Читомо > Новини > Букерівську премію отримав американський письменник Пол Бітті

Новини

Букерівську премію отримав американський письменник Пол Бітті

26.10.2016 0 Автор:

У ніч з 24 на 25 жовтня оголосили переможця Букерівської премії-2016. Ним став американський письменник Пол Бітті за роман «Розпродаж» («The Sellout»). Букерівська премія ? одна з найпрестижніших літературних нагород, яку з 1969 року щорічно вручають у Великій Британії. 

Аманда Формен, голова ради журі, зазначила, що переможця обрали одноголосно. «Розпродаж» – роман нашого часу. Винахідницька сучасна сатира маскує радикальну серйозність», ? зазначила Формен.

«Розпродаж» ? це весела сатира про поп-культуру Америки. Бітті пише енергійно, висміюючи спроби викорінити расові забобони. Молодий чорношкірий чоловік хоче запустити сегрегацію (різновид дискримінації, який полягає у фактичному чи юридичному відокремленні в межах одного суспільства тих суспільних груп, які вирізняються за расовими, гендерними, соціальними, релігійними чи іншими ознаками, та в подальшому законодавчому обмеженні їхніх прав ? Читомо) в школі і повернути рабство. Він кидає виклик Конституції Сполучених Штатів, правилам міського життя, руху за громадянські права, відносинам батька і сина.

thesellout-mar2015

Переглянути довгий та короткий списки цьогорічної премії

У ліричному пролозі герой книжки прискіпливо і проникливо описує Вашингтон, відзначаючи, що місто схоже на древній Рим, якби там було б стільки ж чорношкірих бомжів, собак, які шукають вибухівку, туристичних автобусів та вишневих кущів. Гострий розум автора і неправдоподібна профанація робить цей роман безстрашною, метафоричною і мультикультурною вибухонебезпечною сумішшю.

Бітті став першим американцем за всю історію існування премії, який став її володарем. До 2013 року нагороду могли отримувати тільки автори з Об’єднаного королівства та держав Співдружності націй, але потім правила змінили: тепер претендувати на премію може будь-який автор книжки, написаної англійською мовою. Цей роман став четвертим для 54-річного письменника зі США.

1479997783

Читайте також: Міжнародну Букерівську премію отримала письменниця з Південної Кореї 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe