Читомо > Новини > Дитяча книжкова виставка у Болоньї: форум дослідження нових ідей

Новини

Дитяча книжкова виставка у Болоньї: форум дослідження нових ідей

14.04.2017 0 Автор:

Минулого тижня у Болоньї проходила найбільша світова виставка дитячої книги. Масштаби події, як завжди, найкраще показує статистика: 26 743 відвідувачі, 396 подій, 1300 експонентів з 75-ти країн. Але крім найбільшої світової панорами, Болонья – це ще й неповторна атмосфера, де поєднуються бізнесова і творча складові, де вдень у паузі між зустрічами з колегами можна відпочивати в гамаках, їсти піцу з ілюстраторами, а ввечері наштовхуватися на членів журі виставки ілюстрації в барах міста або просто перетинатися з ними під аркадами.

Болонья

Виставка у Болоньї поступово переростає формат. Це було помітно і в попередні роки. Цього ж року організатори ще більше розширили можливості для представлення різного контенту для дітей. Так, Digital Caf?, яке в минулі роки займало частину площі в одному із залів, цього року виокремили в спеціальний простір, цілий хол, де серед інших компаній були представлені з продуктами та освітніми заходами Google Play, Google Daydream, Amazon Print on Demand та інші. Технології все природніше почуваються серед книжок, замінюють книжки, на перший план висуваючи віртуальну (VR) та доповнену реальність (AR). От і вже серед нагороджених книжок BolognaRagazzi Digital Award придумали спеціальну відзнаку AR Books.

Читайте також: Найкращі дитячі книжки світу від Bologna Ragazzi Award-2017

Візія виставки – стати не просто ярмарком, а форумом для дослідження нових ідей та інновацій у всіх можливих секторах продажів контенту для дітей. Проте, підкреслюють менеджери виставки, найважливішим все ж залишається організація спільного майданчику для спілкування видавців, ілюстраторів та авторів.

Виставка ілюстрації

Болонья

Центральний компонент творчого напрямку в Болоньї – це головна виставка ілюстрації, конкурс на яку є дуже вимогливим. Авторитет підтримується от вже більш ніж півстолітньою історією. На відбір до виставки у цьому році подали роботи 3368 ілюстраторів з більш ніж 60-ти країн, членам журі довелося переглянути 16840 робіт перш ніж визначитися із 75-ма учасниками виставки.

Їх твори в Болоньї  представили  на столах,  концепція — дати можливість відвідувачам відчути себе в ролі журі, яке таким чином традиційно відбирають роботи на виставку.

Шлях до цієї виставки у кожного свій, на ній представлені роботи художників, які вже зробили кар’єру і дуже молодих авторів. Так, на церемонії нагородження володар головного призу Мануель Марсоль з Іспанії розповів, як ще п’ять років тому він пішов з рекламної індустрії, вирішивши здійснити мрію і стати ілюстратором, він вперше приїхав у Болонью і залишив візитку на відомій ілюстраторській стіні серед тисяч інших.

Болонья

Журі доволі швидко відібрало основну частину ілюстрацій, які сподобалися всім. Труднощі почалися потім, коли дали про себе знати персональні смаки кожного. Хтось відбирав роботи, які зовсім не подобалися іншим, не всі думки збігалися – і це було найскладнішим з психологічної точки зору, як відзначали потім члени журі. Вони відмовилися від ідеї відбирати тільки ті ілюстрації, які орієнтовані на дитячу аудиторію. Метою виставки було все-таки показати найсильніші роботи з надісланих.

«Коли нам доводилося захищати обрані ілюстрації перед іншими членами журі, іноді виявлялося, що вони не так вже й нам і подобаються. З іншого боку, ми відібрали роботи, які не обрали б поодинці, тому що колеги переконали нас у своєму виборі. В кінці ми вирішили зробити собі подарунок – кожен з членів журі вибрав одного ілюстратора, не радячись з іншими, – розповідає Даніела Стаматіаді, грецька ілюстраторка. – Серед тенденцій, які ми помітили в цьому році: художники часто зображують лисиць і китів; архітектуру, і водночас багато пишних джунглів і лісів; більшість ілюстрацій майже абстрактні, ілюстратори звели до мінімуму візуальні образи».

Болонья

«Було дуже цікаво – коли їдеш не перший раз, трохи легше орієнтуватися на виставці. Вже не намагаєшся побачити все і побувати скрізь, знаєш які видавництва подобаються, які країни цікавлять, які новинки хочеш побачити. Здорово, що в цьому році на виставці було багато українських ілюстраторів, видавців, – ділиться своїми враженнями від виставки українська ілюстраторка Аня Сарвіра. – Подобається, що не дивлячись на те, що виставка проходить понад 50 років, організатори експериментують, намагаються придумати щось нове. Хоча експеримент з експозицією, на мій погляд, не вдався. Дивитися роботи було не дуже зручно. Сподобалися національні стенди Польщі, Кореї, Тайваню, Угорщини, багато португальських, французьких, скандинавських видавництв. Було б добре, якби й Україна була представлена ??національним стендом»

Читайте також: Аня Сарвіра і понад 70 найкращих ілюстраторів світу

Як під час офіційних дат проведення ярмарку, так і по закінченню в місті можна почути, вірніше побачити його відлуння. Наприклад, головна виставка ілюстрації тепер експонується в Археологічному музеї Болоньї до 7-го травня, де відвідувачі можуть також проголосувати за свого улюбленця і таким чином хтось з ілюстраторів отримає ще й приз глядацьких симпатій. Цікаво, чи зійдеться він із переможцем, якого обрало професійне журі? Далі виставка мандруватиме світом, протягом двох років її представлять в культурних інституціях таких країн як США, Тайвань, Японія та Китай.

Над ілюстратором після п’янкої радості від перемоги щороку стоїть творчий виклик – окрім того, що він починає отримувати більше замовлень, наступного року він має представити власну виставку в Болоньї та видати книжку, стати в центрі уваги професійної спільноти. Хуан Паломіно, торішній переможець з Мексики, створив книжку на тему легенди про походження світу та людей за мотивами епосу «Пополь-Вух» авторства кіче, народності з гір Гватемали, однієї з представників етнічної групи майя.

Болонья

Окрім головної виставки ілюстрації у Болоньї є й інші можливості представити свої роботи художникам. Один з них – перший міжнародний конкурс Silent Book, на якому відбирають так звані «тихі книжки» без тексту, наратив яких складається лише з візуальних образів. Цього року серед п’ятьох фіналістів – книжка On My Way Home українських художниць Поліни Дорошенко та Влади Сошкіної (студія Red Wooden Flag).

Читайте також: Тетяна Горюшина про те, як взяти участь у Болонському ярмарку і не стати туристом

Для ілюстраторів з’явився і новий майданчик Illustrators Survival Corner, де зібралися професіонали, щоб спрямувати талановитих художників, які тільки починають кар’єру і не мають досвіду презентації та спілкування із замовником. Власне, це те, чого раніше не вистачало у Болоньї: тут більше говорили про готовий продукт чи твори, акцентуючи на творчій складовій. Тоді як на практиці більшість молодих ілюстраторів, які приїздять на виставку, не знають як презентувати свої роботи видавцеві.

DSC_0891

Деякі з порад по складанню портфоліо були такі:

  • Робити окремі тематичні портфоліо, і відповідно їх показувати: якщо ви робите все, від обкладинок до верстки, то роботи потрібно розділити.
  • Кількість неопублікованих робіт не має перевищувати 10-ти, проте вони мають бути завершені й такі, щоб ви ними були задоволені. Опубліковані роботи краще показувати у вигляді книжки. Електронні версії радять демонструвати на планшетах та лептопах, але не на смартфонах.
  • Показувати лише свіжі роботи, старі залишайте в своєму архіві.
  • Перегляд портфоліо (включно з вітанням і загальними фразами) не має бути довше ніж 5 хвилин.
  • Оптимальний формат для книжкових проектів – А3
  • Не показуйте оригінали, адже перегляд портфоліо – не виставка, натомість робіть якісні принти на хорошому папері.
  • Для книжкових проектів варто робити макет із завершеною версткою, в якому чітко можна прослідкувати історію.

Візуальний стиль

Болонья

Ілюстрації для візуального стилю цьогорічної fiere створив Даніель Кастеллано. Минулого року він брав участь в головній виставці ілюстрації тут в Болоньї, після якої організатори запропонували йому оформити BCBF 2017, започаткувавши нову традицію: тепер щороку з-поміж учасників виставки вибиратимуть художника (його роботи не мають бути опубліковані), який створить «обличчя» головної світової виставки дитячої книжки.

Чільне фото: Анастасія Денисенко

Фото в тексті: Анастасія Денисенко, Bolonga Children`s Book Fair

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe