку для кіно та анімації, як у фільмах сценарій втілюють спочатку в окремих кадрах, а потім – у суцільному візуальному ряді, і що таке насправді visual effects.

Журналістка «New York Times» Рут Ла Ферла пише, що невдовзі CGI можуть замінити не лише декорації, а й каскадерів у фільмах, а ефект занурення буде настільки повним, що кожен глядач «проживатиме» фільм зсередини. На Comic Con відвідувачі зможуть підтвердити або спростувати це сміливе твердження.

7

Прем’єри

Якщо рахувати кількість прем’єр та презентацій, цьогорічний Comic Con б’є всі рекорди: презентації українського фентезі «Сторожова застава», фільму «Аліса в Задзеркаллі», нових українських анімаційних проектів «Робот Віктор» Анатолія Лавренишина, «Мішкін Космонавт» Вови Власенко та «Руслан і Людмила» компанії «Анімаград». І, нарешті, родзинка на «кіноторті»: ексклюзивний допрем’єрний показ блокбастера «Люди Ікс: Апокаліпсис».

16

Косплей

Найперше, без чого не можна уявити жоден Comic Con – це косплей-дефіле. Костюмовані учасники беруть участь у дефіле за різними номінаціями: «Комікси та художня література», «Всесвіт Марвел», «Всесвіт DC», «Дитяча номінація» (до 13 років включно),«Аніме і манга»,«Відеоігри». Приємний бонус: костюмовані учасники дефіле мають право на отримання знижки на вхідний квиток.

Решта зможе за повну ціну подивитися на десяток звичних халків та залізних людей та ще сотню персонажів, яких доведеться гуглити.

9

.

mariyaМарія Шагурі,

організаторка

Програма цього року абсолютно нова, хоча ми лишили ті самі напрямки: література, косплей, кіно, комікси, відеоігри тощо. Проте наповнення, звичайно, суттєво змінилося, адже нам вдалося залучити багато нових гостей та лекторів. Особливо вдала цього року програма відеоігр, адже з Польщі приїжджають два розробники відомої гри «Відьмак»: дизайнер Марек Земак, що нині очолює польську компанію 11 bit studios, та Войчех Паздур, що брав участь у розробці першої частини «Відьмака», а нині є головою ігрової студії The Farm 51, де він працює над додатком для віртуальної реальності «Chernobyl VR Project».

У блоці відеоігор також бере участь компанія Frogwares, яка цього року привезе на фестиваль нову гру «Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter», її можна буде випробувати у них на стенді.

Непоганий і літературний блок: із фантастів чекаємо на Генрі Лайона Олді, Ольгу Громико та Наталію Щербу. Загальна програма розрахована як на дорослих, так і на підлітків, а для зовсім маленьких дітей працюватимуть тематичні майстер-класи та аквагрим. За нашими прогнозами та оцінкою попереднього продажу квитків, цього року відвідувачів буде навіть більше, ніж попереднього.

Світлини Kyiv Comic Con

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe