Читомо > Новини > Премію «Ars Translationis-2017» отримав Михайло Якубович

Новини

Премію «Ars Translationis-2017» отримав Михайло Якубович

30.01.2018 0 Автор:

Лауреатом премії «Ars Translationis» імені Миколи Лукаша за 2017 рік став перекладач Михайло Якубович. Про це повідомляє редакція журналу «Всесвіт».

Згідно з повідомленням, за таке рішення проголосували 18 членів редакції та редколегії журналу. Четверо висловилися проти.

Перекладач здійснив підготовку спеціального оманського числа «Всесвіту» (№7-8, 2017), переклавши українською художні та публіцистичні твори авторів Султанату Оман.

Михайло Якубович — кандидат історичних наук, український сходознавець, дослідник доктринальної та філософської думки ісламського світу. Голова Центру ісламознавчих досліджень «Острозької академії».

Автор першого повного перекладу смислів Корану українською мовою з арабської, офіційно опублікованого урядовими організаціями Саудівської Аравії і Туреччини, ісламськими організаціями України. Перекладач також низки філософських та доктринальних праць ісламських мислителів (творів Аль-Фарабі та ібн Рушда, уривків з праць Міскавайга, Фахр ад-Діна ар-Разі, ібн Хальдуна, Абдессаляма Йассіна та ін.). Дослідник релігійно-філософської спадщини Кримського ханства.

Опублікував кілька монографій та понад 100 наукових розвідок в Україні та за кордоном. Учасник багатьох міжнародних наукових конференцій та дослідницьких проектів у США, Польщі, Німеччині, Бельгії, Італії, Саудівській Аравії, Ірані, Туреччині та ін.

«Ars Translationis» («Мистецтво перекладу») — щорічна літературна премія імені видатного українського перекладача, літературознавця та лексикографа Миколи Лукаша, заснована редакцією журналу «Всесвіт» у 1989 році, за найкращі переклади та перекладознавчі праці, опубліковані за рік на сторінках журналу.

Нагадаємо, що на здобуття премії Кабінету міністрів імені Максима Рильського за 2017 рік претендують п’ятеро українських письменників-перекладачів, які переклали українською мовою відомі твори світової класики.

Читайте також: Михайло Якубович: Український іслам вирізняє повага до іншої думки

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe