Читомо > Новини > Російські видавці не братимуть участі у Московському книжковому фестивалі через цензуру

Новини

Російські видавці не братимуть участі у Московському книжковому фестивалі через цензуру

11.06.2014 0 Автор:

Російські видавництва і діячі культури на знак протесту проти цензури відмовилися від участі в Московському міжнародному відкритому книжковому фестивалі (ММВКФ).

Так від участі в ММВКФ відмовилися премія «Просветитель», ««Новое литературное обозрение» (НЛО), видавництво Corpus, Марат Гельман, Лінор Горалік, Польський культурний центр, «Новое издательство», Kolonna publications / «Митин журнал», Лев Рубінштейн, Артур Соломонов и Михайло Калужский.

З критикою дій міністерства культури виступили режисери, письменники і публіцисти, редакція видавництва «КомпасГид» назвала те, що відбувається неприпустимим і закликала «всіх учасників і гостей фестивалю якомога швидше висловити свою позицію і підтримати наших колег».

Окрім того, на вимогу міністерства культури з програми Московського міжнародного книжкового фестивалю (ММВКФ) було вилучено показ двох вистав, що організовувало видання Colta.ru.

Мова йде про дитячу виставу за п’єсою «Душа подушки» Олжаса Жанайдарова в постановці головного режисера Театру ляльок ім. С.В. Образцова, лауреата «Золотої маски» Бориса Константинова (Москва), і про дорослу виставу за п’єсою Максима Курочкіна «Травоїдні» у постановці головного режисера Театру ляльок республіки Карелія, номінанта «Золотої маски» Наталії Пахомової (Петербург).

У квітні обидві п’єси розкритикувала газета «Культура» в матеріалі «Мінкульт попереджає: сучасне мистецтво може бути небезпечним для здоров’я росіян».

«Згідно з наявною інформацією, у п’єсі “Душа подушки” можна помітити ознаки пропаганди гомосексуалізму серед неповнолітніх. П’єса “Травоїдні” містить нецензурну лайку», – йдеться в листі за підписом першого заступника міністра Володимира Аристархова, яке 9 червня, отримали організатори ММОКФ.

«Зміст обох п’єс суперечить прийнятим в російській культурі традиційним моральним цінностям», – пише заступник міністра культури.

«У випадку незгоди прибрати зазначені заходи у програмі фестивалю» Аристархов обіцяв відкликати згоду Мінкульту стати офіційним патроном фестивалю.

лінія роздільна 2

Джерело: Colta.ru

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe