Читомо > Новини > Букер оголосив 6 романів короткого списку

Новини

Букер оголосив 6 романів короткого списку

13.09.2016 0 Автор:

Букерівська премія ? одна з найпрестижніших літературних нагород, яку з 1969 року щорічно вручають у Великій Британії. Премію присуджують авторові, який проживає в одній з країн Британської Співдружності за роман, написаний англійською мовою.

Читомо дізналося про тексти номінантів, які потрапили до короткого списку. Переможця премії журі визначить 25 жовтня.

1594Пол Бітті «Розпродаж» («The Sellout»)

США

«Розпродаж» ? це весела сатира про поп-культуру Америки. Бітті пише енергійно, висміюючи спроби викорінити расові забобони.

Молодий чорношкірий чоловік хоче запустити сегрегацію (різновид дискримінації, який полягає у фактичному чи юридичному відокремленні в межах одного суспільства тих суспільних груп, які вирізняються за расовими, гендерними, соціальними, релігійними чи іншими ознаками, та в подальшому законодавчому обмеженні їхніх прав ? Читомо) в школі і повернути рабство. Він кидає виклик Конституції Сполучених Штатів, правилам міського життя, руху за громадянські права, відносинам батька і сина.

У ліричному пролозі герой книжки прискіпливо і проникливо описує Вашингтон, відзначаючи, що місто схоже на древній Рим, якби там було б стільки ж чорношкірих бомжів, собак, які шукають вибухівку, туристичних автобусів та вишневих кущів.

Гострий розум автора і неправдоподібна профанація робить цей роман безстрашною, метафоричною і мультикультурною вибухонебезпечною сумішшю.

Переглянути довгий список можна тут 

 

622

Дебора Леві «Гаряче молоко» («Hot Milk»)

Велика Британія

Софія, молода дослідниця, провела більшу частину свого життя, намагаючись розгадати таємницю незрозумілої хвороби матері. Вони удвох подорожують узбережжям південної Іспанії, щоб побачити відомого консультанта ? останній шанс ? в надії, що він може її вилікувати.

Але у доктора Гомеса дивні методи, які, здається, мають мало спільного з медициною. Хвороба прогресує і все більше спантеличує Софію. Її роль ? відстеження симптомів матері і спроба знайти секретну мотивацію. Роман є великим художнім експериментом життя.

Читайте також: 15 лауреаток Букера та їхні романи

.

1538Грем Макрае Бурне «Його брудний план» («His Bloody Project»)

Велика Британія

Досліджуючи свою сімейну історію, Макрей Бернет виявив історію 17-річного хлопця Родді Макрея, який скоїв потрійне вбивство. Поки він чекав суду, то написав докладний звіт про своє життя. «Його брудний план» ? новелізація цього мемуару, що зіставляється з історією реального психіатра.

Макрей звертається до найкращих юристів і психіатрів країни, щоб розкрити те, що змусило його зробити такі безжальні акти насильства.

 .

,

 

1587Оттесса Мошфех «Ейлін» («Еileen»)

США

Самотня молода жінка Ейлін живе зі своїм батьком-алкоголіком і працює в тюрмі для хлопчиків за межами Бостона на початку 60-х років. Її втягнули в дивний злочин.

Вона викликає співчуття і відразу у читача. Ейлін розповідає свою власну історію, нагадуючи читачеві завжди, що вона описує її останній тиждень, день або другу половину дня в одноманітному місті Массачусетс, в якому вона живе.

Через головну героїню письменниця досліджує відносини жінки до свого тіла і душі.

Читайте також: Міжнародний Букер: шестеро у човні, але без перекладача

.

1581

Девід Шалай «Все, що являє собою людина» («All That Man Is»)

Канада-Великобританія

Дев’ять пов’язаних історій (багато критиків дискутували, чи є це роман взагалі) зосереджені на різних етапах життя дев’яти різних чоловіків.

Ці дев’ять життів утворюють новий і дотепний вид роману, в якому Шалай вміло виводить графік для людини ХХІ століття.

Головний герой в центрі кожного розділу старший за персонажа із попереднього розділу. Письменник діє майстерно і в дусі нового реалізму, який пов’язаний із деталями, інтелектом і руйнівним пафосом.

 

 

1630Мадлен Тієн «Не кажи, що у нас нічого немає» («Do Not Say We Have Nothing»)

Канада

У Канаді в 1991 році, 10-річна Марі і її мати запросили гостя у свій будинок. Жінки втекли з Китаю в період після протестів на площі Тяньаньмень. Гість розповідає історію своєї сім’ї в революційному Китаї і політичних подій, що стали наслідком демонстрації в 1989 році. Тхиен бере цю історію і тче її в яскравий роман, який починається від громадянської війни в Китаї і до сьогоднішнього дня.

Життя цих попередніх поколінь обертаються навколо Шанхайської консерваторії, поки культурна революція не руйнує все. Музика, яку вони люблять, стає причиною переслідування, але вони намагаються триматися сенсу і любити, не зважаючи на хаос, горе, зраду і насильство.

.

Читайте також: Міжнародну Букерівську премію отримала письменниця з Південної Кореї 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe