Читомо > Новини > «Простір літер»: перший фестиваль каліграфії у Луцьку

Новини

«Простір літер»: перший фестиваль каліграфії у Луцьку

20.01.2016 0 Автор:

З 9 до 17 січня у Луцьку в новоствореному приміщенні коворкінгу Innerspace, заснованого подружжям Кирила і Марини Ткачових, вперше відбувся неформальний фестиваль «Простір літер». Прочитати лекції про дизайн, шрифтову культуру і каліграфію приїхали без перебільшення одні з найкращих діячів цієї ниви. У програмі фестивалю ? презентації, лекції, майстер-класи, що мали за мету познайомити початківців з анатомією та візуальними можливостями літер. Усе це детальніше можна буде вивчати на курсах, що заплановані незабаром в Луцьку. 

Перший фестиваль у Луцьку

Кирило і Марина Ткачови – дизайнер і графік, які змушені були переселитися зі сходу на захід і переїхали з Луганська в Луцьк. До того ж одразу почали творче й професійне перетворення нової життєвої території: наприкінці 2015 року заснували простір Innerspace, і одразу задумали «Простір літер». За словами Кирила, схожі фестивалі відбувалися до цього лише у Харкові та Києві.

_IMG_4408

«Я не знаю, чи заплановані такі події цього року, і тому вирішив, що варто зробити фестиваль також і в Луцьку. Оскільки каліграфи, шрифтові дизайнери та художники книги знайомі між собою і є моїми друзями, я мав змогу запросити їх до участі у «Просторі літер». З одного боку, я хотів, щоб мої знайомі побачили Луцьк, побували тут, з іншого – щоб лучани дізналися більше про шрифтовий дизайн та каліграфію», — поділився Кирило Ткачов.

Фестиваль супроводжувала і виставка робіт відомих українських каліграфів і шрифтових дизайнерів, де були представлені як каліграфія, так і летерінг.

nich_yaka

_IMG_4447

_IMG_4431 

Відвідувачі фестивалю

«Від фестивалю у мене як в організатора враження дуже позитивні. Я не скажу, що відвідувачів було багато, але потрібно враховувати, що зараз канікули в університетах, а половина наших гостей – це студенти-дизайнери. До того ж, Луцьк – дуже маленьке місто. Якщо в Києві можна зібрати 200 відвідувачів, то тут ? 20-30. Я живу в Луцьку і хочу його розвивати, вважаю, що моє місто заслуговує на те, щоб тут теж відбувалися цікаві події», ? розповідає Кирило Ткачов.

_IMG_4415

_1382243_1081566941875210_3105764542309140438_n
_12471822_1104425919601623_109648516820604912_o

Читайте також: Два фестивалі каліграфії, шрифтів

і мистецтва книги в один час у Києві

Innerspace – простір для роботи, творчості та відпочинку

Заклад, де відбувався захід, пристосований для таких подій. Innerspace відкрився не так давно, лише місяць тому, а захід такого формату тут відбувається вперше. Як зазначили організатори, він створений саме з метою розвивати культуру в місті ? графічну, театральну, організовувати виставки та цікаві заходи.

 

Читайте також: Як Олексій Чекаль каліграфії навчав

За кілька тижнів ? курси з каліграфії у Луцьку

Оранізатори впевнені, що в Україні є багато відомих і сильних каліграфів, однак він планує розширювати кругозір і наразі має у планах запросити поляків. «Зараз до нас приїздять здебільшого колеги з Києва, а я хочу, щоб приїхали і з Познані», ? каже він.

«За два-три тижні у Луцьку стартують курси. Зараз ми розмірковуємо про те, як і де можна навчатися, якщо виникає таке бажання. А коли курс розпочнеться, побачимо, скільки охочих відвідувати саме «Каліграфію». Для мене ж, насамперед, важлива якість і те, щоб слухачам курсу було цікаво», ? ділиться своїми очікуваннями Кирило.

_IMG_4433

 

Де шукати інформацію тим, хто з каліграфією на «Ви»?

Відомий історик мистецтв Ігор Дудник під час фестивалю розповів, що потрібно початківцям для роботи: «Найперше, куди людина потрапляє за інформацією для роботи, це в інтернет. Є такий непоганий ресурс “100 найкращих шрифтів за всі часи”. Але ці добірки є дуже примітивними. Хоча, з іншого боку, вони дуже привабливі. Створюється ілюзія, ніби дві хвилини ? і ти все знаєш. Насправді все дуже оманливо».

ihor

_IMG_4411

Ігор Дудник пояснює, що ці речі не сприйматимуться, коли в людини вже є певна база. Тому рекомендує всім, хто бажає вчитися, звертати увагу на авторів.

«Можна читати Анджея Томашевського. Він описує ті книги, які варто брати для вивчення історії і теорії шрифту, мистецтва типографіки, історії книгодрукування. Книги зібрані польською і німецькою мовою. Є одна і українською», ? зазначає дослідник.

Читайте також: Євгенія Глушкова: управителька хаосу й мати богів

_12439524_1950950081797316_1333034236644321722_n

 

Левчук Павло, вебдизайнер

«Мені здається, для Луцька це цікавий захід. І загалом, це перший захід з каліграфії у нас. Я працюю у вебдизайні. На фестиваль нас запросив сам Крило Ткачов. Такі курси з каліграфії є лише в Києві і ще, здається, у Львові; приємно, що з’явилась нагода вчитись у нашому місті.

 

Ігор Найдьон, дизайнер

«У нас на роботі Кирило Ткачов викладає курси з типографіки, тому раніше на схожих заходах я бував, ця тема мені цікава. І цікаве все, що тут відбувається. Важливо було дізнатися, яку літературу варто читати, коли вчишся».

 

Юлія Глущук, художник-ілюстратор

«У Луцьку мало заходів для творчих людей загалом і для дизайнерів зокрема. На фестивалі можна познайомитись з різними людьми і почути щось цікаве. Чи я братиму участь у курсах, поки не знаю, можливо. Я побачила оголошення на сторінці у Facebook і вирішила прийти. Я дизайнер і художник-ілюстратор».

Читайте також: Абетка у стилі Brush Pen – майстер-клас за мотивами курсу

 

Поки відвідувачі оглядали виставку, в Луцьку за вікном розгулялася хурделиця, Innerspace став місцем порятунку і розмов про мистецтво, які не хотілось покидати.

Фото: Кирило і Марина Ткачови, Богдан Гдаль,  Аліна Крапка

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe