Читомо > Новини > 12 українських прототипів супергероїв культових коміксів

Новини

12 українських прототипів супергероїв культових коміксів

24.08.2017 0 Автор:

Важко переоцінити роль коміксів у сучасному житті й культурі, адже вже кілька поколінь виросло на мальованих історіях від видавництва DC. Українські ж ґіки знайомились із Бетменом, Суперменом та іншими за допомогою фільмів, мультсеріалів та російських перекладів коміксів. На щастя, дефіцит суперсили почав активно поповнюватись. Недавно видавництво Nebesky презентували «Чуб» та «Даогопак», Asgardian Comics перевидали «Максима Осу», а видавництво «Рідна мова» нарешті переклали українською культові графічні романи DC. Гортаючи їх, ми розгледіли серед вигаданих персонажів обличчя й характери українських діячів, які свого часу були незгіршими героями та розбишаками.

.

Бетмен – Михайло Драгоманов

Михайло Драгоманов – Бетмен

Головна суперсила Бетмена – статки. Про це, мабуть, не пожартував хіба лінивий. Проте не забуваємо про низку інших здібностей, серед яких гострий розум, бойова майстерність і влучність.

Михайло Драгоманов не мав трагічної втрати батьків у дитинстві як Брюс Вейн. Та разом із тим його рід є одним із найвпливовіших в українській історії. Проте, запитавши його, хто він без свого костюма-прізвища – ви отримали б скромну відповідь: «літературознавець, філософ, історик, громадський діяч». Він знав, що рідна культура потребує героя, тому й виступав проти обмеженої й псевдонародницької літератури, й одним із перших розпочав вивчення українського романтизму.

.

Аманда Воллер – Оксана Забужко

Оксана Забужко – Аманда Воллер

Загін Самогубців, м’яко кажучи, не є командою мрії. Це той випадок, коли національна безпека залежить від добірних психів і лиходіїв. Проте, на щастя, всі їхні дії контролює вольова жінка з холодним, гострим розумом – Аманда Воллер.

Оксана Забужко непересічна авторка, яка може своїм авторитетом або задавити, або піднести на небачені висоти. Це саме та «велика сестра», яка непорушно стежить за культурними, соціальними, політичними процесами, піддаючи їх гострим і влучним коментарям. Хто ж у цьому випадку є Загоном Самогубців? Швидше за все – молоді автори.

.

Диво-Жінка – Наталя Кобринська

Наталія Кобринська – Чудо-Жінка

Поява Диво-Жінки на сторінках 8-го номера «All Star Comics» стала іконічною у контексті фемінізму. Рятуючи «чоловічий світ», а подекуди й самих чоловіків, Діана Прінс показала, що «сучасна жінка» – це не так про дітей та кухню, як про силу й доброту.

Так само український феміністичний рух багато чим завдячує Наталі Кобринській. Наприкінці XIX ст. вона активно поширювала та боролась за права жінок і селян. А її часопис «Перший вінок» став своєрідним «We can do it!», що згуртував талановитих авторок і редакторок.

 .

Аквамен – Юрій Яновський

Юрій Яновський – Аквамен

Упродовж багатьох років Аквамена важко було назвати улюбленцем любителів коміксів. Все через «скромні» здібності – телепатичне спілкування з морськими жителями. Та його удосконалення в коміксах і кінематографічне втілення у вигляді Кхала Дрого Джейсона Мамоа кардинально змінило ставлення до цього героя.

Кіно змінює й сприйняття Юрія Яновського. Ще зі школи ми асоціюємо його із селянськими повстаннями та постреволюційним часом. Проте автор – чудовий мариніст. Його «Майстер корабля» – першокласний текст-ода замилуванню морем та роботою на одеській кінофабриці.

.

Супермен – Дмитро Донцов

Дмитро Донцов – Супермен

Після вибуху на планеті Криптон Земля стала для Супермена другою домівкою. Саме тому його традиційно вважають найвідомішим емігрантом в Америці, який втілює всіх людей, що як і він, колись знайшли тут другу батьківщину. Його місія спрямована на захист нового дому, а отже, Супермен – один із наймогутніших патріотів.

Одним із найбільш впливових українських емігрантів був публіцист і політичний діяч Дмитро Донцов. Популяризуючи українську національну ідею, він вважав, що Україна має розвиватися у європейському напрямку. Він об’єднував навколо себе прогресивну молодь, зокрема поетів Празької школи, яких об’єднав у «Літературно-науковому віснику».
Всім відомий конфлікт «Бетмен проти Супермена» тут також міг би реалізуватись, адже Донцов не сприймав соціалістичних поглядів Драгоманова та вважав їх шкідливими.

.

Жінка-Кішка – Марко Вовчок

Марко Вовчок – Жінка-кішка

Жінка-Кішка стала загальним іменем для незалежних та фатальних жінок. Героїня неоднозначна, сповнена таємниць і хитрощів, яка чудово володіє бойовими мистецтвами.

Марко Вовчок – жінка з нежіночим псевдонімом, що наробила галасу не лише в літературі, а й у світі амурних чуток. Ба більше, існує гіпотеза, що твори україномовного періоду були написані не самою авторкою, а її чоловіком, етнографом Опанасом Маркевичем, російськомовні тексти – Іваном Тургєнєвим, а франкомовні – Жюлем Верном, з якими в авторки нібито були романтичні стосунки. Проте ця теорія схожа на патріархальну змову проти непересічної особистості.

.

Джокер – Михайль Семенко

Михайль Семенко – Джокер

Якщо об’єднати специфічний моторошний гумор, психічні розлади, любов до злочинів та бліду шкіру – отримаємо Джокера, одного з найбільш суперечливих і привабливих лиходіїв коміксового світу.

Михайля Семенка також важко назвати хорошим хлопчиком. Його потяг до деструкції, руйнування авторів-пам’ятників й зашкарублих слів видались сучасникам справжнісіньким хуліганством. Тональність комедії дель арте, образ П’єро, який то кохає, то мертвопетлює, загравання й тарарам – все це так схоже на головного розбишаку Ґотема.

.

Гарлі Квінн – Раїса Троянкер

raisa_troyanker

Природжена акробатка Гарлін Квінзель мріяла стати відомою психологинею, поки не зустріла Джокера, який і перетворив її на одну з найвідоміших божевільних лиходійок. З арлекіном її поєднує кілька моментів: костюм, звучання імені Гарлі Квінн, веселий сміх і вдача, а також непередбачуваність.

Перед тим як захворіти на літературу Раїса Троянкер щовечора клала голову в пащу тигру. Та згодом шалена енергія циркачки перекочувала у відверту поезію, яка часто змушувала ніяковіти дорослих чоловіків. Про її романтичний зв’язок із Семенком нічого невідомо й ми не будемо нічого додумувати. Проте її участь у групі «Авангард» Валер’яна Поліщука пов’язує поетку з батьком футуризму саме прагненням до творення нового мистецтва.

.

Ель Дьябло – Михайло Коцюбинський

Михайло Коцюбинський – Ель Дьябло

Суперсила Ель Дьябло полягає у контролі вогню, яким він, власне, може палити й нищити все та всіх довкола. Віддає якимось культом? І недаремно. Мова й зовнішність цього героя, а саме татуювання по всьому тілу, апелює до культури ацтеків.

Найбільш гарячим письменником можна назвати Михайла Коцюбинського через його сонцепоклонництво. А «Тіні забутих предків» став програмним твором, пов’язаним із містикою, красою та загадковістю навколишнього світу й автентикою українського гуцульства.

.

Лейтенант Джеймс Гордон – Іван Франко

Лейтенант Джеймс Гордон – Іван Франко

Місто може рятувати й герой без плащів і просунутої техніки. Джеймс Гордон – майже те саме, що й Бетмен, але держслужбовець, і без грошей. Проте їхній зв’язок важко недооцінити, адже вони прагнуть зробити своє місто безпечнішим і час від часу працюють у парі.

У Івана Франка й Михайла Драгоманова були важкі стосунки типу «вчитель-учень». Проте з часом між ними пробігла кішка (можливо, чорна) і Франка з’явились внутрішні комплекси. Подейкують, що після своєї смерті Драгоманов чомусь являвся Франкові серед ночі й мовчки дивився на нього. Для повноти картини не вистачає лише чорного плаща, правда?
Ще одна суттєва деталь, яка пов’язує Франка і Гордона – вуса.

.

Зелений Ліхтар – Михайло Грушевський

Михайло Грушевський – Зелений Ліхтар

Шанувальники теорій змов про масонів мали б оцінити Зеленого Ліхтаря. По-перше, у нього є перстень, який контролює матеріальний світ. По-друге, він у парі з силою волі власника може фізично втілювати будь-які ідеї. По-третє, Зелених Ліхтарів багато й вони об’єднані у своєрідну міжгалактичну поліцію, яка відповідає за контроль та порядок.

Михайло Грушевський найбільш відомий як очільник Центральної Ради УНР, через що його вважають «першим Президентом України». Також упродовж багатьох років він був головою Наукового Товариства ім. Шевченка у Львові та завідувачем кафедри історії Львівського Університету. Групу українських масонів він також очолював і, вочевидь, мав всемогутній містичний перстень.

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe