Читомо > Новини > Азбукове королівство Магів і Янголів №5: присвята українським воїнам

Новини

Азбукове королівство Магів і Янголів №5: присвята українським воїнам

22.10.2014 0 Автор:

Уже вп’яте дитячий фестиваль «Азбукове королівство Магів і Янголів» приймав гостей у Музеї книги та друкарства України. Програма формувалася за вже традиційною схемою: література + образотворче мистецтво + музика + театр. Загалом близько сотні заходів, що тривали чотири дні. Хоча формат не здивував чимось принципово новим, все ж інтерес з боку відвідувачів до «Азбукового королівства…», яке й надалі не має аналогів у нашому культурному середовищі, цього разу також був значним.

Енергетика простору – музею, що ожив, наповнившись дитячим сміхом і метушнею, – те, чого найбільше прагнули передати організатори й що їм, безумовно, вдалося з огляду на захоплені відгуки дорослих і маленьких гостей.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Цьогорічне «Азбукове королівство» було присвячене Героїзму та Звитязі Українських Воїнів. «Нині кожен із організаторів постає перед вибором: проводити якийсь захід чи ні. Власне, зупиняються на тому, що робити щось треба, якось пояснювати дітям те, що відбувається довкола. Неможливо зараз відокремлювати розваги від подій у країні», – пояснює Мар’яна Хемій, одна з організаторів фестивалю і науковий співробітник музею. Звідси й кілька благодійних акцій – збір коштів для потреб військового госпіталю, підписування листівок на підтримку наших бійців. Усі охочі також могли принести або придбати книги для дітей з регіонів, де триває війна.

Єдина дискусія, яка проходила у рамках фестивалю, також стосувалася нинішньої ситуації й мала назву «Діти. Війна. Культура». Проводила її Наталія Марченко, кандидат історичних наук, книгознавець. Під час цієї дискусії видавці, психологи й літературні критики аналізували те, як відомі дитячі письменники різних епох і країн світу зверталися до теми війни.

За словами куратора фестивалю й директора музею, Валентини Бочковської, новим досвідом для організаторів фестивалю стала також співпраця з Національною бібліотекою України для дітей.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Щодо відвідуваності, то найбільше гостей було у п’ятницю. У кожному залі музею – на майстер-класах і творчих зустрічах – можна було бачити організовані групи школярів, які завітали сюди у супроводі вчителів. «Багато відвідувачів прийшло і в суботу, дещо менше – в неділю», – зазначає пані Валентина.

За словами організаторів, на фестивалі побували учні із семи шкіл, двох гімназій і одного ліцею – усі навчальні заклади з різних куточків Києва. «Також безкоштовно фестиваль відвідали діти з інтернату № 9 (для дітей зі зниженим слухом). Були групи з Палацу дітей та юнацтва. І це ще не повний перелік. Оскільки деякі із груп були в Музеї вперше, то співробітникам довелось провести більш ніж 30 екскурсій», – пояснила Олена Поліщук, одна з організаторок.

Презентації й зустрічі 

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Фестиваль порадував кількома презентаціями нових книжок. Сашко Дерманський презентував свою нову книгу «Чудове Чудовисько і Погане Поганисько» (видавницвто А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА). Захід проходив у найбільшій залі музею, але одночасно всі охочі послухати все одно не вмістилися, тож їх «запускали» почергово групами.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

На презентації книжки Дерманського зібралися чимало тих, хто вже встиг стати шанувальником Чудового Чудовиська познайомившись із попередніми книгами серії.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Відома художниця-ілюстраторка Катерина Штанко презентувала свій літературний дебют – книгу «Дракони-вперед!», що теж нещодавно вийшла в А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ЗІ.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Свої книжки – «Ангел золоте волосся», що вийшла у «Видавництві Старого Лева» минулого року, і «Як  я руйнувала імперію», випущену там само цього року – презентувала Зірка Мензатюк«У музеї сьогодні як у вулику. Діти всі не вміщаються: у мене на заході половина сиділи, а решта і стояли, і сиділи просто на долівці. І це дуже приємно, коли так багато маленьких відвідувачів, які приходять, ставлять питання, бо тепер за дитяче читання треба боротися, якось особливо привертати дитину до книжки. Коли такі заходи проводяться, це може лише тішити», – розповідає пані Зірка.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Охочих послухати автора «Потерчат» та низки інших популярних серед дітей творів, Володимира Рутківського, зібралося також чимало.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Ще одну новинку від «ВСЛ» – збірку віршів Євгена Гуцала «Зайці в полі варять борщ» презентували упорядниця книги Леся Воронина та ілюстраторка Ольга Кваша.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Під час презентації документальної книги Олександра Гавроша «У пошуках Івана Сили» (видавництво «Навчальна книга – Богдан») пройшла також зустріч із знімальною групою першого українського дитячого фільму часів незалежності «Іван Сила», знятого за ще однією книгою Олександра Гавроша – «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу».

Пан Олександр також поділився своїми враженнями від фестивалю: «Очевидним здобутком цьогорічного «Азбукового королівства янголів і магів» є зросла змістовність самих акцій та більша кількість відвідувачів. Усі заходи, які я особисто відвідував протягом чотирьох днів, були напрочуд цікавими. Їх проводили не «для галочки», а з внутрішньої потреби. Тому щиро сподіваюся, що фестиваль дитячої книги в Києві житиме далі, здобуваючи все нових фарб і відтінків».

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Хоча формат фестивалю не змінився, зате з’явилися нові імена. До прикладу, цього року завітав Антон Санченко з презентацією своєї книги «Левантійські канікули», яка нещодавно вийшла у видавництві «Темпора». Послухати автора прийшло чимало допитливих читачів. Діти навіть перербивали модератора, так їх цікавили морські пригоди.

Зайці в полі варять борщ» презентували упорядниця книги Леся Воронина

Усі з перерахованих видань раніше вже були представлені на Форумі видавців, Книжковому арсеналі чи інших заходах. Проте було одне  видання, яке вперше презентували саме під час фестивалю, – це перша книжка нової серії «Добрі вірші» від видавництва «Фонтан казок». Це подвійна книжка – «Чупакабра та інші зайчики» і «Усе солодший сад» поета Івана Андрусяка, яку проілюстровала художниця Марта Кошулінська. Ми стали свідками історичного моменту розпакування свіжовидрукуваного накладу.

Майстер-класи

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Поруч із майстер-класами, які постійно проводяться в музеї і поза фестивалем («Музейна папірня», «Арт-книга», «Скрипторій», «Мрамурування», «Акварельні плямки»),  у програмі була також низка авторських.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Такими, наприклад, були майстер-класи Оксани Садовенко викладача «Культурного проекту». На «Азбуковому королівстві» Оксана презентує свої майстер-класи уже втретє. Цього разу діти малювали Ковнірівський корпус Києво-Печерської лаври, за певними ескізами, які підготувала сама викладачка, вони вигадували свої варіанти того, як би могла виглядати барокова будівля.

майстер-клас

«Дуже сподобалось, що багато діток, творча атмосфера, багато заходів одночасно, всі зацікавлені й позитивні. Щодо моїх заходів – «Вивчаємо абетку Нарбута» та «Ковнірівський корпус» – виявилося, що малювати власну версію абетки дуже цікаво так само,  як і уявляти себе на місці Степана Ковніра», – ділиться враженнями викладачка.

Під час відвідин фестивалю шкільними групами подекуди, аби втрапити на майстер-класи, учні вишиковувалися в чергу.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Цікавий майстер-клас «Дитячий самвидав, самвигадав і самнамалював» організували творці порталу української дитячої книги «БараБука». Користуючись макетами, що їх підготувала художниця Віолетта Борігард, дітки мали вигадати й проілюструвати свою історію, а потім оздобити власне видання.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

У передостанній день фестивалю воркшоп «Фестиваль планет» на підтримку однойменної книжки письменника Юрія Горбачевського (видавництво «Ярославів Вал») провели сам автор разом із художницею Яною Семячко, яка проілюструвала видання. Учасники заходу, визначивши у ході голосування, що найпрекраснішою планетою Сонячної системи є Земля, отримали макети блакитної кулі з пап’є-маше, а також набір розмальовок-витинанок з усіма континентами, квітами та птахами миру. Їх гості мали розфарбовати й розмістити на згаданих кулях.

«Кожен учасник прагнув облаштувати свою затишну планету, яка б тішила усіх інших. Із завданням усі справилися на відмінно, створивши макет планети, на якій завжди пануватимуть мир та злагода. Власноруч оформлені кулі, учасники забрали із собою додому, на згадку про «Фестиваль планет», – розповідає Юрій Горбачевський.

Виставки

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Серед традиційних заходів «Азбукового королівства» – виставка арт-буків. Цього разу на ній представлені роботи 37 художників.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Відвідувачі мали змогу погортати експонати.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Серед найнесподіваніших – сукня від художниці Ірини Озаринської, яку можна читати.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

І м’які звірятка від Надії Онищенко, до лапок яких прикріплено брошури з текстом.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Проте варто зазначити, що виставка артбуків цього року була менш цікавою і насиченою, ніж у попередні. Схоже, збиралася дуже швидко, і організатори не зуміли відсіяти далеко ненайкращі роботи.

Щоразу організатори віддають найбільшу виставкову залу для презентування робіт одного з найкращих українських ілюстраторів. «Цього року ми віддали згадану залу видавництву «Веселка», яке святкує своє 80-річчя. На виставці, яка триватиме до початку грудня, ми показуватимемо оригінальні роботи ілюстраторів видань «Веселки», – пояснює Валентина Бочковська.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

В  іншому залі представлені роботи художниці Ольги Кваші.

Азбукове королівство Магів і Янголів № 5

Також традиційно організували виставку дитячих  малюнків у рамках Міжнародного конкурсу «Золотий мольберт».

Читайте про «Азбукове Королівство Магів і Янголів», яке відбулося 20122011 і 2010 років.

 Світлини Ольги Гончар, Марії Семенченко, Анастасії Івашини, Юрія Горбачевського, з профілю Антона Санченка та «Азбукового королівства», Барабуки на ФБ

 

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe