Читомо > Акції > Як Олексій Чекаль каліграфії навчав

Акції

Як Олексій Чекаль каліграфії навчав

18.05.2011 0 Автор:

На свій майстер-клас Олексій Чекаль приїхав за 10 хвилин до його початку! Зайве говорити, як його, дизайнера-графіка, викладача Харківської державної академії дизайну та мистецтва, члена асоціації дизайнерів-графіків «4БЛОК»та ще й головного у студії «PanicDesign», чекали.

Цього разу Олексій виступив дещо у новому для себе амплуа, адже розповідав про «Каліграфічну обкладинку: від задуму до тиражу». А розпочав зустріч із гостями фестивалю із теоретичної частини – комп’ютерної презентації, на якій представив зразки каліграфічних обкладинок та пояснив саме поняття «каліграфія». До речі, пам’ятаєте одну з них?

Каліграфія – це мистецтво гарного письма. Синонімами до цього слова можна вважати поняття «чистописання», «краснопис». Варто відмітити, що каліграфія не є мистецтвом лише правильно виводити літери та писати слова за якимись стандартами. Перш за все, митець-каліграф має відчувати кожну літеру, її лінії, правильно сприймати її і як окремий елемент, і як складову тексту чи малюнка.

Необхідно бачити та знати, як правильно писати,  яким чином необхідно розміщувати текст, якщо він є елементом оформлення якої-небудь продукції. Сьогодні каліграфія, як сучасний вид мистецтва, є дуже популярною. Попитом користуються каліграфічно оформлені листівки, плакати та афіші, графіті, заставки на телебаченні, оздоблені газетні шпальти, книжкові елементи, зокрема і книжкові обкладинки.

Майстер розклав на полиці все для тих, хто не дуже розумівся у темі, всі складники каліграфії як мистецтва, пояснив основні принципи та методи роботи, показав приклади каліграфічних обкладинок різних напрямків, зроблені як майстрами-каліграфами, так і аматорами у виданнях-самвидавах.

Друга частина майстер-класу – практична. Олексій Чекаль роздав учасникам зустрічі аркуші паперу та спеціальні маркери (до речі, такі використовуються також майстрами графіті для малювання на стінах) і запропонував створити чорновий варіант власної каліграфічної книжкової обкладинки.

Так, гості фестивалю малювали та опановували не дуже звичні товсті маркери, сидячи прямо на підлозі. Малюнки залишили собі на згадку – не кожного дня трапляється можливість спробувати себе у ролі каліграфа.

Текст: Олександра Горчинська
Фото: прес-служба

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe