Читомо > Book Art > «Плямистий» артбук Павла Гвоздецького

Book Art

«Плямистий» артбук Павла Гвоздецького

22.02.2010 9 Автор:

«Артбук – це книжка-каталог графічних зображень,

реклама творіння дизайнерських вражень,

книжка з казкою у віршованій формі

і червоним малюнком на білому фоні,

читати цю казку можна усім,

низьким і високим, товстим і худим,

дорослим і дітям порадимо теж,

лише за графічним зображенням стеж»,

так відповів редакції «Читомо» на зацікавлений лист художник і любитель артбуків Павло Гвоздецький. Його поетичні здібності виявились для нас приємною несподіванкою, адже про артбук «Кляксик» ми були начувані раніше.

5kliaksaбб

ббб

«Пляма  в  уявлені людини – це щось аморфне, несподіване і те, що творить неабиякий ефект, – ділиться своїм артбуківським досвідом Павло. – Ця графіка, наприклад, дає відчути читачеві внутрішній стан героя казки, дає можливість виявляти фантазії читача, ніби бавиться з його підсвідомістю, впізнаючи в кожному фрагменті плями, новий образ». Простота в тексті дисонує із складністю зрозуміти зображення. Хоча мистецьке приладдя художника доволі скромне – олівець і папір.

Раніше в схожому напрямі працювали й відзначились прихильністю до плям:  англійський художник-графік, ілюстратор, декоратор, поет Обрі Вінсент Бердслі, графічний дизайнер із Барселони Алекс Троча,  Стівен Вілсон.

3kliaksaбб

бб

Павло вдихав життя у проект цілий рік, створюючи нові й нові варіанти композицій, немало часу згаяв, обдумуючи ідейний зміст казки про історію з життя клякси. У змісті, за словами автора, і проблеми самотності, несприйняття соціумом молодих людей, оспівування краси людського існування в умовах виживання. До речі, особливо натхненною для автора стала казка «Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері, про маленьку людину в космічному просторі. Щодо наступних артбуківських звершень, то в ескізах художника вже промальовується не тільки нова техніка виконання, але й нова форма видання – книжка-перфоменс. Її тематика стосуватиметься… вагітних людей.

Про свої читацькі смаки Павло відгукується із радістю: «Загалом мої улюблені книги – це ті, які вводять у стан релаксу від споглядання на її зовнішнє вбрання, підсилює ефект ейфорії і логічний текст, тобто зміст». А ще радить для людей мистецтва прочитати автобіографічні видання майстрів творчого осередку, які віддали більшу частину свого життя мистецтву, дизайну в пошуках чогось смачненького. Ось, наприклад, книжки Ірвіна Стоуна «Муки й радощі» про Міккеланджело, «50 магічних секретів майстерності» Сальвадора Далі.

4kliaksaьь

ьь

Після дебютного «плямистого» виходу Павло зіштовхнувся із справді актуальною й досі нерозв’язаною проблемою: в Україні є всі можливості, щоб творити  артбуки, утім є  одне але. І це «але» полягає у тому, що мало хто про творення книжок художника, артбуків знає, тому й зацікавлених у їхніх виставках і креативному поширенню немає…

Але  ми спробуємо виправити ситуацію ))).

huha.mohovynka

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Olena Gvozdetska
    23.02.2010 в 1:56 am

    Ce ej robota mogo brata, ja mozlovo e perwa ljyduna xto zaluwae svij vidgyk… Pavlo zobrauv v cij knuzi moment – period svogo zuttja… jak wo xtos’, prochutavwu cej byklet-knuzky i zrozymie smusl, to ce vze je podjaka za yvagy….. djkyjy ysim zagljanyvwum na cjy storinky!!!!!

  2. Писана Любов
    23.02.2010 в 10:59 pm

    Дуже сподобався плямистий арт-бук! він водночас грайливий(як на мене, плями вводять у якусь гру) і, разом з тим, несе в собі серйозний зміст(проблему хлопчика Кляксика)…

    p.s.:книги Ірвіна Стоуна «Муки й радощі» про Міккеланджело, «50 магічних секретів майстерності» Сальвадора Далі, постараюсь прочитати.Дякую, за пораду, Павло!)

  3. Павло
    03.03.2010 в 11:39 pm

    Велике спасибі “ЧИТОМО” за публікацію, і низький уклін за коментарі… Сподіваюся втішити всіх наступними творіннями…

    Ваш аморфний plyampus… )))

  4. Писана Любов
    04.03.2010 в 3:44 pm

    А на яку тему будуть наступнi творiння)?I коли?…

  5. Павло
    04.03.2010 в 6:47 pm

    Щодо наступних артбуківських звершень, то в ескізах художника вже промальовується не тільки нова техніка виконання, але й нова форма видання – книжка-перфоменс. Її тематика стосуватиметься… вагітних людей.

  6. Писана Любов
    07.03.2010 в 4:13 pm

    Добре),ну а коли?)

  7. irkopupirko
    08.03.2010 в 4:13 pm

    denastya[at]gmail.com

  8. liljaart
    11.03.2010 в 2:00 pm

    “вагітних людей”???
    -Павло, се правда? усіх?)))

    “ми спробуємо виправити ситуацію”
    – і я хочу цьому сприяти!!! кажіть як!!!

  9. Павло
    12.03.2010 в 12:06 am

    вагітних не тілесно, а морально)))
    вагітних від подій, або вагітних ідеєю
    вагітних від хорошого життя, або паганого
    тобто вагітних в лапках.
    адже людина живе для того щоб наповнити життя змістом
    а я інтерпритую слово наповнити, як завагітнити)))
    головне знайти вдалу ідею зачаття))))

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe