Читомо > Новини > Франкфуртський ярмарок 2015: 7 найцікавіших проектів

Новини

Франкфуртський ярмарок 2015: 7 найцікавіших проектів

05.10.2015 0 Автор:

Перший книжковий ярмарок відбувся у Франкфурті ще у 17 столітті, тому організатори ФКЯ вважають його найдавнішим у Європі. Цього року Франкфурт відвідають близько 270 000 бібліофілів, у виставці візьмуть участь понад 7 100 видавництв, а події висвітлюватимуть  9 000 журналістів зі всього світу. Почесний гість – Індонезія, у фокусі зацікавлення видавців – азійський книжковий ринок як нова і потенційно надзвичайно прибуткова територія.

Цікаво, що у цьому році Франкфуртський ярмарок зазнав суттєвої просторової реорганізації. Англомовні стенди було перенесено у центр, а решту  майданчиків зблизили між собою заради оптимізації потоку відвідувачів. Поруч з іспаномовною літературою можна буде знайти павільйони Франції, Італії, Нідерландів, Скандинавії та Східної Європи (включно з  Україною). Між павільйонами працюватиме «Відкрита сцена» – своєрідна «нейтральна територія», де відбуватимуться спільні події різних видавництв.

І для тих, хто їде, і для тих, хто залишається, ми обрали 7 локацій, куди варто зайти 14-18 жовтня під час Франкфуртського ярмарку. Або хоча б здійснити «віртуальну екскурсію» ними.

Конференція «The Markets»

3

book-fair.com

Директор ФКЯ Юрген Бос радить обов’язково відвідати 13-го жовтня інтернаціональну конференцію «The Markets», яка цьогоріч пройде за двома напрямками: великі ринки старої Європи і ринки, що розвиваються. Серед останніх – Мексика, Індонезія та Індія. «Якщо все буде добре, і ви будете активними, маєте непоганий шанс повернутися з конференції«The Markets» з вже підписаним контрактом. Саме так планую зробити я», – розповідає Бос. Що ж такого особливого у «The Markets»? Насамперед, це ставка на інтерактивність: тут не доведеться слухати нудні доповіді про кількість проданих примірників роману певного автора, а одразу можна буде вступити у безпосередній діалог із потенційним партнером. «The Markets» – це спроба організаторів зібрати видавців з різних країн в одному місці, аби ті мали нарешті час і можливість «відкрити» нових гравців ринку. Бос стверджує, що конференція буде цікавою не лише для менеджерів та агентів, а й для інвесторів, які хочуть вкласти гроші у розвиток книжкового ринку: «Тут ви побачите основні аспекти цього бізнесу – як позитивні, так і негативні. І тоді зможете визначити для себе пріоритетні напрямки».

У якості бонуса видавці з 7 країн, включно із Мексикою, Туреччиною і Південною Кореєю, розкажуть про особливості функціонування книжкового бізнесу у їхніх країнах. Ця частина проекту має «розсіяти туман» і дати європейським видавцям шанс «відкрити нові землі»: «Йдеться не про те, чи ви можете увійти в контакт з кимось у Китаї або Мексиці, а про те, з ким варто це робити», – пояснює журналіст Ханна Джонсон, один з організаторів події.

Докладніше читайте про The Markets 

The Beauty and the Book Award: hot or not?

6

adelaidespopupbookshop.com.au

У минулому році організатори Франкфурського ярмарку запровадили нову нагороду для книжкових дизайнерів «The Beauty and the Book Award». Кожен охочий має унікальну можливість вплинути на результат цього конкурсу, проголосувавши на сайті за «найгарячішу» обкладинку цього року. Минулого разу перемогла книжка «And then bursts the head» німецької ілюстраторки Христини Рьокль. У цьому яскравому виданні Рьокль намагалася за допомогою малюнків пояснити дітям складні концепти, як-от: душа, біль і кохання. Цікаво, що книжку було створено за безпосередньої участі малюків, які стали для художниці своєрідною «фокус-групою».

Серед претендентів цього року – «Аліса в країні див» з малюнками нідерландського ілюстратора Флора Рідера, «Футуристична фотографія» Джованні Ліста, «Маска червоної смерті» Едгара По від видавництва «Hochschule der Medien» та безліч інших красивих книжок. Цьогорічне вручення нагороди відбуватиметься 17-го жовтня у Залі № 4.1, тож ілюстратором та поціновувачам книжкової естетики варто його не проґавити.

Читайте також про Українців на книжкових виставках у Турині, Стамбулі і Парижі

Не лише видовища, а й хліб

Frankfurter Buchmesse 2014, Frankfurt Book Fair 2014

buchmesse.de

Цього року вперше об’єднали зусилля Франкфуртський книжковий ярмарок та Міжнародний ярмарок кулінарних книг World Cookbook. Спільна мета видавців і професійних кухарів очевидна: разом просувати кулінарну книгу, що давно перестала бути просто практичним довідником. Схоже, що партнерство виявилося напрочуд плідним: цього року на території Gourmet Gallery буде представлено понад 80 видавництв з 30 країн світу. Цікаво, що відвідувачі зможуть не лише погортати книжки, а й спробувати страви, створені за поданими рецептами. Також обіцяють майстер-класи від шеф-кухарів з Індії, Франції, Німеччини, Індонезії, Малайзії, Італії, США і навіть Ісландії. Окремо відбудуться лекції з кулінарного бізнесу, особливостей приготування вуличної їжі і «мистецтва використовувати прянощі».

А от куди точно варто сходити літературним гурманам, так це на вручення нагороди найкращому кулінарному видавництву останніх 20 років. 15 жовтня переможець отримає премію із претензійною назвою «Gourmand Awards – Best of the Best» і безперечне визнання всього кулінарного світу. Вже зараз зацікавлені можуть переглянути онлайн на сайті www.cookbookfair.com яскравий каталог претендентів на цю нагороду.

Читайте також про 10 найбільших книжкових ярмарків світу-2015

Дитяча література

8

adelaidespopupbookshop.com.au

Німецькі дитячі і підліткові видавництва будуть представлені у Залі № 3. Крім того, окремо там буде розміщено великі стенди іспанської, італійської і російської дитячої літератури. А такі гіганти, як Scholastic Gallimard і Penguin, презентуватимуть книжки для найменших у залі № 8.

Чимало майданчиків буде знаходитися просто неба і під навісами на Агорі. Дітям обіцяно «цифрові джунглі», зустрічі з письменниками, «літературний футбол» й екскурсії. Дорослі тим часом зможуть взяти участь у конференції LitCam і обговорити проблеми у сфері освіти. У фокусі – школи у країнах, що розвиваються.

16 жовтня стане особливо насиченим днем для тих, хто любить дитячу літературу. Найкращу німецькомовну книгу нагородять традиційним German Children’s Literature Prize. Крім того, відбудеться офіційне оголошення кандидатів на премію імені Астрід Ліндгрен-2016. Нагадаймо, що переможець отримає від Швеції близько 450 000 євро.

Освіта, наука і техніка

9

youmustbefromaway.com

Зал № 4.2 стане справжньою платформою інновацій цьогорічного Франкфуртського ярмарку. Тут будуть представлені останні технічні розробки, які можна використовувати в освітньому процесі. Видавцям навчальної література варто відвідати 15-го жовтня щорічний Освітній конгрес, а також лекцію «Аналітичні інструменти видавців» від Thomson Reuters і панельну дискусію про майбутнє бібліотек від корпорації Elsevier. Науковцям і редакторам профільних журналів буде цікаво послухати 14-го жовтня  лекцію про індекс цитувань Web of Science від компанії-розробника Thomson Reuters. Організатори обіцяють відповісти на «найгостріші запитання» користувачів: як потрапити у Web of Science, які останні зміни відбулися у сфері наукометрії і яким пошуковим платформам не варто довіряти.

Читайте про минулорічний Франкфурт, де не було українського стенду

17 000 островів уяви

11

idwriters.com

Не можна обійти увагою і країну-гостя цьогорічного ФКЯ – Індонезію. Представники «17 000 островів уяви», як охрестили Індонезію організатори, серйозно поставилися до свого почесного статусу і пообіцяли привезти понад 40 видавництв, представників Міністерства освіти і директорів кількох культурних центрів Джакарти. Окремо Індонезія представить комікси, ілюстровані книжки і дитячі видання. Не оминули індонезійці і проблемні теми – зокрема питання демократії у мусульманській країні і непредставленість своїх письменників у світовому літературному процесі. Проте міністр освіти і культури Індонезії Аньєс Басведан дивиться у майбутнє оптимістично: «Ми вдячні, що нас було обрано в якості почесного гостя Франкфуртського книжкового ярмарку 2015. Це для нас чудова можливість поділитися своїми історіями за допомогою нашої літератури – від класики до сучасних творів». Басведан також додав, що Індонезія отримала «величезний літературний аванс», який намагатиметься використати якнайкраще.

Тим, кого зацікавили «острови уяви», варто відвідати церемонію відкриття стендів Індонезії, які будуть знаходитися на першому рівні Форуму. А після цього – слідкувати за анонсами.

Кому продати права на книжку

10

www.manchestereveningnews.co.uk

Literary Agents & Scouts Centre (LitAg)  – це найбільший  у світі центр міжнародного книжкового права, який цьогоріч зайняв 400 окремих столів на ярмарку. Більше 300 агентств і більш ніж 600 агентів з 30 країн світу будуть представлені на LitAg. Ануй Бахрі з Red Ink Literary Agency зазначає: «Бути літературним агентом – це, напевне, найкраща робота у світі, оскільки ми працюємо в індустрії права. А Франкфурт – це, напевне, найзручніше місце для продажу авторських прав». «У нашій секції у Франкфурті завжди панує хаос, але  це, у певному сенсі, велике дружнє ком’юніті», – розповідає Сюзанна Коппе з Agentur fur Literatur und Illustration. Тож тим, хто бажає продати чи придбати права на книжку, варто зайти до Зали № 6 і зануритися у «дружній хаос» авторського права.

Підсумки

Цьогорічний Франкфуртський ярмарок тішить різноманіттям заходів і подій. І хоча європоцентричність подолано не до кінця (про що свідчить хоча б зміна розташування стендів у залах), бібліофіли і видавці все ж матимуть можливість відкрити нових гравців книжкового ринку. Або принаймні дізнатися більше про Індонезію.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe