Читомо > Майстер-клас > Нобелівська лекція Боба Ділана: «Мобі Дік», фольклор і пісні

Майстер-клас

Нобелівська лекція Боба Ділана: «Мобі Дік», фольклор і пісні

09.06.2017 0 Автор:

13 жовтня 2016 року Нобелівський комітет оголосив нового лауреата премії з літератури. Ним став американський композитор та поет Боб Ділан. Як відомо, лауреати Нобеля з літератури повинні прочитати лекцію, або ж надіслати її текст протягом наступних шести місяців. Це обов’язкова вимога для того, щоб отримати грошову винагороду. Та музикант не поспішав виконати це завдання – він не з’явився на офіційну церемонія вручення нагороди, текст лекції теж не поспішав надсилати. Фанати Ділана та Шведська академія майже змирилися – цьогорічний лауреат стане третім в історії премії, хто від неї відмовиться. Проте всього за п’ять днів до дедлайну Боб Ділан ощасливив Нобелівський комітет аудіозаписом промови. Читомо зібрало для вас основні тези його лекції.
.

e8fa9282fed1b68f214a0b569311ffbb

.
У своїй лекції рок-зірка спробував з’ясувати, який же зв’язок існує між його музикою та літературним мистецтвом. Він звернув увагу на своїх ідейних натхненників. Перш за все, це першопроходець рок-н-ролу Бадді Голлі. «Відколи я вперше його почув, я відчув спорідненість з ним. Наче він був моїм старшим братом. (…) І він чудово співав – співав в кілька голосів. Він був прикладом для наслідування. Яким я не був, але дуже хотів би бути».

Ділан згадує і про іншого кумира – блюзмена Ледбеллі: «Його платівка відразу змінила моє життя. Перенесла мене в світ, про який я б ніколи не дізнався. Це був вибух. Ніби я йшов у темряві, і він мені її освітив».

Ділан зізнається, що американський фольклор став для нього провідником в написанні музики.  Це регтайм, балади Аппалачі, робітничі пісні моряків Джорджії та ковбоїв. «Коли я почав писати свої власні пісні, фольклор був єдиним словником, який я знав, і я використав його».

Музикант розповів і про найвпливовіші книги, які скеровували його в житті та творчості. Це «Мобі Дік» Германа Мелвілла, «На Західному фронті без змін» Еріха Марії Ремарка та «Одісея» Гомера.

«Ідеї цих книг по-своєму вплинули на багато моїх пісень, свідомо чи ненавмисно. Я хотів писати пісні про те, що ще ніхто ніколи не чув, і ці ідеї були фундаментальними».

Читайте також: П’ять книжок Боба Ділана для дітей
.

bob-dylan-1985-980fc142-371f-44dc-97ae-da8737d58cce

.
«Так що ж все це означає?»
, – запитує Ділан, та сам дає нам відповідь.

«Я і багато інших музикантів були під впливом цих самих ідей. І вони можуть означати багато різних речей. Якщо пісня розчулює вас – це єдине, що має значення. Я не повинен знати, що означає кожна пісня. Я написав про все в своїх піснях. І я не буду турбуватися про те, що все це означає. (…)

Але пісні не схожі на літературу. Вони призначені для співу, а не читання. Слова в п’єсах Шекспіра призначені для сцени. Так само, пісенна лірика призначена для співу, а не читання зі  сторінки. І я сподіваюся, що деякі з вас отримають можливість слухати тексти пісень так, як вони призначені, щоб бути почутими: на концерті, в записі, чи як там ще люди слухають пісні в наш час. Я згадаю Гомера, який говорив:  «Заспівай мені, Музо, і через мене повідай історію».

Прочитати текст лекції повністю можна на офіційному сайті Нобелівської премії.

Читайте також: Рок й поетична експресія: 15 фактів про нобелівського лауреата з літератури Боба Ділана
.

bob-dylan

.
Боб Ділан
(Bob Dylan) — (* 24 травня 1941, Дулут, Міннесота, США) — американський співак, композитор, поет і гітарист, з лірики якого запозичено багато крилатих фраз, а музика вплинула на творчість величезної кількості композиторів-піснярів. Володар премій Греммі та Оскар.

Лауреат спеціальної Пулітцерівської премії (2008) «за визначний вплив на популярну музику й американську культуру за допомогою ліричних композицій виняткової поетичної сили». Лауреат Нобелівської премії з літератури 2016 року за «створення нових поетичних експресій в американській пісенній традиції». Найтитулованіший митець в історії масової культури.

Починаючи з 1994 року, Боб Ділан видав шість книжок зі своїми малюнками та його картини були представлені у багатьох відомих галереях. Як музикант, він продав понад 100 мільйонів платівок, що робить його одним із найуспішніших музикантів сучасності.

Читайте також: Нобелівці: українською не перекладено

Фото: Rolling Stone, The Independent

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe