Читомо > Новини > Рок й поетична експресія: 15 фактів про нобелівського лауреата з літератури Боба Ділана

Новини

Рок й поетична експресія: 15 фактів про нобелівського лауреата з літератури Боба Ділана

13.10.2016 0 Автор:

Вибір лауреата Нобелівської премії – це найбільша таємниця у світі літературних нагород. Обирають переможця за нікому невідомими критеріями, обговорюють кандидатів за зачиненими дверима, а список номінантів тримають до останнього в таємниці.

У 2015 році букмекери ставили на перемогу білоруської письменниці Свєтлани Алексієвич і не прогадали. Крім Алексієвич серед фаворитів минулого року значилися японець Харукі Муракамі, кенієць Нгугі Ва Тхіонго й американець Філіп Рот. Одному з них експерти і букмекери пророкували перемогу і в цьому році. 

Але, неочікувано для переважної більшості, лауреатом став американський письменник, співак, художник і актор Боб Ділан. Його неодноразово називали серед претендентів на найвищу літературну нагороду, зокрема у 2012 році ставки букмекерів були чи не найвищими, проте тоді Нобеля отримав шведський поет Томас Транстрьомер. Читомо пропонує 15 фактів, після яких ви точно знатимете трохи більше про нобелівського лауреата цього року.

1. Боб Ділан став 112-м лауреатом Нобелівської премії. Нагороду отримав «за створення нових поетичних експресій в американській пісенній традиції».

2. Новий Нобелівський лауреат не вважає себе поетом. В одному з інтерв’ю він зазначив: «Я не вважаю себе поетом, тому що мені не подобається це слово — поет. Вважайте мене гімнастом на трапеції».

3. Справжнє ім’я Роберт Аллен Ціммерман. Його дідусь і бабуся по лінії батька, Зігман і Анна Ціммерман, виїхали до США з Одеси після подій, пов’язаних з єврейськими погромами 1905 року.

14680741_10153968659929103_6967842765167319668_n

Читайте також цікаві факти про тогорічну нобеліатку – Свєтлану Алексієвич

4. У 2008 році Боб Ділан отримав Пулітцерівську премію «за визначний вплив на популярну музику і американську культуру та виняткову поетичну силу ліричних композицій».

5. Американський письменник і журналіст Гантер Томпсон присвятив Бобу Ділану свою книгу «Страх і відраза в Лас-Вегасі», яка нещодавно вийшла українською у Кomubook (переклад з англійської Гєника Бєлякова).

6. За даними опитування журналу Rolling Stone є другим (після The Beatles) за значущістю виконавцем в історії музики. Музикант став культовою фігурою у світі рок-музики протягом останніх 50 років.

7. Загалом у Боба Ділана вийшло 12 книжок. Найбільш відомою вважається експериментальний роман «Тарантул» 1971 року, в якому він використовував літературний прийом, відомий як потік свідомості. У 2004 році вийшли його мемуари «Хроніки», а пізніше письменник оголосив про намір продовжити свою автобіографію. Найбільше у його творчості віршів, що часто стали й текстами його пісень (чи й навпаки).

itSsEHDmo7w-2

Читайте також: Нобелівські лауреати українською: серії, цифри й факти

8. Новий Нобелівський лауреат знявся у кількох біографічний фільмах. У 1967 році про Боба Ділана вийшла документальна стрічка «Не дивись назад» режисера Донна Алана Пеннебейкера про британський тур співака 1965 року, а у 1972 році Ділан став режисером фільму про власний тур 1966 року з групою The Hawks. У 2003 році музикант (під псевдонімом «Сергій Петров») і Ларрі Чарльз написали сценарій до фільму «Шоу століття»,  у якому зіграли, окрім самого Ділана зіграли Пенелопа Крус, Джессіка Ланж і Вел Кілмер.

9. У 2005 році вийшов фільм режисера Мартіна Скорсезе «Нема дороги назад», у якому йдеться про п’ять років життя письменника і поета (від його прибуття в Нью-Йорк в січні 1961 року до аварії у липні 1966 року).

У 2007 році з’явилася біографічна драма «Мене там немає» режисера Тодда Хейнса про Боба Ділана, якого в різних іпостасях виконують кілька акторів, серед яких Кейт Бланшетт, Річард Гір, Хіт Леджер, Бен Уішоу і Крістіан Бейл. На Венеціанському кінофестивалі 2007 року стрічка отримала спеціальний приз журі, а Кейт Бланшетт була названа найкращою актрисою огляду.

10. Багато його пісень, такі як «Blowin’ in the Wind» і «The Times They Are a-Changin’», стали гімнами руху за громадянські права і антивоєнного руху в США.

11. У 2009 році президент США нагородив музиканта медаллю Свободи, яка є однією з найвищих цивільних нагород у Сполучених Штатах.

12. Боб Ділан брав з собою на гастролі своїх собак – ірландських вовкодавів.

13. Авторитетний журнал «Time», підбиваючи підсумки XX-го століття, включив Ділана в сотню найвпливовіших людей цього століття.

14. Премія у 2015 році склала 8 000 000 шведських крон ($953 000), а саму нагороду він отримає 10 грудня у Стокгольмі, у день смерті Альфреда Нобеля разом з іншими п’ятьма цьогорічними лауреатами.

15. У травні співак відсвяткував 75-річний ювілей, а за кілька днів до дня народження випустив 37-й альбом «Fallen Angels».

Читайте також: Нобелівці: українською не перекладено

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe