Читомо > Новини > Нобелівську премію з літератури отримав Ішіґуро Кадзуо

Новини

Нобелівську премію з літератури отримав Ішіґуро Кадзуо

05.10.2017 0 Автор:

Лауреатом Нобелівської премії з літератури в 2017 році став англійський письменник японського походження  Ішіґуро Кадзуо. Про це Нобелівський комітет оголосив під час спеціальної прес-конференції в Стокгольмі.

Він відзначений, як письменник, «який в романах великий емоційної сили розкрив безодню під нашим ілюзорним відчуттям зв’язку зі світом».

Ішіґуро Кадзуо народився в 1954 році в Нагасакі, Японія. У 1960 році переїхав з родиною в місто Гілфорд в британському графстві Суррей. Отримав бакалаврську ступінь з англійської мови та філософії, а також ступінь магістра мистецтв. З 1982 року є громадянином Великобританії.

ishiguro_1

Перші оповідання опублікував у збірнику «Introduction 7: Stories by New Writers» в 1981 році. Роком пізніше вийшов перший роман Ішіґуро «Там, де в серпанку пагорби». З 1989 року перебуває в Королівському літературному суспільстві. Ішіґуро нагороджений премією «Уітбред» за свій другий роман «Художник хиткого світу» і Букерівської премією за свій найвідоміший твір – роман «Залишок дня». Крім того, «Коли ми були сиротами» і «Не відпускай мене» номінувалися на Букерівську премію.

Українською перекладена одна книжка автора «Не відпускай мене» завдяки Софії Андрухович, яка вийшла 2016 року у Видавництві Старого Лева.

ne_vidpuskaj_mene_0

Ішіґуро також написав у співавторстві 4 пісні для джазової співачки Стейсі Кентпід час запису альбому «Breakfast on the Morning Tram» 2007 року.

Зараз письменник живе у Лондоні з дружиною та дочкою.

Як відомо, розмір грошової складової Нобелівської премії в нинішньому році виріс на 12,5%, до 9 млн крон ($ 1,12 млн).

Як Нобель заповів: секрети головної літпремії світу

Уже котрий рік поспіль серед фаворитів значилися сирійський поет Адоніс та японський прозаїк Харукі Муракамі. Експерти також відзначали, що лауреатами давно не ставали представники Африки. Виходячи з цієї логіки, переможцями бачили сомалійського письменника Нуруддіна Фараха або кенійського новеліста і активіста Нгугі Ва Тхіонго.

Читайте також: Нобелівське сафарі Африкою

Букмекерські інтернет-сайти почали приймати ставки на лауреатів Нобелівської премії в галузі літератури 15 років тому. Напередодні у верхніх рядках списку значилися Нгугі Ва Тхіонго (5 до 1), Харукі Муракамі (6 до 1), канадська письменниця Маргарет Етвуд (7,5 до 1), ізраїльський прозаїк і журналіст Амос Оз (11 до 1) і сирійський поет і есеїст Алі Ахмад Саїд Асбарі, відомий також як Адоніс (13 до 1). У американського репера Каньє Уеста, згідно з таблицею, шанси отримати премію були – 5000 до 1.

Читайте також: Нобелівці: українською не перекладено

Як відомо, 2016 року лауреатом став американський письменник, співак, художник і актор Боб Ділан. Його неодноразово називали серед претендентів на найвищу літературну нагороду, зокрема у 2012 році ставки букмекерів були чи не найвищими, проте тоді Нобеля отримав шведський поет Томас Транстрьомер. У 2015 році букмекери ставили на перемогу білоруської письменниці Свєтлани Алексієвич і не прогадали.

Рок й поетична експресія:

15 фактів про нобелівського лауреата з літератури Боба Ділана

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe