Читомо > Відео > Нетипові способи промоції книги: іноземний досвід

Відео

Нетипові способи промоції книги: іноземний досвід

12.02.2016 0 Автор:

Вихід нової книжки ? подія непересічна, та дуже часто вона охоплює лише презентації у кількох книгарнях і ? часто ? схожі та позбавлені інтерактиву івенти: монолог автора або його діалог з модератором. Кілька варіантів продуманих та успішних промо-акцій, що супроводжують вихід книги яскравими відео, челенджами і акціями Читомо відшукало для вас в іноземних гравців книжкового бізнесу.

Інструкція до щастя

pharrell-williams

Музичний хіт від переможця «Grammy Award» Вільямcа Фаррела «Happy» став книгою з ілюстраціями. Популярність книги не менша, ніж музичної композиції, а промо-кампанія видавництва була побудована на активному залученні до неї Фаррела.

Так, зокрема на YouTube майже 200 тисяч переглядів зібрало промо-відео, де співак з дітьми у грайливій формі спілкується про щастя.

Книга про незабутні моменти дитинства отримала неабияку популярність. У соцмережах ціла хвиля постів з хештегом #readHAPPY.

.

.

Ще одне промо-відео записали у формі прес-конференції, де, замість журналістів, питання Фаррелу задають самі діти.

Читайте також: Буктрейлер по-українськи:

додаткова промоція книги чи забавки для видавця?

Розумно сплановане промо дало фідбек у майже кількох десятках тисяч постах в Instagram та Twitter. Перший наклад книги ? 250 тисяч. Окрім того, продається ще електронна версія.

Читання у великому місті

JayZНеабиякий успіх у США отримав проект, в основі якого ? вихід книги репера Jay-Z. Він написав автобіографічну книгу під назвою «Decoded». Для презентації мемуарів видавці вибрали досить оригінальний спосіб.

Завдяки пошуковику Bing від Microsoft шанувальники музиканта отримали підказки, де заховані сторінки з його книги. З кожним знайденим уривком з його мемуарів учасник цього проекту повинен сфотографуватися й опублікувати знімок в соцмережах.

Понад 300 сторінок було розклеєно по різних куточках світу, учасники знаходили уривки тексту в найнесподіваніших місцях, ? аж до вішалок магазинах одягу.

Розміщуючи всі сторінки тексту своєї книги на Bing Maps, кампанія забезпечила успішну промоцію книги і збільшення трафіку на Bing від Microsoft. Книга Jay – Z трималася в списку бестселерів «New York Times» 17 тижнів, а друкованому вигляді було продано 350 тисяч примірників.

Книжковий маніфест ІКЕА

В епоху, коли ґаджети і рідери витісняють паперову книгу, промоція і підтримка від великих корпорацій стає великою подією і необхідним маркетинговим ходом. Використовуючи власний друкований каталог, найбільший у світі виробник меблів ІКЕА убив двох зайців відразу ? зробив успішну рекламну кампанію та, звісно ж, креативну промоцію читання паперових книг.

В іронічній формі хлопець з реклами, головний дизайнер ІКЕА Йоган Еґхаммер, розповідає про особливості та переваги друкованої продукції. Лексику, яку використовують для характеристики електронних та цифрових пристроїв, автори ролику «накладають» на друкований каталог. Ролик переглянули на YouTube близько 20 мільйонів користувачів.

Читайте також: Купи книгу – і їздь в бразильському метро безкоштовно

Гумор без ілюстрацій

BookWithNoPictures_3D-300x423Книга коміка Бенджаміна Джозефа Новака «Book with No Pictures» стала бестселлером за версією «New York Times» та «Amazon».

Відомий актор і комік написав книгу, яка змусила багатьох дітей в різних країнах світу реготати не від малюнків, а з дивних і карколомних фраз. Слова можуть здатися безглуздими, але в цьому і є родзинка: все потрібно обов’язково читати вголос і з різною інтонацією.

Книга, де немає жодної ілюстрації, а лише текст, який представлено через хитрощі й креатив каліграфістів, набула шаленого успіху. До її промоції залучили самого автора. Образ коміка вдало вписався у маркетинг-стратегію видання. Промо-відео книги набрало більше, ніж 2,5 мільйонів переглядів на YouTube.

Книга Новака трамалася більше 10 тижнів в списку бестселерів дитячої ілюстрованої книги за версією «New York Times». Нині продано понад 700 тисяч примірників книги. А її шалена популярність шириться світом. За минулий рік книгу переклали на 18 мов, серед яких китайська, французька, італійська, португальська, іспанська, баскська, каталонська, німецька, норвезька, польська, угорська та інші.

Читайте також: Маленьким злим геніям: книжка без картинок

Промо довжиною в 20 тисяч кілометрів

Фанат Айн Ренд, американець Нік Ньюкомен, проїхав по США на авто більше 12 тисяч миль. Вибір маршруту досить дивний — чоловік використовував GPS як «ручку». Так він протягом маршруту «написав» «Read Ayn Rand» («Читайте Айн Ренд»). Щоб написати одну букву йому потрібна було в середньому 10 днів. Як тільки закінчував букву, він вимикав GPS, а потім включав його знову.

aynrand

Дані потім були записані в програму Google Планета Земля, що в результаті дало картинку із зображенням напису по всій території США. В цілому він проїхав 12 328 миль (майже 20 тисяч кілометрів) через 30 штатів, кожен раз ставлячи мітки в Google Earth, щоб створити найбільшу книжкову рекламу в світі.

У шляху Нік Ньюкамен знімав відео і робив фотознімки, детально описуючи свою подорож. Все це можна побачити на сайті проекту.

Читайте також: 7 найуспішніших книжкових проектів Kickstarter’у

Читайте також: Фліп-буки, або пращури перших інтерактивних книг

Чільна світлина staugustine.com

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe