Читомо > Новини > «Азбукове Королівство Магів і Янголів» № 3 (репортаж + ФОТО)

Новини

«Азбукове Королівство Магів і Янголів» № 3 (репортаж + ФОТО)

31.10.2012 0 Автор:

В музеї книги і друкарства в Києві завершився Третій фестиваль української дитячої книги «Азбукове Королівство Магів і Янголів».  Формат фестивалю,  знайомий тому, хто відвідував минулорічні фестивалі, не змінився: це поєднання літературних зустрічей з авторами та художниками, творчих майстер-класів, музики й театру. І все це – задля популяризації читання, української книжки серед малюків. 

 

До речі, книжку можна було придбати тут таки з яток видавництв «Свічадо», «Веселка», «Видавництво Старого Лева» і  «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

Дитячі письменники та поети Іван Малкович, Маріанна Кіяновська, Мар?яна Савка, Марія Морозенко, Іван Андрусяк та інші вже стали постійними гостями фестивалю.

 

Сашко Дерманський

 

Мар’яна Савка і Сергій Гридін

 

Щоправда не всі заявлені в програмі акції та зустрічі відбулися. Як пояснили організатори, це сталося через незалежні від них причини – деякі учасники захворіли – але пообіцяли провести їх після фестивалю.

Майстер-класи натомість охопили майже всі види творчості: від співу, до ліплення з тіста, шиття ляльок та більш пов’язаних із книжковою темою – малювання ілюстрацій, творення артбуків.

Художники оточували своєю творчістю. Так, роботи Олега Петренко-Заневського були представлені на виставці у великій залі музею, тоді як поруч в іншій залі з дітьми малювали Катерина та Володимир Штанко і Катерина Білетіна.

 

Виставка Олега Петренко-Заневського, художника який створив свій видавничий проект «Сіма видає», автор ілюстрацій до ряду видань, серед яких  «Коза-дереза», «100 казок», «Історія одного поросятка» (видавництво  «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»).

Органічно виглядав у музеї майстер-клас із каліграфії. Тут традиційно щосуботи займаються з дітьми каліграфією працівники музею.

А на фестиваль запросили художницю Віталіну Лопухіну, яка провела практичні заняття.

Навіть не всім вистачало місця за столами, так що довелося розміститися на підлозі.

 

 

А це виставка Міжнародного конкурсу дитячого пленерного малюнка «Золотий мольберт».

 

 На виставці арт-книги зібрали різні мистецькі проекти, які привернули увагу відвідувачів.

 

 

А ще провели майстер-класи з виготовлення паперу:

 

В останній день фестивалю організатори нагородили переможців конкурсу казок та презентували видання  казок-переможців минулого року.

 

 

Музична програма складалася переважно з традиційної української народної музики.

Презентація дитячої ігрової програми «Пошук скарбів» за книгою Тетяни Парнюк «Неприємність замовляли?» (видавництво «Зелений пес»). Команди, поділені за ґендерним принципом, змагалися у грі на краще знання теми про скарби.

Зустріч із художниками-ілюстраторами Зоряною Базидевич та Ярком Філевичем, які презентували  проект збірки терапевтичних казок «Байки-Райки: ілюстровані казки для дітей та дорослих».

 

«Діти сприймають світ інакше, ніж ми. Є багато ситуацій, які вражають наших дітей. Ми іноді навіть не встигаємо зауважити, що відбувається з нашими дітьми. Спонукає нас подивитися на цю ситуацію відкритими очима. Що призводить дитину до такої думки, до такого вчинку? Тоді ми і намагаємося знайти той вихід, – говорить Зоряна Базидевич. – Це казки для дорослих і дітей про першу самостійну поїздку у трамваї, перший похід у бібліотеку без мами, перший раз за покупками в магазин – все, що нам, дорослим, видається звичайним, є для дітей особливим і незнаним».

Презентація журналу «Жила» Настя Мельниченко, журнал Жила:

«Трошки розчарована, тому що мало людей. Але мені здалося, що це наш читач, адже була віддача. Тут місце специфічне, не всі знають, що у нас є такий музей, де він, реклами було небагато і захід вийшов такий камерний, порівняно, наприклад  з тим, що ми мали на Книжковому Арсеналі».

 

Героями поезій «звіршиків» Дмитра Шостака є екзотичні тварини, такі як: Трубкозуб, Видра, Вомбат, Лінивець, Ай-ай, Качкодзьоб, Єхидна, Манул, Ківі та багато інших. Він розповів про них дітям, а художниці Євгенія Гайдамака та Юлія Гончаренко допогли намалювати та виліпити звіряток.

 

Ольга Гончар, літклуб «Маруся», організатор акції:

«Враження від фесту – найпозитиівніші: гарна локація, Лавра, музей, плюс навіть у неділю там були відвідувачі – дітки з батьками, боротьба за яких ішла на кожному заході. Для мене це був перший досвід організації події для дітей, раніше ми не працювали з такою аудиторією, тому не знали наперед, як все відбудеться. Діти намалювали наших трубкозубів, лінивців, качок, коал, панд, а потім публічно представили їх, розповівши, що вони про них запам’ятали. На мою думку, такі заходи розвивають у діток любов до рідної мови та мистецтва».

 

Віталіна Лопухіна, дизайнерка: 

«Добре, що такі події взагалі трапляються, як цей фестиваль.
Подумалось, що дітям пощастило з батьками, які привчають їх змалечка до краси, любові до книжок та всього, що з ними пов’язано.
На жаль, я фізично не встигла побачити інші МК, окрім свого, але те що відбувалося у мене — мені вистачило!
Тобто, приємно було усвідомити, що каліграфія комусь потрібна, що до неї ставляться серьйозно, десь здалося що аж занадто.
Звісно, що години не достатньо, щоби хоч трохи розказати про скоропис, ті літери, краса і пластичнісь яких були втрачені через певні історичні події. Також побачила свої помилки, непродуманність, але з досвідом це шліфується.
Було також приємно бачити разом із дітьми вже зрілих і самодостаніх знайомих художників, які старанно виводили літери, щось в цьому було, все це дійство нагадувало родинні ігри 🙂
Хочеться продовжувати, особливо коли є в цьому потреба, а фестиваль показав, що таки є!»

 

Данило, першокласник:

«Я перший день на фестивалі. Я щасливий. Був на зустрічі з письменницею Ганною Чубач, малював кльоцики і отримав автограф художниці «Дані на добру згадку з побажаннями пригод» від Катерини Білетіної. Хочу прочитати книжку про космос».

Тетяна та Олександра, відвідувачі фестивалю:

«Нам сподобалося, це дуже приємний досвід. Ми любимо книжки і ходимо до бібліотеки, а в цьому музеї ми вперше. Хочеться, щоб відвідини музею і спілкування з книжкою були для дитини як свято. Приємно, що інтерактивність подій  збільшується. Сухими презентаціями увагу дитини не втримати, поєднання з музикою, малюванням це вже цікавіше. Такий фестиваль, думаю, найкраща форма проведення заходу для дітей. Треба виховувати в дітей шану до книги, оскільки це вже предмет розкоші, і мистецтво. Дуже хочеться бачити якісну українську дитячу книжку».

 

Валентина Бочковська, директор музею і куратор фестивалю:

«Цього року ми скоротили кількість фестивальних днів –  не 5, а 4. Мені здалося, що ми краще попрацювали, щоб долучити аудиторію, хоча промоція – це проблема, яку визнаємо. Раді, що відгукнулися видавництва, до яких звернулися з пропозицією провести акції. Найбільш популярною виявилася акція з читання творів відомими акторами та музикантами: до нас завітали Марія Бурмака, Остап Ступка та інші (акція видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»). Це привертає увагу дітей до книжки,  до того ж сама атмосфера була дуже захоплююча. Ми би хотіли зробити щось подібне і в наступному році. Серед інших ідей, які хочемо реалізувати – театралізовані дійства, де діти виступали би в образах найпопулярніших героїв літератури, форум-театр, а також запропонувати видавництвам провести акції з перекладачами дитячої літератури».

 

Підготувала Анастасія Денисенко

Світлини авторки

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe