Читомо > Новини > Казковий трамвай: до казки не дотягнули

Новини

Казковий трамвай: до казки не дотягнули

19.01.2015 0 Автор:

Із 6 по 16 січня у Києві працював «Казковий трамвай». Це спільний проект Національної бібліотеки України для дітей та КП «Київпастрансу». Читомо побувало в трамвайчику в останній день його роботи. 

Казковий трамвай

На Контрактовій площі біля синьо-жовтого вагону вишикувалася довга черга батьків та дітей. За словами організаторів, протягом перших днів було важко налагодити роботу і розмістити усіх відвідувачів, бо охочих побувати у трамваї було більше, ніж міг вмістити невеликий вагончик. Такий аншлаг ще й тому, що одну дитину зазвичай супроводжували двоє або твоє родичів.

Казковий трамвай

В останній день роботи відвідувачів вирішили розділити на кілька груп, кожна з яких мала перебувати всередині по півгодини. У цей час батьки були на вулиці і спостерігали за своїми дітьми крізь вікна. Лише батьки наймолодших – чотири- та п’ятирічних відвідувачів – могли залишитися у вагоні разом зі своїм чадом.

Анонсувалося, що поїздка трамвайчика триватиме дві години, із 14:00 до 16:00. Але з місця він так і не зрушив.

Казковий трамвай

Проте водій тут все ж є. Валентина Іванівна, водій трамваю з 44-річним стажем розповілала, що сама енергетика цього трамваю сприяє позитивним емоціям: «Історія трамвайчику почалася у 1992 році. Але останні 7 років він працює для розважальних цілей: тут святкують дні народження, весілля, влаштовують романтичні побачення та роблять пропозиції одружитися. Це насправді чарівний трамвайчик».

Казковий трамвай

Усі місця у вагоні вже зайняті. Тут зібралися діти віком від чотирьох до десяти років. Працівники Національної бібліотеки України для дітей зустрічали малечу зі вступною промовою про бібліотеку, адже головна мета «Казкового трамваю» – заохотити школярів до відвідування книгозбірні та читання книжок.

 «У рамках цього проекту ми читаємо книжки українською та англійською мовами, співаємо колядки, робимо майстер-класи новорічних прикрас. Протягом зимових канікул ми створюємо для дітей казку», – пояснила Мирослава Волощак, Бібліотекар Національної бібліотеки України для дітей.

Казковий трамвай

Невеликий трамвай умовно поділили на декілька зон. У його «голові» діти виготовляли янголів.

Казковий трамвай

Тим часом у «тулубі» вагончика відбувався майстер-клас з виготовлення іграшкових овечок – символів 2015 року.

Казковий трамвай

 

9

Рукоділля супроводжувалося читанням дитячих казок, яке лунало з «хвоста» трамваю.

12

Відвідувачі могли й самі погортати видання, що їх принесли бібліотекарі.

Казковий трамвай

Особливою популярністю користувалися 3-Д книжки.

Казковий трамвай

Звісно, добре, що організатори пропонували такий вибір активностей, але через те, що вони проводилися одночасно, втримати увагу всіх відвідувачів було непросто. Якщо на майстер-класах із виготовлення іграшок малеча захопилася процесом творення, то в тій частині вагону,  де проходили читання, декому з дітей складно було всидіти на одному місці, проте бігати по трамваю ще складніше, оскільки місця замало.

Насамкінець додамо, що, судячи з великої кількості відвідувачів, ідея книжкового трамвайчика прийшлася киянам до вподоби, але над її втілення варто ще попрацювати. Водночас організатори запевнили, що надалі будуть вдосконалювати роботу. Зокрема, щоб відвідати такий захід, потрібно буде записуватися завчасно.

Казковий трамвай

Відвідувачі трамвайчику виконують колядку разом із бібілотекарями.

Підготувала Інна Косинська

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe