Читомо > Відео > 7 найуспішніших книжкових проектів Kickstarter’у

Відео

7 найуспішніших книжкових проектів Kickstarter’у

26.03.2015 0 Автор:

Протягом 2014 року видавничі проекти Kickstarter’у зібрали загалом $21 млн 800 тис. Такі цифри наведено у річному звіті краудфандингової платформи. За минулий рік у категорії «видавнича справа» успішно прфондованими стали 2 064 кампанії, що є третім показником після музики (4 009) та фільмів і відео (3 846). Загалом, у розділі «видавнича справа» на Kickstarter’і можна знайти не тільки книжкові проекти, а й, наприклад, кампанії збору коштів для радіопередач. Читомо вирішило зосередитися саме на книжках і розповісти про сім книжкових проектів, що зібрали найбільше пожертв за весь за весь час існування Kickstarter’у.

1. Бути чи не бути: ось у чім пригода

Автор: Ryan North (Нью-Йорк, США)

Дата завершення збору: 21 грудня 2012

Зібрано $580 905 з необхідних $20 000

kickstarter

У 2012 році карикатурист Райан Норз вирішив зібрати гроші на книгу «Бути чи не бути» (To Be Or Not To Be) – комічну інтерпретацію Шекспірівського «Гамлета», в якій пропонуються різні варіанти розвитку сюжету.

Кожна історія ведеться від імені того чи іншого героя, а кінцівки розповідей проілюстровані роботами 65 художників, які, згідно з описом проекту на Kickstarter’і, є найкращими митцями сучасності. Книга неабияк привернула увагу користувачів, які пожертвували понад півмільйона доларів на її створення. Таким чином «Бути чи не бути» досі є найбільш успішним книжковим проектом Kickstarter’у та посідає третє місце в розділі «видавнича справа»: його з невеликим відривом випереджають кампанії Radiotopia (найкращі радіошоу планети / зібрано $620 412) та Planet Money T-Shirt (виготовлення спеціальних футболок в підтримку передачі Planet Money на National Public Radio / зібрано $590,807), які насправді лише частково стосуються саме видавничої галузі. Книга Норза вийшла друком восени 2013 року.

Сторінка проекту на Kickstarter’і

2. Майстри анатомії

Автори: аніматори, ілюстратори й творці коміксів, які працювали для Disney, Pixar, Dream Works, Marvel та DC

Дата завершення збору: 20 листопада 2013

Зібрано $532,614 з необхідних $20 000

maxresdefault

Творці наступної книги також ставили за мету зібрати $20 000 і теж в результаті отримали понад півмільйона. Понад сто художників із різних галузей – анімація, комікси, відеоігри тощо, вирішили створити колекцію художньої анатомії. Кожен із них мав у власному стилі намалювати ідеальних чоловіка й жінку.

За задумом, ілюстрації повинні бути нейтральними (без одягу, прикрас, міміки) й представленими у трьох ракурсах: анфас, профіль і в 3/4 оберти від анфас. Мету книги автори пояснили так: «наблизити ілюстрації десятилітньої давності до чогось більш відповідного сучасній естетиці».

На їх думку, таке видання повинне бути у бібліотеці кожного художника-початківця – традиційного чи цифрового. Друком книга «Майстри анатомії» вийшла у серпні 2014 року.

Сторінка проекту на Kickstarter’і

3. Оґі та Зелений Лицар: Пригодницька книга для дітей

Автор: Zach Weinersmith (Нью-Йорк, США)

Дата завершення збору: 2 липня 2014

Зібрано $384 410 з необхідних $30 000

tumblr_nlfcx2T4mC1rp7p8xo2_500

Серед книжкових проектів для дітей рекордсменом за сумою зібраних коштів є історія про дівчинку Огі та Зеленого Лицаря. Ідея створити таку книгу виникла у Зака Вейнерсміта (відомого також як творця веб-коміксу Saturday Morning Breakfast Cereal) після народження доньки.

В описі проекту він зазначає: «Хоча все змінюється, але й досі існує лише кілька пригодницьких книг із жінками в головній ролі. Звісно, є книги, в яких діють розумні маленькі дівчатка, але майже немає творів про дівчаток, які водночас розумні, цікавляться наукою та (і це визначальний момент) охоче йдуть на ризик».Саме такою і є Огі, вона розбирається в математиці, біології, історії та ще низці дисциплін, які видаються для дорослих нудними.

Одного ранку дівчинка вирушає у пошуках пригод, прагнучи віднайти себе у дивному світі фантазій. І там Огі повинна застосувати весь свій інтелект, щоби врятувати від смерті хороброго лицаря. В основу історії ліг відомий середньовічний роман про сутички між двором короля Артура та велетнем Зеленим лицарем. Проілюстрував книгу художник Boulet. Друком видання вийшло у грудні 2014 року. Під час збору коштів автор проекту додавав нові й нові цілі, з огляду на те, що пожертви перевищували очікування. Одна із них досить благородна – передати 800 примірників книги до бібліотек.

Сторінка проекту на Kickstarter’і

4. Привіт, Рубі!

Автор: Linda Liukas (Нью-Йорк, США)

Дата завершення збору: 22 лютого 2014

Зібрано $384 410 з необхідних $30 000

tumblr_inline_nlhzhibqAa1qzr07n_500

Ще одна дитяча книга і теж про непересічну дівчинку. В описі цього проекту йдеться, що Лінда, автор кампанії, останні три роки викладала програмування, а тепер вирішила видати ілюстровану дитячу книгу про чарівний світ технологій.

У книзі йдеться про Рубі – «маленьку дівчинку з великою уявою» та її пригоди. Власне авторка створила дві книги – казкову історію про Рубі (з власними ілюстраціями) та збірник вправ. Обидві книги покликані навчити маленьких читачів основам програмування за допомогою оповідань та вправ, що слугують найпростішими шаблонами для подальшого навчання. «Привіт, Рубі!» розраховане на дітей віком від 4 до 7 років.

Нещодавно Лінда повідомила на окремому сайті проекту, що друком книга вийде у жовтні 2015 року, значно пізніше, ніж планувалося, зате видання буде вдвічі більше від початкового задуму (64 сторінки й 10 глав розповіді про Рубі та 40 сторінок вправ). Публікуватиме «Привіт, Рубі!» відоме видавництво Macmillan.

Сторінка проекту на Kickstarter’і

5. Повний артбук Елмора

Автор: Larry Elmore (Кентуккі, США)

Дата завершення збору: 31 грудня 2012

Зібрано $299 914 з необхідних $17 500

Книжкові проекти на Kickstarter

Американський художник Ларрі Елмор вирішив самостійно видати повне зібрання своїх робіт за останні 40 років. В описі до проекту Елмор пояснив, що дозволити видання такої книги він собі не міг, а до видавців звертатися не хотів, тому й вирішив розпочати збір на Kikstarter’і. Користувачі платформи активно підтримали задум художника, пожертвувавши майже триста тисяч доларів. Це дало змогу опублікувати 336-сторінкове повноколірне видання. Натхненний успіхом артбуку, у 2013 році Ларрі Елмор, запустив краудфандингову кампанію для ще одного проекту – книги коміксів під назвою SnarfQuest: New Adventures. Протягом 1983–1989 років Елмор створював чорно-білий комікс SnarfQuest для журналу Dragon Magazine.

У 2013 художник вирішив повернутися до роботи над популярним серед читачів коміксом. Пожертви на Kikstarter’і вдруге перевершили сподівання: було зібрано $49,704 із потрібних $16,000. Кольорове видання нових пригод SnarfQuest вийшло друком наприкінці 2014.

Сторінка проекту «Повний артбук Елмора» на Kickstarter’і

6. Класична колекція Cinefex для iPad

Автор: New Scribbler Press (Нью-Йорк, США)

Дата завершення збору: 16 серпня 2013

Зібрано $297 107 з необхідних $217 500

Cinefex-Classic-Collection-for-iPad

На реалізацію цього проекту автори відразу запросили понад двісті тисяч доларів, адже прагнули створити цифровий архів журналу Cinefex для iPad. Cinefex – часопис, присвячений спецефектам у фільмах і виходить у США із 1980 року. Команда New Scribbler Press, до якої входять троє осіб – креативний директор Марк Крістіансен (Mark Christiansen), дизайнер Джонас Хаммлестранд (Jonas Hummlestrand) та розробник Кріс Кодерволл (Chris Cederwall) – вважає, що це незамінний ресурс для тих, хто працює з візуальними ефектами та анімацією, та джерело захопливих історій для кінофанів. Саме тому вони вирішили відцифрувати архів Cinefex – від першого до 126 випуску (останній випуск на період запуску кампанії – прим. Читомо).

При чому просто відскановані сторінки команду не влаштовували, тому вони розробили спеціальну платформу з можливістю пошуку в тексті матеріалів (текст можна також виділяти, підкреслювати й копіювати) та високоякісними світлинами (за словами розробників, дуже проблематично було зробити так, щоби на екрані планшету фото збільшувалися до найдрібніших деталей, але їм це вдалося).  Основна частина коштів, зібраних на Kickstarter’і, мала піти на адаптування Cinefex до цифрового формату, також автори проекту мали заплатити ліцензійний збір власникам журналу. Із січня минулого року додаток Cinefex для iPad можна завантажити в AppStore, кожен цифровий випуск журналу коштує $4,99, а вартість передплати – $ 18,99.

Сторінка проекту на Kickstarter’і

7. Обман Ікара: навіщо займатися мистецтвом? Новинка від Сета Годіна

Автор: Seth Godin

Дата завершення збору: 17 липня 2012

Зібрано $287 342 з необхідних $40 000

81TAH3Wv2GL._SL1500_

Сет Годін – успішний автор низки бестселерів з бізнесу й маркетингу. У 2012 році Годен вирішив видати чергову книгу – «Обман Ікара» (The Icarus Deception), вдавшись при цьому маркетингову експерименту. Так він розпочав кампанію на Kikcstarter’і з тим, щоби показати своєму видавцеві та книгарням, що реально запустити книжковий проект за допомогою Kickstarter’у. «Kickstarter усуває ті ризики, яких бояться видавці та книготорговці. Вони мають обмежені ресурси та обмежений простір на полицях, тому Kickstarter – підтвердження для них того, що щось працюватиме. Водночас автори мають інші ризики. Вони мають писати і писати і писати і писати, перш ніж отримають винагороду, адже письмо відносно дешеве», – пояснив Сет Годен в інтерв’ю американському Forbes.
В описі проекту йдеться, що «Обман Ікара» – книга про міфологію успіху (й невдач). Потрібну суму в розмірі $40 000 пожертвували протягом перших трьох годин.

Сторінка проекту на Kickstarter’і

Читайте також про український досвід фондування книжкових проектів: 5 успішних книжкових проектів Спільнокошту

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe