Читомо > Новини > Онлайн-книгарня Yakaboo запускає продаж електронних книжок

Новини

Онлайн-книгарня Yakaboo запускає продаж електронних книжок

20.07.2017 0 Автор:

Онлайн-книгарня Yakaboo відкриває напрямок електронних книжок. Тепер читачі можуть придбати видання як у паперовому, так і в різних електронних форматах.

Книгарня вже почала співпрацю у напрямку електронних книжок з видавництвами «Наш Формат», «Основи», «Клуб Сімейного Дозвілля», «Фоліо» та «Ранок». До співпраці також запрошуються й інші видавництва.

«В Україні ринок електронних книжок поки що не сформований остаточно, але рух у Європу невпинний і з часом ми розраховуємо на таку ж частку електронних книжок у загальному обсязі книжкового ринку, як і в ЄС (близько 20%). У найближчі три роки маємо на меті досягти результати на рівні 10% від загального книжкового ринку. Yakaboo вірить у цей напрямок та вважає його перспективним в Україні», – розповів у коментарі для Читомо керівник книжкового спрямування магазину Yakaboo Артем Літвінець.
.

електронка-792x509
.
Також він зазначив, що й паперова й електронна версії книжок можуть існувати разом, не витісняючи одна одну та сильно не впливаючи на продажі цих двох видів книжок: «Світовий досвід підказує, що електронна книжка не тільки не витіснить паперову, але й підсилить інтерес до читання. Так само сталося з кіно у кінотеатрах – всі думали, що воно витісниться телебаченням, але навпаки – розвиток телебачення призвів до збільшення попиту і на кіно у кінотеатрах. Наразі маємо проблему в Україні з низьким рівнем книгочитання взагалі, і поява більших можливостей з читання літератури у зручному форматі призведе до того, що збільшиться кількість людей, які взагалі читають. А це потягне за собою збільшення інтересу і до паперових видань».

За словами пана Літвінця, даний напрямок є не тільки бізнесом, але ще й можливістю надати клієнтам додаткові зручності для здійснення читання.

«Найголовніша відмінність нашого проекту в тому, що є унікальним у своїй ніші, адже наразі в Україні немає подібних платформ, де представлено величезний асортимент друкованих видань, а разом з ними буде великий асортимент й електронних (а згодом і аудіо) книжок. Ми створюємо найбільший агрегатор електронного контенту (що не робили усі попередні проекти)», – розповіла керівниця проекту Людмила Морокко.
.

denelline

.

цвцвцЮрій Марченко,
директор видавництва К.І.С:

«Як і всюди в світі, в Україні позиції електронних книжок міцнішають щороку. Дедалі більше користувачів смартфонів, планшетів та читалок. Ширшає вибір нових книжок та оцифрованої класики. Тут було б виграшно дати статистику, але у мене її немає. Є лише здоровий глузд і спостереження за киянами в транспорті.

Що читають всі ці люди й де вони це беруть?

Можна говорити про два основні канали поширення е-книжок – торговельні майданчики та прямі продажі видавців. Першим із потужних гравців файли почав продавати КСД, згодом приєдналися видавництва «Фоліо», «Наш Формат», «Анетти Антоненко», «Навчальна книга – Богдан», «Електрокнига», «Критика», «К.І.С. Можливо», варто цим шляхом йти іншим видавцям? Не очевидно. Файли продаються незахищені. Хоч це спрощує закачування та читання, але уможливлює піратство. Налагодити та підтримувати продажний сайт – завдання не з простих, не кожному видавництву по зубах. Крім того, читачі воліли б купувати книжки не нарізних сайтах, а в одному місці.

Торговельні майданчики – це світові гранди типу AppStore, Google, Amazon, Nuka, Kobo – приваблюють захищеними форматами та досконалою логістикою купівлі «в один клік». Але українських книжок вони або зовсім не сприймають, або подають їх в гомеопатичному розчиненні.

Надія на потужного місцевого гравця. Щось типу німецької Libreka чи польського Virtualo. Після сходу з дистанції «Кассіопеї» помітними гравцями лишилися Bookland та Andronum. Але на відміну від світових майданчиків, файли тут незахищені. Правда, продавці обіцяють боротися з піратами.

І тепер, власне, пропозиція до обговорення. Який шлях обрати українським видавцям?

1. Кожному будувати власний продажний сайт і годі.
2. Кожному будувати власний продажний сайт і спільний сайт-агрегатор, де були б представлені всі українські е-книжки (і бути готовими платити за це).
3. Намагатися достукатися до світових лідерів.
4. Кликати «Рюриків на царство».
5. Ростити власного масштабного продавця (і бути готовими платити за це).

За останні місяці помітний поступ демонструє варіант №5. Спочатку на сцену вийшов рафінований Bookster, а днями потужно стартував e-Yakaboo. Не збавляють обертів Bookland та Andronum. І все це на радість читачам, які нарешті мають можливість вибрати е-книжку і купити її справді «в один клік». А про радість видавців поговоримо восени, порахувавши продажі».
.

denelline
.

Читайте також: Електронні книжки українською: де придбати?

Чільне зображення: KoiStudio

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe