Читомо > Новини > BookExpo America: у фокусі — польська видавнича індустрія

Новини

BookExpo America: у фокусі — польська видавнича індустрія

24.05.2016 0 Автор:

Можливості й виклики у видавничому ринку Польщі стали темою для дискусії на BookExpo America, що пройшов з 11 по 13 травня у Чикаго. Цьогоріч ця країна стала почесною гостею BookExpo America. Найбільший щорічний американський книжковий ярмарок у 2016 році об’єднав представників видавничої галузі та поп-культури, а участь у події взяли близько тисячі видавців. 

 

Польський ринок є відносно молодим

Цього тижня низка заходів на BookExpo America (BEA) зосереджувалися на Польщі, яка стала почесною гостею промислової виставки Global Market Forum.

11 травня однією з найперших конференцій трьохденного форуму стала панельна дискусія «Польський видавничий ринок: сутність, тренди і розвиток», і була розроблена таким чином, щоб закласти фундамент для відвідувачів BEA про складові і сутність польської сучасної видавничої сфери.

Читайте також: Як вижити видавцеві у сучасному світі: американський досвід

У презентації президента «Wolters Kluwer S.A» у Польщі й президента Книжкової палати Польщі Влодзіміжа Альбіна висвітлили декілька трендів, таких як:

  • тенденція у напряму «високо фрагментованого» загального ринку в Польщі на противагу високому рівню концентрації ринку професійної та навчальної літератури;
  • відсоток ринку у 98 % для топ-300 видавців;
  • кидає виклик складна послідовність того, що багато видавничих ініціатив залишаються нерозвиненими через «проблеми дистрибуції та спаду читачів».

Печать

Цього тижня і в наступні місяці багато міжнародних видавничих груп стануть більш обізнаними з особливостями й факторами польського ринку. Країна є не тільки почесним гостем BEA, а й буде у фокусі Лондонського книжкового ярмарку весною 2017 року.

Читайте також про Лондонський книжковий ярмарок-2016

 

Крутий поворот щодо пропозиції фіксованих цін

Польський сейм відхилив рішення щодо введення фіксованих цін для нових видань книг задля підтримки менших книгарень. Тоді як пропозиція була внесена як петиція анонімного громадянина. Це підтримала Книжкова палата Польщі, яка розробила законопроект щодо нових видань, які б мали фіксовані ціни упродовж 18 місяців після видання, з виключенням електронних книжок.

Петиція була введена 22 грудня 2015 року, після чого була опублікована на сайті парламенту. Згідно з петицією, великі рітейлери продають книжки за цінами, суттєво нижчими за ціни книгарень. Крім того, у петиції було зазначено, що деякі великі книгарні мають змогу укладання вигідних угод з видавцями. Завдяки таким угодам мережі книгарень, ідеться у петиції, можуть отримувати нові видання на два тижні раніше.

Читайте також: 12 найбільших книжкових ярмарків світу-2016

У березні комітет петицій парламенту Польщі вирішив не приймати і не утверджувати цю петицію. Це припинило будь-які спроби просування фіксованих цін.

Позиція асоціації була такою, що її законопроект, який ґрунтується на французькому законі Ланга (згідно з ним видавці мають право встановлювати ціну на кожне окремо взяте видання, що не може перевищувати відпускну ціну видавництва більш ніж на 5% і продавати книги нижче за відпускну ціну – Читомо), мав потенціал збільшити кількість читачів, забезпечуючи зручний доступ до книжок у всій Польщі і роблячи польську видавничу пропозицію більш різноманітною.

У минулому Альбін висловлювався щодо потреби підвищення зусиль шкіл, батьків і медіа щодо сприяння читанню, боротьби з піратством поправками до польського закону і зберігання сильної, здорової мережі книгарень, також й поза великими містами.

«Ми не можемо здійснити цей третій пункт, якщо не будемо захищати незалежні книгарні проти несправедливої конкуренції, яка виштовхує їх з ринку», – сказав Альбін.

Печать

Оскільки це сталося після парламентських виборів 25 жовтня, які проклали шлях для нового уряду консервативної партії Право і справедливість (ПіС), законопроект втратив суттєву політичну підтримку для схвалення більшістю польськими законодавцями.

Читайте також: Книжкові інституції в країнах з успішним видавничим бізнесом

За словами письменниці і сценаристки Вероніки Мурек, важко сказати, чи така зміна дійсно б дала переваги читачам і меншим книгарням.

«Попри все, – сказала Мурек Publishing Perspectives,я вважаю, що книги занадто дорогі. Урегулювання було корисним, якщо б фіксувала ціни на онлайн-платформах близько 20 чи 30% нижче за ціни друкованих видань».

Зберігання цін друкованих видань, що включає в себе маржу прибутку від великих дистриб’юторів, такі як Matras чи Empik, не вплине позитивно на продажі книг, а в результаті й на кількість читачів. Ось чому оцінити регуляцію проекту, маючи наявну інформацію, є важким.

Поки рівні цін могли бути визначеними, було невідомо, чи допомогла б їх фіксація.

 

Трьохвідсоткові електронні книги

В одному з найбільш цікавих слайдів презентації Альбіна на BEA цього тижня стало порівняння друкованих і електронних книжок в Польщі, Сполучених Штатах і Великій Британії.

39% польського видавничого ринку, як доповідає Альбін, складають художня література і нон-фікшн, а 23% складають дитячі книжки і 10% – книги про подорожі.

Печать

Одним з ключових моментів, про який потрібно пам’ятати західним спостерігачам індустрії це те, що Альбін у своїй презентації зазначив, що польський видавничий ринок розвивається тільки 25 років з того часу, як закінчилося панування радянської влади.

26352807113_233e762fe9_b-710x474

Панельна дискусія «Польський видавничий ринок: сутність, тренди і розвиток»  щодо польського видавничого ринку на BookExpo America

«У порівнянні з іншими країнами світу, – сказав він слухачам, – польський ринок є відносно молодим. У нас немає ні великих, традиційних сімейних видавництв, ні великих медіа компаній».

Читайте також: Ґжеґож Ґауден: У Польщі щороку витрачають 5 мільйонів злотих на промоцію книг 

 Інфографіка Анастасії Трепитьон
Чільна світлина booksfrompoland.org
Оригінал статті тут.
Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe