Читомо > Акції > Незалежні видавці: книжки поза мейнстрімом

Акції

Незалежні видавці: книжки поза мейнстрімом

26.03.2015 0 Автор:

Незалежні видавці: книжки поза мейнстрімом – спільний проект Книжкового арсеналу і культурно-видавничого проекту «Читомо», метою якого є представити продукцію незалежних малих видавництв в Україні для широкого загалу, забезпечити комунікацію між ними і створити умови для професійного зростання та вирішення спільних проблем.

В усьому світі малі незалежні видавництва (інді-видавництва) – окрема субкультура нішевих книжкових проектів, які не ставлять собі за мету задовольнити чимширшу аудиторію, і відповідно, не орієнтовані лише на масовий і комерційно успішний продукт. Це видавці, які не йдуть за смаками загалу, а намагаються долучити загал до нових цінностей, розвинути і надати орієнтири для формування цих смаків. Довіра до малих видавців з боку читачів дуже висока, адже починалися вони з книжок «для своїх дітей», «для таких, як ми».

В країнах Європи і США малі видавці об’єднуються для вирішення спільних завдань, створюють ярмарки і фестивалі, презентують нові видавничі рішення і здатні задовольнити найвибагливіші смаки будь-якої спеціальної аудиторії. Ця хвиля докотилася і до Росії, де незалежні видавницва об’єдналися в «Гільдію вільних видавців»: вона намагається полегшити роботу кожного учасника, а окрім того, започаткувала окремий фестиваль малих видавців «Бу!фест». Пізніше зявилася ще одна організація – Альянс незалежних книговидавців.

В Україні ця субкультура досі не набула значного поширення, зокрема і через законодавчу базу, що робить неможливим ведення будь-якого малого бізнесу. Попри сучасну інтелектуальну потребу, що створює запит, економічна ситуація ставить під загрозу інді-книговидання як таке. Проект «Незалежні видавці: книжки поза мейнстрімом» покликаний допомогти малим видавцям залишитись на плаву і виходити на видавничий ринок у цей непростий час.

Читайте також: Малі видавництва.UA

mali2

Наразі учасниками* платформи стали два десятки малих видавців, але набір триває і ми запрошуємо до співпраці малих і амбітних видавців, які:

  1. готові представити якісні проекти;
  2. випускають до десяти назв на рік або мають сукупний наклад до 10 тис. примірників на рік;
  3. досі не зареєструвались як видавництво, але хочуть вийти за межі self-publishingпроектів;
  4. хочуть змінити статус з «маргінального» на «брендове» видавництво;
  5. готові до активної співпраці, підвищення кваліфікації та рішення спільних проблем не лише впродовж Книжкового арсеналу і посля його закінчення.

* Усім учасникам будуть надані пільгові умови для експонування продукції на стенді малих видавців у рамках Книжкового арсеналу.

mali2

Учасники, продукцію яких ви зможете не тільки оглянути, а й купити: Електрокнига, Братське, велокнигарня Чаргород, Жила, Медуза, Жолудь, Просто неба, Батрахоміомахія, Інтелектуальна книг, Леополь, Книжечки з історії для дітей із сіл, Сіма видає, Коза, Люта справа, Велика ідея, Центр Довженка, Анна-Т, видавничий центр “12”.

а також окремі видавничі проекти, як-от Абетка про Крим«Книга про завтрашній день» Севільї Ібрагімової, «Зимові пригоди пташки Махаль» Олі Спектор, «Дуже голодна Гусениця» від Читаріума та багато іншого.

Для їхнього професійного зростання відбудеться спеціальна програма із лекціями про продажі в інтернеті, систему розповсюдження, яку пропонує Книжкова біржа, співпрацю з іноземними партнерами й майстер-класи від друкарів і Альянсу вільних видавців Росії.

Якщо ви є малим видавництвом або знаєте про таке, просимо поділитися інформацією із нами (chytomo@gmail.com), переславши найповнішу довідку про видавництво, ваші книжки й фрагменти з них. Читомо залишає за собою права якісного і кількісного відбору.

Читайте також найцінніші думки із першої дискусії  малих видавців України (2012 рік)

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe