Читомо > Новини > 10 фактів про ІІ Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo»

Новини

10 фактів про ІІ Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo»

18.05.2016 0 Автор:

Уже за тиждень у Вінниці розпочнеться ІІ Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo». Цього року подія збере близько 50 учасників із 6 країн та представить більше 50 подій на різноманітних локаціях міста. Гасло фестивалю у 2016 році — «Приватні моря, спільні береги», з фокусом на темі моря і дому в літературі й інших мистецтвах. Спеціально для Читомо організатори фестивалю розповіли цікаві факти про учасників і програму «Intermezzo».

1. Автор кількох гучних романів, поет і дитячий письменник Олесь Ільченко написав до фестивалю оповідання «Три дні в раю» — історію про крах кохання й острів Капрі, який пам’ятає Михайла Коцюбинського. 26 травня о 16:00 у світлиці Музею Коцюбинського відбудеться презентація його майбутньої книги «Збирачі туманів».

ilchenkoh

facebook

2. Цьогоріч на фестивалі буде одразу два дослідники творчості Джеймса Джойса — поляк Пйотр Пазінський та українець Андрій Краснящих, а також двоє «коцюбинськознавців» — Ришард Купідура і Світлана Кирилюк. Авторська зустріч із Пйотром Пазінським відбудеться 27 травня о 18:00 в галереї «Інтершик». Андрій Краснящих братиме участь у закритті фестивалю 29 травня о 20:30 в рамках літературно-візуального проекту «Шлях додому». А з Ришардом Купідурою та Світланою Кирилюк ви зможете побачитися на дискусії «Краса і сила / Сила і краса: психологічні портрети Коцюбинського і Винниченка», що відбудеться 27 травня об 11:30 у читальній залі ВДПУ ім. М. Коцюбинського.

Читайте також: Intermezzo: неквапний ритм фестивалю оповідання

3. Наймолодшій учасниці фестивалю Мавіле Яґ’яєвій 18 років, вона закінчує 1-й курс кримськотатарської філології Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка. Торік молода письменниця стала фіналісткою конкурсу «Новела по-українськи» на тему Криму. Мавіле долучиться до дискусії «Писати про Крим(.?!)» від журналу «Країна» — 28 травня о 13:00 у світлиці Музею Коцюбинського.

intermecco

facebook

4. Один із місцевих краєзнавців стверджує, що знаменитий Джозеф Конрад-Коженьовський, про якого йтиметься на фестивалі у кількох розмовах, народився не поблизу Бердичева, а на шляху з Липовця на Бердичів — тож подоляни по праву вважають його «своїм» також. До слова, за статус місця народження Конрада змагається ще кілька сіл і містечок за маршрутом Вінниця-Бердичів. Більше про Конрада та фестиваль, названий його іменем, ви зможете дізнатися на презентації за участю його директора Ґжеґожа Янковича — 29 травня о 12:00 в галереї «Інтершик».

intermecco0

5. Торік Оксана Забужко читала «Подарунок на іменини» Коцюбинського на теплоході «Микола Пирогов», цього ж року Тарас Прохасько пливтиме й читатиме свої улюблені фрагменти класика на «Лялі Ратушній». Подія відбудеться в суботу, 28 травня, о 12:00. Організатори просять попередньо зареєструватися на reg@intermezzofest.com. Благодійний внесок — від 130 грн.

prohasko

stanislavske.tv

Читайте також: Прохасько: Пишучи, уникайте «не своїх» форм, хай вони і привабливіші

6. Авторка одного з найцікавіших фільмів про кримських татар «Къырым» Ксенія Жорноклей — вінничанка, що живе і працює кінорежисеркою в Об’єднаних Арабських Еміратах. Переглянути стрічку можна буде 27 травня в кінотеатрі «Родина». Початок о 20:00, вхід вільний.

intermecco3

ru.krymr.mobi

7. Двоє учасників спецпроекту «Острів Європа» — білорус Альгерд Бахаревіч та українець Артем Чапай — увійшли до антології «Best European Fiction 2016» з передмовою норвезького письменника Йона Фоссе. Подія в рамках проекту відбудеться 29 травня о 15:00 у світлиці Музею Коцюбинського.

intermecco_6

8. Маріанна Кіяновська, відома передусім як поет і перекладач, повертається до читачів з прозою — перше знайомство з її новим оповіданням «Та, що вмирає» відбудеться саме на «Intermezzo». 28 травня о 16:00 у книгарні «Є» пройде обговорення-знайомство.

Читайте також: Найочікуваніші літературні фестивалі і виставки цього сезону

kianovskaaa

9. Цьогоріч розмову про зв’язки літератури й кіно провадитиме відомий чеський режисер Бржетіслав Рихлік, який, як і торішній гість фестивалю Кшиштоф Зануссі, вдало поєднує кінематографічний і літературний таланти. Зустрітися з ним та переглянути його стрічку «Цирк Гавел» можна буде 28 травня у кінотеатрі «Родина». Початок о 18:00, вхід вільний.

intermecco_5

фрагмент із фільму

10. Не зовсім типовий «морський» письменник Тарас Прохасько разом із гуртом «Очеретяний Кіт» створять неповторну гуцульсько-подільсько-чумацьку історію з текстів і музики про плавання в далекі краї у проекті «Порт Франківськ» — і все це недалеко від берегу річки Південний Буг, 28 травня, у прекрасному саду Музею Коцюбинського. Початок о 21:00, вхід на територію музею 50 грн. Ця подія без сумніву варта уваги!

Читайте також: Музей Коцюбинського у Вінниці: квітучий острівець у забудовах

Ознайомитися із повною програмою фестивалю «Intermezzo»

.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe