Читомо > Новини > Європейський ринок електронних книжок у цифрах

Новини

Європейський ринок електронних книжок у цифрах

06.06.2016 0 Автор:

У той час, коли позиції електронних книг слабшають в Канаді та США, популярність цифрового формату зростає у Європі. Видання Good E-Reader підготувало огляд ринку електронних книжок у європейських країнах. 

Італійський ринок саме перебуває на підйомі, за останні 12 місяців 8,2% від всього населення, що еквівалентно 4,5 мільйона людей, прочитали принаймні одну електронну книгу.

Ринок електронних книг зміцнює позиції і в Франції. У 2015 році продажі книг у цифровому форматі становили 6,4% від всіх книжкових продажів у Франції, порівняно з 4,1% у 2014.

 

france

 

Французька електронна книга на ринку отримала у підсумку 2015 року 161,4 мільйона євро прибутку, що демонструє підвищення на 53,3% порівняно з результатами минулого року.

 

Німеччина має один з найбільш прибуткових ринків електронних книг у світі

 

У 2015 році е-книги становили 4,3% всіх книжкових продажів, а рівень прибутку від них склав 24,8 мільйона євро.

25% німців читають електронні книги щоденно, ця цифра майже не зросла з 2014 року. Що несподівано для цього ринку, то це те, що пристрої для читання е-книг тут є більш різноманітними, ніж у Північній Америці. 41% людей у Німеччині використовують для читання ноутбуки, 38% – смартфони, а всі решта – рідери, такі як  Kindle, Kobo чи Tolino.

obsiag

Александр Скіпіс, виконавчий директор Німецької асоціації книготорговців та видавців (German Booksellers and Publishers Association) зазначає: «Німеччина – це нація читачів. Це друга за величиною книжкова індустрія в світі. Книжковий ринок Німеччини функціонує за зразковою рольовою моделлю, що поєднує якість і різноманіття. Наші ринкові показники загалом стабільні. Ми готові надалі підтримувати й покращувати такий стан справ».

Читайте також: Е-підручники в школах: американський досвід

Ринок електронних книг Польщі потроху зростає після дворічного спаду. В 2015 році поляки витратили на електронні книги на 28% більше, ніж в попередньому році. Та значне зростання цифрових книг ще не означає прибутку. Продажі електронних книг принесли лише 53,7 мільйона ??злотих.

 

На споживчому рівні одним з бар’єрів зростання попиту на е-книжку є податок на додану вартість (ПДВ)

 

Зараз в Польщі, якщо ви купуєте цифрову книгу, то платите 23% ПДВ, водночас друковані книги обкладають податком тільки на 5%.

Зниження ставок оподаткування на фізичні назви може бути одним з вирішальних факторів, коли бібліотеки, школи й академії під час планування бюджетів на придбання книг могли купити й електронні, і друковані видання.

Також у Польщі залишається проблема піратства, хоча спостерігаються позитивні зрушення. Видавці більш активно й ефективно працюють над видаленням незаконно розміщених файлів у мережі. Крім того, на один з провідних сайтів, який пропонує загальний доступ до файлів, подано позов групою видавців.

Найбільший книжковий ринок в Європі перебуває у Великій Британії. На електронні книги зараз припадає 30% , придбаних у цій країні. Продажі друкованих та електронних книг разом в 2015 році становили 2,2 мільярда фунтів стерлінгів, тобто на 4% більше, ніж в попередньому році.

gb

 

Тім Волкер, президент британської  Booksellers Association, нещодавно нарікав: «Мене хвилює той факт, що домінування Amazon є причиною проблем. За нашими оцінками Kindle контролює 95% продажів на ринку електронних книг у Великій Британії, і це на шкоду. Візьмемо до уваги боротьбу of Barnes & Noble і the Nook platform, проблеми німецького Txtr і рішення Tesco позбутися Blinkbox Books (сервіси для читання е-книжок – Читомо)».

Читайте також: Електронні книжки українською: де придбати?

За останні три роки кількість росіян, що користуються електронними книгами, значно зросла. Deloitte (одна з провідних організацій світу в галузі професійних послуг – Читомо) нещодавно провели опитування 1600 людей і виявили, що 44% надають перевагу електронним книгам. Ними користують, як правило, молоді люди. У віковій категорії 16–19 років 88% респондентів випробовували можливості цифрових книг.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe