Читомо > Новини > Відомі короткі списки претендентів на премію Андерсена

Новини

Відомі короткі списки претендентів на премію Андерсена

19.01.2018 0 Автор:

Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги (International Board on Books for Young People – IBBY) оголосила короткий список кандидатів на премію імені Г. К. Андерсена (Hans Christian Andersen Award). Перелік опублікований на офіційному сайті організації.

Серед письменників на нагороду претендують:

  • Marie-Aude Murail (Франція)
  • Farhad Hassanzadeh (Іран)
  • Eiko Kadono (Японія)
  • Joy Cowley (Нова Зеландія)
  • Ulf Stark (Швеція).

Читайте також: Ульф Старк: «Тримайте зв’язок зі своєю внутрішньою дитиною» 

та Ульф Старк: Письменнику потрібно залишатися собою

З-поміж ілюстраторів шанс отримати премію мають:

  • Pablo Bernasconi (Аргентина)
  • Linda Wolfsgruber (Австрія)
  • Xiong Liang (Китай)
  • Iwona Chmielewska (Польща)
  • Igor Oleynikov (Росія)
  • Albertine (Швейцарія).

Із профілями письменників з короткого списку можна ознайомитися за лінком: HCAA 2018 Shortlist  Authors, з профілями ілюстраторів – тут: HCAA 2018 Shortlist  Illustrators.

Обидва переможці будуть оголошені на прес-конференції IBBY під час Болонського дитячого книжкового ярмарку-2018 (Bologna Children’s Book Fair) 26 березня, о 14:30 в Illustrators’ Caf?. Медалями та дипломами переможців нагородять під час 36-го Конгресу IBBY в Афінах 30 серпня.

Премія імені Г. К. Андерсена це одна з найпочесніших нагород світу для дитячого письменника або ілюстратора дитячих книжок. За рівнем престижу її порівнюють із нобелівськими нагородами, а часом так і називають – Малий Нобель (Little Nobel Prize). Премію заснували 1956 року з ініціативи президента Міжнародного комітету з дитячої та юнацької літератури ЮНЕСКО, видатної особистості у світі дитячої книжки Єлли Лепман.

Головним атрибутом премії є золота медаль із профілем казкаря. Але грошової винагороди для лауреатів не передбачено. Синхронно з оголошенням лауреатів, IBBY нагороджує Почесними дипломами найкращі з дитячих та підліткових книжок, що виходили друком у країнах-членах Міжнародної ради. Усі відзначені книжки входять до Почесного списку, який публікується у вигляді каталогу.

Свого часу лауреатами премії Андерсена стали такі видатні дитячі письменники, як: Елінор Фарджон, Астрід Ліндґрен, Еріх Кестнер, Туве Янссон, Джанні Родарі, Марія Ґріпе, Крістіне Нестлінґер, Анні Шмідт, Кетрін Патерсон, Девід Альмонд та багато інших. Серед ілюстраторів нагороду отримували: Моріс Сендак, Роберт Інгпен, Квентін Блейк, Ютта Бауер, Петер Сіс, Сюзанна Бернер та інші.

За 60 років лауреатами премії вже стали 32 письменники та 26 художників-ілюстраторів із понад 20 країн світу.

Читайте також: Коли українська дитяча книжка отримає найвищу нагороду

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe