Читомо > Новини > Путівник по Книжковому Арсеналу-2015

Новини

Путівник по Книжковому Арсеналу-2015

22.04.2015 0 Автор:

З року в рік читання програми Книжкового Арсеналу забирає все більше часу. Але нам вдалося прочитати її до кінця, тому пропонуємо коротенький путівник із рекомендаціями: що просто неможливо пропустити.

22 квітня, середа

Відкриття Конгресу незалежних книгарень

www.goodtherapy.com.au

15:00 — 15:30
Зал малих книгарень і видавців

Одна з особливостей цьогорічного Арсеналу – увага до малого бізнесу та нішевих проектів. Цю спеціалізовану програму, яка представлена двома масштабними проектами – «Конгресом незалежних книгарень» та програмою «Незалежні видавці: книжки поза мейнстрімом», відкриває кураторка конгресу і співзасновниця галереї-книгарні «Чорна ящірка» Вікторія Наріжна лекцією «Чим є і чим може стати сучасна незалежна книгарня?». Чим маленькі книгарні кращі за книжкові супермаркети, які проблеми і перспективи їхнього розвитку в Україні. Загальні міркування про природу та перспективи розвитку незалежної книгарні будуть проілюстровані прикладами найяскравіших та найбільш незвичайних книгарень світу. Захід обов’язковий для відвідування тими, хто мріє про власну книгарню або вже її має.

Круглий стіл «Європа для України: вибір чи необхідність?»

www.youtube.com

17.00 — 18.00
Кафе Європа

«Кафе Європа» – один із центральних дискусійних майданчиків міжнародної програми Книжкового Арсеналу. За нею варто слідкувати окремо, бо саме тут відбуваються центральні події глобального розмаху. Про євроінтеграцію за круглим столом говоритимуть чеський дипломат, що двічі був міністром закордонних справ, Карел Шварценберг, німецький історик і соціолог, експерт з російського тоталітаризму Карл Шльоґель, австрійська славістка, відома публіцистка та письменниця Сюзанне Шоль, французька письменниця, історик і перекладачка, ведуча Міжнародного французького радіо Галі Аккерман.

 

Презентація каталогу виставки «Інсценізація українського авангарду 1910-1920 років»

8d1bb534915564534a77720dbda60a10

18.00 — 18:45
Зал «Хоку»

Видавництво РОДОВІД та Український Музей (Нью-Йорк) презентують двомовний каталог (англійською та українською мовами) до однойменної унікальної виставки, що проходить з лютого по вересень 2015 року в Українському музеї у Нью-Йорку. Всі твори надані Музеєм театрального, музичного та кіномистецтва України. Це перша публікація, присвячена темі виходу авангарду за рамки живопису, його появі на театральній сцені і кіноекранах, вона є результатом ґрунтовних досліджень авангарду в мистецтві, саме в контексті української сцени. За участю автора/куратора Мирослави Мудрак (скайпом), автора /співкуратора Тетяни Руденко, автора Валентини Чечик та Ганни Веселовської. Модератор: Дмитро Горбачов.

Вхід вільний за умови попередньої реєстрації.

Читайте також: 10 видань на високі полиці: що шукати на Книжковому Арсеналі естетам

Відкриття виставки і презентація каталогу «Paper. World. Art»

httpwww.jacksonsart.com

18.00 — 18:45
Зал «Папір»

Щербенко Арт Центр та Фонд культурних ініціатив ArtНuss презентують мистецький каталог «Paper. World. Art», у якому буде відображений результат експериментування із папером, що стане об’єктом чи суб’єктом роботи українських митців. Учасники презентації: – засновник ArtHuss Костянтин Кожем’яка та Марина Щербенко – куратор проекту «Paper. World. Art», засновник і куратор Щербенко Арт Центру. Модератор – Ольга Кучерук.

«Вечір для Лишеги»

vsiknygy.net.ua

19.00 — 20.00
Зал «Хоку»

Іван Малкович та видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га» у рамках презентації нової книги Олега Лишеги «Поцілунок Елли Фіцджеральд» презентують вечір пам’яті Олега Лишеги у за участі Віктора Морозова, Костя Москальця, Миколи Воробйова, Наталки Білоцерківець, Андрія Бондара, Остапа Сливинського, Вано Крюгера, Михайла Григоріва, Мирослава Лаюка, Богдани Матіяш, Івана Малковича, Тараса Чубая.

23 квітня, четвер

Лекція «Юридичні аспекти видавничої діяльності»

11036659_357559441099889_5294750755650019193_n

13.00 — 14.45.
Зал Папір. Семінар

В рамках семінару відомі правники торкнуться питань законодавчого регулювання видавничої діяльності в Україні, нюансів правовідносин автора та видавника, питань захисту авторських прав та поділяться міжнародним досвідом в сфері авторського права. Правова група «Побережнюк і партнери».

Воркшоп німецького комікс-художника Мавіла

az_titel-700x437

11.00 — 15.00
Філософське / Графічне кафе, 2-й поверх

Кожен великий книжковий захід у Європі чи будь-де у світі обов’язково має куточок, присвячений коміксам. Для України це рідкість. Вітчизняний читач досі не може позбутися ставлення до графічних романів як до чогось неповноцінного, нецікавого. Але ж саме комікси у світі використовують для популяризації читання, наприклад, класики, подаючи її для підлітків у привабливій, сучасній формі. «Книжковий Арсенал» запросив в гості одного з найцікавіших німецьких авторів графічних романів, який не лише представить свої творіння, а й проведе майстер-клас. Мавіл малює комікси з 14 років. Отримавши професійну художню освіту, робить це на постійній основі у різних техніках і тематиках.

Участь за попередньою реєстрацією.

Зустріч із Віктором Шендеровичем «Блокада мозга»

13.00 — 13.45
Зал Хоку

shenderovych

Цього разу на Книжковому Арсеналі окремою темою є нон-фікшн російсько-української проблематики. Наприклад, видавництво «Віват» цього року представило шість видань від американських, російських та європейських авторів. Особливо популярними цьогоріч є твори «від особистих ворогів Путіна», а таких назбиралося чимало. Зокрема представить свою книжку «Блокада мізків» відомий російський сатирик, письменник Віктор Шендерович, який спеціально для цього приїде в Київ. Модератором на презентації виступить генеральний директор видавництва «Віват» Юлія Орлова. Знайти книжки Шендеровича можна на стенді «Вівату», який цього року оформив свій стенд ящиками, розписаними укропом.

Читайте також: 4 книжки від особистих ворогів Путіна

Дискусія «Стратегії брендингу національних літератур за кордоном»

national

14.00 — 15.15
Сцена «Кафе Європа»

Вливові українські та закордонні культурні менеджери дискутуватимуть із українськими чиновниками про просування національних літератур в інших країнах.

Учасники: Олександра Коваль, президент ГО «Форум видавців»; Гжегож Гауден, директор Інституту Книги (Польща); Тобіас Фосс, віце-президент з міжнародних ринків Франкфуртського книжкового ярмарку (Німеччина); Ерік Тосатті, радник з питань культури та співробітництва Посольства Франції в Україні; Богдан Червак, заступник голови Держкомтелерадіо; Дмитро Кулеба, посол з особливих доручень при МЗС України; Ростислав Карандєєв, заступник міністра культури; Данило Лубківський, радник прем’єр-міністра України.

Модератор заходу: ГО «Форум видавців».

 

Лекція «Дизайн обкладинки»

14.00 — 15.30. Арт-сцена, 2 поверх.

KWITASHVILI

 

Програма Niice. Отар Каралашвілі, куратор Центру книжкового мистецтва у Тбілісі. Лекція «Дизайн обкладинки».

Куратор Отар Каралашвілі представляє на Книжковому Арсеналі воркшопи, лекцію і виставку грузинської книжкової ілюстрації і експериментальної арт-книги — вперше поза межами Грузії. В експозиції, створеній у партнерстві з українським видавничим арт-проектом Niice представлена спільнота молодих грузинських художників і дизайнерів, згуртованих навколо віртуального видавництва “Віргам”, одного з головних проектів тбіліського Book Art Center. Book Art Center у Тбілісі — це громадська організація, метою якої є сприяння розвитку книжкового дизайну і книжкової ілюстрації  в Грузії, професійне зростання молодих грузинських дизайнерів й ілюстраторів, їхнє просування як на грузинському видавничому ринку, так і їхній вихід до іноземних видавців.

 

Презентація проекту виставки плакатів «ДІЯЧІ»

poster

17.00 — 17.45

Зал ілюстрації

«Чуючи вислів “видатні українці”, ми уявляємо Шевченка в кожусі й шапці, Хмельницького з булавою та Лесю Українку у вишиванці. Поодинокі спроби осучаснити шаблонні портрети зі шкільних підручників були й не раз, але масштабами вони не вражали. Саме тому молоді українські художники створили серію плакатів, де відтворили сучасний погляд на діяльність видатних українців», – пояснюють ілюстратори ідею проекту.

Зокрема в новому образі поста нуть княгиня Ольга та князь Святослав, Лесь Курбас та Соломія Крушельницька, Микола Амосов, родина Ханенків та Казимир Малевич тощо.

Читайте також: Pictoric продовжує серію «Видатні українці»

 

Сергій Жадан. Презентація книжки «Життя Марії»

2012-04-23-zhadan-v-unandsc0561
17.00 — 17.50

Meridian Czernowitz

«Життя Марії» – нова книжка віршів та перекладів Сергія Жадана. Вона містить 80 текстів: 60 віршів самого автора і 20 перекладів поезій Чеслава Мілоша. Вірші написані та перекладені переважно протягом останнього року. За словами Сергія Жадана, ця книжка про любов і ненависть. «Вона особлива тим, що писалась як щоденник – за доволі короткий термін. Відрізняється особливо контрастним поєднанням внутрішнього та зовнішнього, світлого та темного».

Як зазначає редактор книжки Олександр Бойченко, «найлегше заняття в часи війни – ненавидіти чужих. Найважче – досягати порозуміння. Навіть зі своїми. Але треба намагатися, інакше війна ніколи не закінчиться. А щоб порозумітися, необхідно розмовляти. З ким завгодно, як завгодно і про що завгодно. Головне – не втрачаючи людяності, тобто любові й уваги. У поетичній збірці «Життя Марії» Сергій Жадан розмовляє – про найдорожчі листи і спалені мости, втрачені місця і зруйновані міста. Розмовляє римованими віршами й верлібрами, власними і перекладеними словами. Розмовляє зі своїми й чужими, зі святими й не дуже, з убитими військовими і живими біженцями, з Рільке, Мілошем і, звісно, з нами. Щоб врятувати – якщо не нас, то хоча би наших дітей».

Лекція чеської ілюстраторки Ілони Поланської

The Grand Budapest Hotel - 64th Berlin Film Festival

18.00 — 19.30
Зал ілюстрації

Лекцію проведе ілюстраторка, роботу якої нещодавно можна було бачити у фільмі Веса Андерсона «Гранд готель Будапешт».

Лекція «Композиція каліграфічної обкладинки»

poster_gothic_artiya

18.00 — 19.30
Майстерня текстового дизайну «Літери», 2-й поверх

Олексій Чекаль навчався в Республіканській художній школі в Києві, у Харківському художньому училищі та Харківській державній академії дизайну і мистецтв. Працює арт-директором студії графічного дизайну PanicDesign. Викладає на кафедрі станкової графіки в Харківській державній академії дизайну і мистецтв. Вивчає ранньохристиянське мистецтво Сирії, пише ікони.

Член асоціації дизайнерів-графіків 4BLOCK (association of graphic designers 4BLOCK) Icograda. Брав участь у виставках «4 Блок», «Золота бджола», Міжнародна бієнале графічного дизайну в Брно, Міжнародна бієнале плакатів у Варшаві, World Award of Monotheistic Religions та ін. Співорганізатор міжнародної виставки-конференції «Свято кирилиці», присвяченої слов’янській каліграфії та шрифту.

 

24 квітня, п’ятниця

«Альтернатива. Електронні продажі» — майстер-клас найбільших книжкових онлайн-магазинів щодо співпраці з малими видавцями.

httpwww.pc-tablet.co.in

10.00 — 11.45
Зал малих книгарень і видавців

Чи можливо заробити на електронних книгах? Як розпочати співпрацю із електронними книжковими магазинами? За які книжки українці готові платити? Про все це ви дізнаєтесь на майстер-класі «Електронні продажі». Зокрема один із запрошених спікерів – Андрій Комар із українського предствавництва Google , розповість про сервіс Play Книги. Також дізнаєтесь про особливості продажів на Yakaboo і Київстарі. Модеруватиме все це корисне діло Антон Санченко, засновник видавництва «Електрокнига».

«Come Write In! Приходь та пиши! Бібліотека для письменників»

library

12.00 — 13.00
Мистецька лабораторія Арсеналу Ідей

Чи може українська публічна бібліотека стати творчим простором для майстрів слова? Про можливості письменницьких бібліотечних програм в Україні говоритимуть під час заходу, який організовує Державна бібліотека України для юнацтва.

Презентація українського перекладу книги Антуана Аржаковського «Розбрат України з Росією: стратегія виходу з піке»

12.00 — 12.45
Кафе Європа

_rozbrat

Стратегічний погляд на політичну ситуацію в Україні за підтримки Французького Інституту в Україні представить учений Антуан Аржаковський. Презентація відбудеться на центральному майданчику Арсеналу – Кафе Європа, де можна буде дізнатися про досвід європейських студій автора та його щойно видану книгу «Розбрат України з Росією: стратегія виходу з піке».

Показ документального фільму про Александра П’ятигорського «Философ сбежал»

philosoph

15.00 — 16.30
Філософське / Графічне кафе, 2 поверх

Режисер Улдіс Тіронс та сценарист Арніс Рітупс (Латвія) демонструватимуть стрічку, присвячену російському філософу, письменнику, сходознавцю Александру П’ятигорському.

Диктаторські читання

theukrainians.org
17.00 — 17.45
Поетична сцена. Двір Арсеналу

Поезії читатимуть: Юрій Андрухович, Владислав Івченко, Артем Полежака, Лариса Денисенко, Дмитро Лазуткін, Олег Коцарев, Любов Якимчук, Олена Захарченко, Олеся Мамчич, Олег Шинкаренко, Мирослав Лаюк, Олаф Клеменсен.

Модератор — Артем Захарченко.

«Політика та прагматика університету: від Хайдегера до Болоньї»

diploma

17.30 — 18.45
Філософське / Графічне кафе, 2 поверх

Олександр Івашина – культуролог, викладач Києво-Могилянської академії дискутуватиме із Міхаілом Маяцьким — філософом, професором відділу культурології НДУ «Вища школа економіки», PhD Університету Фрайбурґа про сучасний стан університету.

Світлана Алексієвич «Час секонд—хенд»

KMO_121006_03575_1_t218_161704
19.00 — 20.00
Кафе Європа

Білоруська письменниця Світлана Алексієвич презентує свою книгу «Час секонд—хенд», що вийшла українською у видавництві «Дух і Літера». Участь у заході візьме також Оксана Забужко. Модератор — Леонід Фінберг.

Дискусія «Комікс-бум: німецький досвід»

schtttotttern-700x287
19.00 — 19.45
Філософське / графічне кафе, 2 поверх

Ще один захід за участі німецького комікс-художника Мавіла (Маркуса Вітцеля), який дискутуватиме з Максимом Прасоловим, засновником видавництва Nebeskey та співавтором книги коміксів про козаків «Даогопак». Модераторуватиме захід Марія Шубчик (Goethe-Institut в Україні).

25 квітня, субота

Майстер-клас «Страх і ненависть у друкарні: найпоширеніші помилки додрукарської підготовки»

prepress

10.00 — 11.00

Кінозал 

Після відвідування цього заходу шанси того, що ваш наклад буде віддруковано успішно, помітно зростуть.

ЗАГАЛЬНА

Круглий стіл «Про що розповідає книжка—картинка?»

wor

11.00 — 12.30

Філософське / Графічне кафе, 2 поверх

Книжки-картинки стають дедалі поширенішим явищем на книговидавничому ринку. Про особливості цього видання розкажуть відомі ілюстратори та видавці. Учасники: Ілона Поланська, Томаш Вільманський, творча майстерня «Аґрафка», Отар Каралашвілі, Дана Павличко. Модератор: Анастасія Денисенко.

Конгрес незалежних книгарень. Обмін досвідом «Книгарня і…:гібридні властивості, що сприяють виживанню»

Cook&Book

14:00 — 15:00

Зал малих книгарень і видавців

Книги + кава, книги + вініл, книги + публічні заходи. Учасники заходу говоритимуть про те, чому незалежним книгарням так важливо  бути гнучкими й мобільними.

Презентація книжки «Куди рухається світ» Ярослава Грицака

15:00 — 15:50

Meridian Czernowitz

Відомий український історик Ярослав Грицак презентуватиме свою нову книжку есеїстики та публіцистики  «Куди рухається світ» (видавництво «Грані-Т»).

Презентація книги «Мистецтво українських шістдесятників»

60nyky

16.00 — 16.45

Кінозал

Упорядники книги «Мистецтво українських шістдесятників» (видавництво «Основи») – молоді, але вже відомі в культурній сфері мистецтвознавці Ольга Балашова та Лізавета Герман. Робота над виданням тривала два роки і за цей час в упорядкуванні матеріалів взяли участь понад 70 експертів – мистецтвознавців, дослідників, колекціонерів, художників, їхніх рідних та близьких. Книга включатиме 15 розділів про чільних авторів 1960­х рр, огляд тенденцій того періоду та аналіз їхніх історичних передумов, а також репродукції понад 300 творів живопису, графіки, скульптури і монументального мистецтва, чимало з яких будуть опубліковані вперше.

Модератор — Дана Павличко, спікери — Стелла Беньямінова, Лізавета Герман, Ольга Балашова, Олексій Титаренко, Оксана Баршинова.

Лекція німецького історика і соціолога Карла Шльогеля

Karl-Schl?gel17.00 — 18.30

Кафе Європа

Відомий дослідник, фахівець з історії та соціології Центральної і Східної Європи прочитає лекцію для гостей Книжкового Арсеналу.

Срджан Срдич із новою книгою та лекцією про сербську літературу

satori

17.00 — 17.45

Кінозал

Видавництво «Комора» і CSM (Фундація «Центр сучасного мистецтва») презентують український переклад роману «Саторі» і лекцію Срджана Срдича «Сербська література після війни».

Історичний лекторій. Зустріч-лекція «Україна — серед світових цивілізацій

19.00 — 19.45

Кінозал

Про витоки та суть українсько-російської війни 2014–2015 років» говоритиме доктор історичних наук Леонід Залізняк — професор Києво—Могилянської академії, заввідділу Інституту археології НАН України.

Зустріч з Луїджі Серафіні

serafini

19.30 — 20.30

Зал Папір

Гості п’ятого Кижкового Арсеналу матимуть нагоду зустрітися з Луїджі Серафіні – художником, автором легендарної книги Codex Seraphinianus.

26 квітня, неділя

«Їздець, або мандрівка туди й назад»

litcentr_1

12.00 — 12.45

Зал Папір

Письменники Олег Коцарев, Юлія Стахівська, Олексій Чупа, Василь Карп’юк, Ірина Цілик, Любов Якимчук, Вікторія Амеліна і фотограф Тетяна Давиденко презентуватимуть спільний проект – літературний путівник Україною. Модератор — Юрій Іздрик.

Презентація номеру журналу «La rеgle du jeu», присвяченому Україні

akerman

13.00 — 13.45

сцена «Кафе Європа»

Галя Аккерман – письменниця, історик, журналіст, фахівець з питань Росії та пострадянського простору презентує номер французького журналу «La rеgle du jeu» (Правила гри), присвячений Україні.

Презентація книги Марини Гримич «Бранзолія»

13.00 — 13.45

Кінозал

Презентація пройде за участі авторки, представників Посольства Бразилії в Україні та бразильської діаспори в Києві.

Київський Comic Con про косплейні маски

comic

13.00 — 13.45

Філософське / Графічне кафе, 2 поверх

Київський Comic Con презентує розповідь від виробника косплейних масок про їх створення і формування образу героя.

Презентація посібника «Універсальний дизайн: практичні поради для кожного»

undi

15.00 — 15.45

Зал малих книгарень і видавців

До посібника ввійшли поради та приклади застосування принципів Універсального Дизайну та критеріїв доступності у різних сферах життя. Універсальний Дизайн передбачає створення елементів середовища, об’єктів, речей тощо доступними та зручними у користуванні для максимальної кількості людей.

Презентуватимуть книгу Тетяна Печончик, Ірина Віртосу, Лариса Денисенко, Ігор Скляревський, Валентина Зотова, Григорій Мельничук, Надія Колесникова та ін.

Не забудьте також ознайомитися з новинками книг, які варто придбати на Книжковому Арсеналі, відвідавши нашу вітрину

Повну програму фестивалю читайте тут

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe