Читомо > Новини > Держбюджет 2017: Інституту книги – 39 млн, Просвіті – 6 млн

Новини

Держбюджет 2017: Інституту книги – 39 млн, Просвіті – 6 млн

26.12.2016 0 Автор:

На Український інститут книги держава виділила понад 39 мільйонів гривень, тоді як на міжнародний позитивний імідж України 77 мільйонів. Про це йдеться у законі «Про Державний бюджет України» на 2017 рік. За проект закону №5000 проголосували 274 народні депутати.

У 2016 році бюджет міністерства культури складав 2,6 млрд гривень. У наступному році він становитиме 3,35 млрд гривень. Музеї та бібліотеки отримають 374 млн замість цьогорічних 337 млн.

За бюджетною програмою «Забезпечення діяльності Українського інституту книги, випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга» виділять понад 39 млн гривень.

«За рахунок вказаних коштів передбачається забезпечити діяльність Українського інституту книги, випуск та доставку видань для дітей та юнацтва, творів класиків української літератури та сучасних українських письменників, а також творів класиків зарубіжної літератури», – йдеться у пояснювальній записці.

Читайте також: Ростислав Семків про перші кроки на посаді директора Інституту книги

Книговидавничу складову Держкомтелерадіо також профінансують. Так видатки за бюджетною програмою «Прикладні розробки у сфері засобів масової інформації, книговидавничої справи та інформаційно-бібліографічної діяльності, фінансова підтримка розвитку наукової інфраструктури» у Державному бюджеті України на 2017 рік в цілому передбачені у сумі понад 10 млн гривень , з них по загальному фонду – маже 8 млн, спеціальному – понад півтора мільйона.

«У 2017 році за рахунок видатків бюджету передбачається виконання науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт», – йдеться у законі «Про Державний бюджет України».

За бюджетною програмою «Підвищення кваліфікації працівників засобів масової інформації в Укртелерадіопресінституті» на 2017 рік передбачені видатки в обсязі 5 млн гривень, у тому числі видатки загального фонду – 4 млн, спеціального фонду – понад 800 тис. гривень.

На фінансову підтримку творчих спілок у сфері засобів масової інформації, преси» на 2017 рік передбачено майже півтора мільйона гривень, Національної суспільної телерадіокомпанії України – майже 900 тис. гривень.

Читайте також про те, що змінилося у законодавстві щодо видавничої галузі у 2015 році.

73294-dottedline

На забезпечення діяльності національних музеїв, національних і державних бібліотек у 2017 році передбачено видатки у обсязі майже 400 млн гривень.

За бюджетною програмою «Функціонування Державної науково-технічної бібліотеки» на 2017 рік передбачено видатки у обсязі 6 млн гривень.

«У 2017 році бібліотечний фонд у бібліотеці становить 418,1 тис. одиниць. У 2017 році кількість читачів бібліотеки становитиме 10,1 тис. осіб, кількість книговидач – 200,0 тис. одиниць», – йдеться у документі.

На функціонування Національної наукової медичної бібліотеки, збереження та популяризацію історії медицини на 2017 рік передбачено 24, 5 млн гривень, у тому числі із загального фонду майже 23 млн, решта – із спеціального фонду.

У 2017 році буде функціонувати 3 установи, з них 1 бібліотека та 2 музеї. Бібліотечний фонд становитиме 1588,3 тис. одиниць. Кількість предметів музейного фонду становитиме 36,0 тис. одиниць.

За бюджетною програмою «Заходи з відтворення культури національних меншин, заходи Української Всесвітньої Координаційної Ради, заходи з реалізації  Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, заходи щодо встановлення культурних зв’язків з українською діаспорою, заходи щодо зміцнення зв’язків закордонних українців з Україною та забезпечення міжнародної діяльності у сфері міжнаціональних відносин» на 2017 рік передбачається по загальному фонду спрямувати видатки в обсязі 900 тис. гривень.

73294-dottedline

На ґранти Президента України молодим діячам мистецтва для створення і реалізації творчих проектів, премії і стипендії за видатні досягнення у галузі культури, літератури, мистецтва передбачено понад 16 млн гривень.

Видатки будуть спрямовані на виплату грантів Президента України молодим діячам мистецтва, премій, державних та довічних стипендій за видатні досягнення у галузі культури, літератури і мистецтва, державних стипендій для підтримки діячів літератури та мистецтва, стипендій Президента України для молодих майстрів народного мистецтва.

Читайте також: 10 порад для літературних фандрайзерів

На підтримку національних творчих спілок у сфері культури і мистецтва та заходи Всеукраїнського товариства «Просвіта» по загальному фонду передбачено понад 6 млн гривень.

«За рахунок зазначених коштів планується провести культурно-мистецькі  заходи  національних творчих спілок, їх регіональних відділень, проведення міжнародних та всеукраїнських фестивалів, свят, конкурсів  концертів, художніх та тематичних виставок, конференцій, семінарів, інших  культурно-мистецьких заходів Всеукраїнського товариства «Просвіта»», – йдеться у законі.

На забезпечення міжнародного позитивного іміджу України, заходи щодо підтримки зв’язків з українцями, які проживають за межами України планують витрати 77 млн гривень«За рахунок зазначених коштів планується провести культурно-освітні та культурно-мистецькі заходи, видати наукові публіцистичні, художні твори та збірки для закордонних українців», – пояснюють у законі.

Видатки за бюджетною програмою «Дослідження, наукові та науково-технічні розробки, виконання робіт за державними цільовими програмами та державним замовленням, підготовка наукових кадрів, фінансова підтримка преси, розвитку наукової інфраструктури, наукових об’єктів, що становлять національне надбання, забезпечення діяльності Державного фонду фундаментальних досліджень» у проекті Державного бюджету України на 2017 рік в цілому передбачені у сумі майже 800 млн гривень, з них по загальному фонду – понад 500, спеціальному – понад 200.

У 2017 році за рахунок видатків бюджету передбачається виконання науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт та здійснення підготовки наукових кадрів.

На державні премії, стипендії та гранти в галузі освіти, науки і техніки, стипендії переможцям міжнародних конкурсів виділили майже 21 млн гривень. У 2017 році планується виплачувати Державні премії України в галузі науки і техніки, щорічні премії Президента України для молодих учених,  стипендії Президента України та Кабінету Міністрів України для молодих вчених,  державні стипендії видатним діячам освіти і науки (дворічні та довічні), стипендії Президента України переможцям Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, а також Премії Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій.

Читайте також: Жадан, Семків і Макаров обиратимуть шевченківського лауреата

Чільне зображення wesleyh.com / Wesley Hamilton

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe