Читомо > Новини > До почесного списку IBBY-2018 увійшли троє українців

Новини

До почесного списку IBBY-2018 увійшли троє українців

07.01.2018 0 Автор:

Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги (International Board on Books for Young People – IBBY) оприлюднила цьогорічний почесний список IBBY Honour List 2018. До нього увійшло троє українських митців.

До переліку включені видатні письменники, ілюстратори та перекладачі з різних країн світу. Цьогорічний список налічує 191 особу. З українців до нього потрапили: письменник Володимир Рутківський  за книжку «Гості на мітлі» (Видавництво Старого Лева, 2016), художник-ілюстратор Владислав Єрко  за книжку «Маленький принц» (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014) та перекладачка Галина Кирпа  за книжку «Диваки і зануди» (Видавництво Старого Лева, 2016).

Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги — заснована 1953 року неприбуткова організація у Швейцарії, метою якої є пропагування книг для дітей. Вона складається із понад 70 національних секцій, у тому числі IBBY Канада, IBBY Ірландія, IBBY Австралія, USBBY (США), Українська секція IBBY та ін.

Читайте також: Коли українська дитяча книжка отримає найвищу нагороду

IBBY має офіційний статус у ЮНЕСКО та ЮНІСЕФ, вона здійснила внесок у розробку принципів Конвенції про права дитини, ратифікованої ООН у 1990 році. Одна із тез конвенції — дитина має право на загальну освіту та прямий доступ до інформації. За наполяганням IBBY, резолюція містить і заклик до виробництва і поширення дитячих книжок. Заслугою організації є те, що із 1967 року в усьому світі святкують Міжнародний день дитячої книги.

Окремий напрямок діяльності ради присвячений дослідженням у сфері літератури для дітей та юнацтва з інвалідністю. Сформовано значну колекцію таких книжок. Кожні два роки організація визначає найцікавіші приклади такої літератури з усього світу та створює каталоги видатних книжок для дітей та юнацтва з інвалідністю.

IBBY співпрацює з іншими організаціями та книжковими виставками у світі, наприклад, Міжнародним ярмарком дитячих книжок у Болоньї.

Повний цьогорічний почесний список організації можна переглянути тут: IBBY Honour List 2018.

Читайте також: Особливі видання: 6 книжок для дітей із вадами розвитку з колекції IBBY

Премія Best Illustrated Children’s Books Award оголосила список переможців

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe