Читомо > Новини > На Бандерштаті Олені Герасим’юк не дали презентувати «Розстріляний календар»

Новини

На Бандерштаті Олені Герасим’юк не дали презентувати «Розстріляний календар»

06.08.2017 0 Автор:

На Волині була скасована презентація книги Олени Герасим’юк «Розстріляний календар» на фестивалі Бандерштат. До організаторів звернулися люди, які назвались представниками ВО «Свобода». Про це  розповіла організаторка літсцени фестивалю Бандерштат Ганна Луцюк.

«Прийшли в оргкомітет «сободівці», націоналісти, які представилися і сказали, що вони не можуть допустити на Бандерштаті виступ Олени Герасим’юк через її позицію стосовно гей-параду. Також у них ще якісь там незрозумілі конфлікти. Вони сказали, якщо ми цей виступ зробимо, то будуть проблеми. Також погрожували і письменниці», — зазначила Ганна Луцюк у коментарі Громалському радіо.

За словами організаторів, виступ скасували, щоб унеможливити конфлікт.


Тим часом у Луцькій міській організації ВО «Свобода» заперечують свою причетність до інциденту. В коментарі  керівник Луцької міської організації ВО «Свобода» Микола Федік зазначив, що організації не проводила і не збирається проводити жодних протестних акцій на фестивалі.

«Луцька міська організація ВО «Свобода» не проводила, не проводить і не збирається проводити жодних протестних акцій на фестивалі. Також як керівник міської організації, я не робив жодних заяв та нікого не уповноважував робити заяви та вчиняти будь-які дії від імені Луцької міської організації ВО «Свобода», — сказав Микола Федік.

Пізніше публічно підтримав позицію Герасим’юк письменник Сергій Жадан.

«Дуже сподіваюсь, що презентація таки відбудеться й політичний популізм не буде впливати незалежність мистецької позиції. Олені та організаторам – удачі й витримки, все буде добре», — написав Жадан на своїй сторінці.

Згодом організатори вирішили перенести подію в іншу локацію.

«Близько двох сотень людей прийшло на презентацію “Розстрільного календаря”. Але за рішенням членів оргкому презентацію скасовано. Зранку до них підійшли хлопці (дотичні до Свободи і Правого Сектору) і повідомили, що не дозволять відбутися зустрічі з Олена Герасим’юк (Olena Herasymyuk) через якісь їхні конфлікти, через її квітневий пост у фб, через те, що вона підтримувала КиївПрайд.
Щоб уникнути сутичок і бійок, щоб гарантувати безпеку Олені і слухачам, на території фесту презентацію відмінили.
Всіх, хто хоче підтримати Олену, запрошую на 17.00 у Книгарню “Є” Презентація книжки Олени Герасим’юк “Розстрільний календар”.
Це дуже важлива книжка про пам’ять, де викладено хроніки репресій проти української інтелігенції. Перша презентація мала символічно відбутися на Бандерштаті “фестивалі справжнього українського духу” і символічно, що її тут не буде…», — заявила Ганна Луцюк.

Серед невідомих, які зірвали подію, Юрій Ноєв.

yurr_noev

 

Автори «Розстрільного календаря»: У людей піднялась планка чуттєвості

Джерело: Читомо, Громадське радіо

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe