Читомо > uncategorized > Неголодний художник, або боротьба за видавця з обов’язками

uncategorized

Неголодний художник, або боротьба за видавця з обов’язками

04.11.2016 0 Автор:
Олександр Ком’яхов, ілюстратор, співзасновник спільноти «Ілюстрактор», автор книги-зоряної байки «Чуб» і «Книжуки про бобрюки», розповідає про тонкощі співпраці видавця та ілюстратора.
.
Це все написалось як відповідь недосвідченій, але талановитій ілюстраторці на запитання «чи продавати усі права на ілюстрації видавництву і як визначитись з ціною?». 
.
komНа початку кар’єри не очевидно, що ваші роботи мають приносити вам прибуток впродовж і наприкінці кар’єри. Добре намальована й успішна книжка перевидається упродовж років, права продаються в інші країни, тренди на стиль повертаються, деякі книжки стають знаковими.
.
Маючи принаймні 20 вдалих книжок, і перевидаючи їх, можна сподіватись на «ілюстраторську пенсію». Тож, я б не радив продавати права «повністю» (надавати виключні майнові права, якщо юридичною мовою).
.
.
Коли укладаєте договір, то слід звернути увагу, щоб в документі були:
1) термін передачі прав (5 років в середньому);
2) зазначено країни розповсюдження книжки на які ви віддаєте права;
3) бажано залишити собі права на інші носії (періодика, принти, листівки, постери, анімація, геймдизайн тощо), тобто в договорі зазначити, наприклад, що права надаються тільки на друк ілюстрацій у вигляді книжки;
4) використання зображень для реклами книжки потрібно обговорити окремим пунктом. Видавництво може захотіти «рекламувати книжку», наприклад чашками з вашими ілюстраціями, але чашка з принтом це окремий товар. Тобто, рекламою скоріше можна назвати зображення самої книжки з вашими ілюстраціями.
5) варто обговорювати, які зміни може вносити видавництво у ваші роботи. Це може бути багато чого: від ЧБ до фрагментів ілюстрацій, використаних в дизайні.
 .
Ці пункти є приводом для того, щоб торгуватись.
.

Якщо видавці хочуть виключні права на весь світ — нехай платять більше

.
Притомне видавництво завжди обговорює умови договору й іде на внесення у договір побажань авторів. Окремо треба звернути увагу на податки, сума в договорі буде відрізнятись суттєво, якщо за вас податки сплачуватиме видавництво.
 .
.
З роялті окрема історія. Там важливі великі тиражі і звітність видавництва, багато у чому побудована на довірі.
Під час обговорення умов договору, я б радив спілкуватись дуже-дуже чемно, але дуже жорстко що до своїх зисків. Недосвідченого автора видавці легко пробивають на поступки. Уважно читайте договір стільки часу скільки потрібно, щоб вникнути в суть, не стидаючись, що хтось чекає поки ви зависли над документами. Задавайте питання, бо «ділова мова» це ще та мізкопарилка. Варто спеціально налаштувати себе перед цим, адже ілюстратори, це часто народ сором’язливий.
.
ded8de30962607.563d177aa1028
.
Що до цін, найпростіше — прикинути скільки часу у вас пішло на ілюстрацію і вирахувати виходячи з суми, яку ви хочете отримати за день роботи (8 годин). Книжкова галузь — не рекламна, тож платять мало.
Отримати гідну винагороду за ілюстрації, це тільки одне з завдань. Якщо ви думаєте наперед про кар’єру ілюстратора, то має значення: чи спроможне видавництво зробити якісну книжку, чи буде вона рекламована і широко розповсюджена (зокрема в мережевих крамницях типу книгарні Є), чи братиме книжка участь у фестивалях, виставках і конкурсах. Ці усі речі впливають на ваше промо й отримання нових замовлень.
Пріоритетними є видавництва: які мають багато якісних видань у вашому форматі, працюють по-білому (їх небагато), редагують договори, звертаються до вас особисто (знають ваші роботи і можуть назвати улюблені серед них), подають книжки на закордонні конкурси.
.
.
Також, раджу зустрічатись з видавцями особисто, а під час співпраці — регулярно. Це люди, які тримають в голові дуже багато неоднорідних завдань і можуть не приділяти ілюстратору достатньо уваги. З ними потрібно підтримувати зв’язки і ненав’язливо нагадувати про себе, щоб вони тримали вас у пам’яті на випадок наступних проектів. Потрібно бути знайомими з дизайнерами, верстальниками, а в ідеалі і технологами видавництва. Такі знайомства можуть вплинути на якіснійший результат під час виробництва книжки.
 .
На початку кар’єри, багато хто готовий за будь-яких умов мати видану книжку. У багатьох так і починається шлях. У кожного свої обставини, і якщо наважитесь на невигідні для себе умови видання, то хоча б вибийте собі з пару десятків примірників книжки, щоб дарувати її потім правильним людям.
 .
Успіхів!
.
Зображення — ілюстрації Олександра Ком’яхова behance.net/KomSa
Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe