Читомо > uncategorized > 10 видань на високі полиці: що шукати на Книжковому Арсеналі естетам

uncategorized

10 видань на високі полиці: що шукати на Книжковому Арсеналі естетам

22.04.2015 0 Автор:

Минулого року анонсували кілька масштабних досліджень, пов’язаних із мистецтвом, а вже тепер, у дні Книжкового Арсеналу, ми маємо можливість ознайомитися з їхньою реалізацією. Читомо вирішило дізнатись, на які художні видання відвідувачам Книжкового Арсеналу варто звернути увагу найперше.

unnamedІнсценізація українського авангарду

Каталог творів, видавництво Родовід спільно з Українським музеєм (м. Нью-Йорк), 2015

Відтепер твори українського сценографічного авангарду можна знайти у книжковому форматі – цей двомовний каталог видали спеціально до виставки в Українському музеї в Нью-Йорку, що триватиме до вересня 2015 року, де експонується фондова колекція Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

Творчий сплеск українського мистецтва 1910-20-х років супроводжувався появою яскравих новаторів і на театральній сцені. Серед них – Лесь Курбас і його театр «Березіль», Броніслава Ніжинська, Вадим Меллер. Згодом будуть говорити про їхній вплив на європейський театр, натомість у книзі дібрано роботи, яким відзначають початок творчості театральних експериментаторів. Це 142 роботи (125 ескізів, 3 театральні афіші й 14 фотографій) таких митців, як О. Екстер, О. Хвостенко-Хвостов, Б. Косарев та ін. Окрім самих зображень, каталог містить наукові статті запрошених кураторів виставки Мирослави Мудрак і Тетяни Руденко та провідних дослідників українського авангарду, серед яких – Ніколетта Міслер, Джон Е. Бовлт та інші.

Презентація книги відбудеться в рамках V-го «Книжкового Арсеналу» 22 квітня о 18:00 (зал Хоку) за участю кураторів Мирослави Мудрак (скайпом) та Тетяни Руденко, а також авторів каталогу – Валентини Чечик та Ганни Веселовської. Модератор: Дмитро Горбачов.

unnamed-4Anatoliy Kryvolap and the Ukrainian sublime

Родовід, 2015

Англомовну серію альбомів від видавництва Родовід розпочало видання творів українського художника Анатолія Криволапа. Книгу відкриває стаття американської незалежної кураторки і дослідниці східноєвропейського мистецтва Дженіфер Кан. Це невелике дослідження про основні етапи життя художника, а також той контекст, де народжувались його роботи. Англомовна серія розрахована для розповсюдження за кордоном – як для продажу на іноземних сайтах, так і для поширення в американських бібліотеках і музейних інституціях.

Презентація альбому відбудеться у межах Книжкового Арсеналу 24 квітня:

16.00 — 16.45. Кінозал. Діалог про те, якої презентації потребує українське мистецтво за кордоном, та першу книгу англомовної серії «Ukrainian Art in Transition» — «Anatoliy Kryvolap and the Ukrainian sublime» за участю Анатолія Криволапа. Модератор — Валентина Клименко.

ВітринаМистецтво українських шістдесятників

Основи, 2015

Після двох років невпинної роботи упорядниць книги – Ольга Балашової, Лізавети Герман та понад 70 експертів – мистецтвознавців, дослідників, колекціонерів, художників, їхніх рідних та близьких – видання нарешті побачило світ.

У 15 розділах вміщено огляд мистецьких тенденцій того періоду та аналіз їхніх історичних передумов, а також репродукції понад 300 творів живопису, графіки, скульптури і монументального мистецтва, чимало з яких будуть опубліковані вперше. За словами упорядниць, більшість матеріалів присвячена «неофіційній» творчості митців.

Презентація відбудеться 25 квітня, р 16.00 — 16.45 у Кінозалі. шістдесятників».
Спікери — Стелла Беньямінова, Лізавета Герман, Ольга Балашова, Олексій Титаренко, Оксана Баршинова. Модеруватиме Дана Павличко.

.

tiberiТіберій Сільваші. Есе. Тексти. Діалоги

Щербенко Арт Центр та Фонд культурних ініціатив ArtHuss, 2015

Тіберій Сільваші – художник-абстракціоніст, видатний представник сучасного українського мистецтва, відомий не лише своїми живописними роботами, але й теоретичними текстами. В них автор здійснює аналіз сутнісних характеристик живопису, малюнку, стріт-арту, а також надає особистий погляд на творчість таких митців, як Рембрандт, Джорджіо де Кіріко, Тетяна Яблонська, Андрій Чебикін, Сергій Якутович, Олег та Олександр Животкови та інші.

Книга «Тіберій Сільваші. Есе. Тексти. Діалоги» є збіркою, що об’єднує критичні нариси, мистецтвознавчі есе, розмови та інтерв’ю митця, написані та опубліковані протягом останніх майже двадцяти років.

Презентація книги на V Книжковому Арсеналі відбудеться 23 квітня 2015 о 14:00 у залі Авангард. Захід відбуватиметься за участі Костянтина Кожем`яки, Марини Щербенко та автора збірки.

.

4249Сучасне українське мистецтво. Портрети митців

Фонд культурних ініціатив ArtHuss, 2015

Книга-альбом – новий проект фонду ArtHuss, спрямований на популяризацію українського мистецтва на вітчизняних та закордонних теренах. Авторкою та упорядницею є Галина Скляренко, мистецтвознавець.

Альбом присвячений творчості найбільш відомих сучасних художників, які відзначились протягом останньої декади: Тіберію Сільваші, Олександру Животкову, Анатолію Криволапу, Олегу Тістолу, Вінні Реунову, Миколі Маценку, Марині Скугаревій, Олександру Ройтбурду, Василю Цаголову, Павлові Макову, Юрію Соломку, Андрію Сагайдаковському, Олександру Сухопиту, Віктору Сидоренку, Матвію Вайсбергу, Ігорю Гусєву, Максиму Мамсикову, Владі Рапко, Павлові Керестею.

Книга є збіркою есе, що розкривають найцікавіші моменти творчої біографії митців.Написана доступною мовою, вона розрахована на широке коло читачів, охочих поринути у світ сучасного мистецтва.

На думку автора ідеї та фундатора Ігоря Абрамовича, видання є своєрідною арт-абеткою і має стати основою для подальшого випуску книг такого формату, адже українське мистецтво не обмежується лише представленими персоналіями, а має багато талановитих і вартих уваги митців. Продаж книги почнеться одразу після презентації на Книжковому Арсеналі. Вона відбудеться 24 квітня о 15.00 — 15.45 у Залі «Папір».

Учасники презентації: Анатолій Криволап, Олег Тістол, Віктор Сидоренко, Олександр Животков, Максим Мамсіков, Влада Ралко, Олександр Сухоліт, Матвій Вайсберг та інші митці, видавець Костянтин Кожемяка, колекціонер мистецтва Ігор Воронов, голова фонду «Stedly-Art-Foundation» Стелла Беньямінова, галеристи Павло Гудімов і Євген Карась та ін.

.

cover_eng_academyУкраїнська академія мистецтва: Історія заснування та фундатори

Родовід, 2015

Унікальне дослідження за авторством Олени Кашуби-Вольвач, перша книга, в якій системно та послідовно представлена історія українського мистецтва в контексті становлення першої Академії мистецтв.

Окремі розділи є каталогами творів фундаторів Академії та перших їх професорів – Георгія Нарбута, Василя Кричевського, Федора Кричевського, Михайла Бойчука, Миколи Бурачека, Абрама Маневича, Михайла Жука. Також у додатках містяться цікаві архівні дані – згадки про Академію у публікаціях, архівні дані тощо.

Презентація книги відбудеться 23 квітня в рамках Книжкового Арсеналу о 13:00, в залі Малих книгарень і видавництв.

 .

kvityКвіти і птахи в дизайні українських килимів

Родовід, 2014, англійською і українською мовами

Цей альбом, презентований ще на минулому Книжковому Арсеналі, привернув увагу багатьох поціновувачів етнографії. «Квіти і птахи в дизайні українських килимів» – результат проекту, ініційованого Лідією Лихач, директоркою видавництва Родовід, яка протягом 2006-2008 років спільно з десятками експертів та дослідників текстилю працювала над створенням електронних каталогів музейних колекцій. Цей процес передбачав огляд, фіксацію і ідентифікацію понад тисячу зразків текстилю.

Кожен килим має свою «біографію» і обставини створення. Тут і рукотворні килими від малярів-килимарів, і ті, що були створені на спеціалізованих фабриках. Кожен з них має і символічний вимір, виражений в деталях і оздобленнях. Книга містить незавершену фундаментальну працю мистецтвознавця Стефана Таранушенка «Українські килими» та ілюстрації українських килимів з музеїв по всій Україні.

Серію мають продовжити видання, присвячені геометричному орнаменту в дизайні українських килимів, а також авторському орнаменту.

markadeМалевич. Жан-Клод Маркаде

Родовід, 2013

Монографію, присвячену Казимиру Малевичу, французький мистецтвознавець написав ще у 1990 році, а український переклад побачив світ через 13 років. Дещо парадоксальним, на перший погляд, здається той факт, що перша монографія про творчість українського письменника виходить з-під пера західноєвропейського дослідника.

Справа в тому, що на пострадянському просторі у дослідженні (умовно) російського авангарду немає усталеної традиції, адже за радянських часів ставлення до авангарду як до «явища, що суперечить соціалістичному реалізму» було доволі своєрідним: твори художників-авангардистів не виставлялись, їх продавали і, тим більше, важко говорити про якесь ґрунтовне вивчення. Це тривало до 80-х років.

Відмінна ситуація склалася за кордоном. Окрім цього, наприкінці 1920-х років Малевич встиг вивезти частину своїх полотен і теоретичних праць до Європи, завдяки чому зарубіжні дослідники мали більше можливостей і доступ до творчих набутків митців.

Маркаде – один з перших дослідників авангарду, який розмежував лінії російського авангарду, який тривалий час вважався магістральним, і почав говорити про український і білоруський авангард як про окремі мистецькі феномени.

Свою монографію він так само починає зі звернення до українського походження Малевича і до можливих впливів українського традиційного мистецтва, наївного мистецтва селян на подальшу творчість митця. Поетапне дослідження, що супроводжується якісним візуальним матеріалом, містить також періодизацію творчості Малевича, яка свого часу стала надзвичайно важливою для подальшого покоління дослідників.

brunoКнига образів. Бруно Шульц

Дух і Літера, 2014

«Книга образів» – це майже повне зібрання графічного доробку письменника Бруно Шульца, принаймні те, що вдалося зібрати польському поету і літературознавцю Єжи Фіцовському. Свого часу це мав бути цикл альбомів, про що свідчать назви розділів збірки – це є ілюстрації Шульца до власних творів, автопортрети та портрети, роботи, присвячені образу жінки чи Жінки тощо.

Графічні роботи Шульца, які ризикували лишитись непоміченими, Єжи Фіцовський почав збирати через оголошення в газетах ще у 1940-х роках. Визбируючи окремі фрагменти, створюючи хронологічні ланцюжки творчості Шульца, Фіцовський став автором коментарів до ілюстрацій, а також низки есеїв, які ставлять питання про взаємовплив та значущість літературного і образотворчого доробків письменника.

На думку дослідника, іноді ілюстрації стають своєрідними «паспортами» до певних уривків, ніби засвідчують їх, цю відповідність Фіцовський намагався відтворити, супроводжуючи окремі рисунки цитатами. Цікавим є звернення до образу жінки, коли на малюнках Шульца вона зображується у колі принижених, почасти спотворених чоловіків.

Водночас ілюстрації не завжди є додатком до тексту, а іноді й «різновидом письменницього стимулу, передвісником прози», який надавав напрямку словесного вираження.

paradjanovКолаж. Асамбляж. Предмет. Сергій Параджанов

Дух і Літера, 2013

Під однією обкладинкою тут зібрано колажі та асамбляжі видатного митця Сергія Параджанова – колекція Музею Параджанова в Єревані. Зображення робіт доповнюється статтею мистецтвознавиці Діани Клочко, яка є упорядницею видання.

«Проблема в тому, що Параджанова ніколи не вважали за професійного художника, ніяково обходячи питання його освіти, участі в групових виставках <…>. Здебільшого його арт-об’єкти, які він сам волів називати «вещи» («речі»), вважали виявом геніального аматорства, мегабурхливої фантазії, пристрасної любові до антикваріату, що після років, проведених у в’язниці, стали компенсаторними механізмами інтелектуального виживання гіпертворчої особистості».

Аналізуючи твори Параджанова як самодостатній художній феномен, Діана Клочко наполягає на обмеженості такого трактування його творчості, яке виходить з ідеї компенсації.

Серед новинок, які ще можна буде знайти на Книжковому Арсеналі, вартує уваги книга дослідниці антропології сучасного мистецтва Наталії Чермалих «Мінливий краєвид. Українське мистецтво між революцією і війною». Видання складається з двох частин – візуальну складову становитимуть твори українських художників різних поколінь, друга частина міститиме розмови з митцями, які записала Наталя Чермалих протягом 2014-2014 років. Книгу презентуватимуть на Книжковому Арсеналі 26 квітня о 15:00.

Окрім художніх альбомів, поціновувачів мистецтва також можуть зацікавити презентації відкритих архівів 23 квітня – презентація сайту Відкритого архіву українського медіа-арту від Національного центру О. Довженка (за участю Івана Козленка і Яніни Пруденко) 23 квітня, а також презентація проекту Soviet Mosaics in Ukraine від фонду ІЗОЛЯЦІЯ.

Текст: Дарина Ніколенко, Катерина Мосюндзь

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe