Читомо > Новини > Азбукове королівство №6: всі свої і різноманіття майстер-класів

Новини

Азбукове королівство №6: всі свої і різноманіття майстер-класів

15.10.2015 0 Автор:

Суворі музейні стіни рідко терплять галас, але у Музеї книги та друкарства, здається, до дитячого гамору вже звикли: фестивальні локації зайняли два поверхи будівлі, дітей було багато і різного віку (від беззубих до учнів середньої школи). Постійні відвідувачі шостого фестивалю вже звикли до стабільності, все, як завжди – ті ж самі письменники й художники, видавництва й формати, всі свої, проте цього року було кілька якісних змін.

Зокрем тематика фестивалю відрізнялася від попередніх. Цьогоріч не вдалося оминути тему воїнів, але 400-річчя створення Лаврської друкарні було на першрму місці. Також важливою темою став ювілей від дня народження митрополита Андрея Шептицького, тому цього року організатори подбали про виставку дитячих робіт про життям митрополита.

Валентина Бочковська, директорка музею та організаторка, зазначає: «Фестиваль став популярним. Організували дітей з навчальних закладів вчителі можуть залучити лише у будні дні, а субота, неділя — сімейні дні, але, тим не менше, маленьких відвідувачів у вихідні було теж чимало».

AZ

 

Презентації

Програму сформували, орієнтуючися на книжкові новинки, більшість із яких, щоправда, вже презентували на Форумі видавців. Але й були презентовані вперше, як-от іронічно-фантастична казка «Велика плутанина в Малих Окрайцях» Мар’яни Ангелової, «Хлопчик з планети «Ч» Віктора Терена, «Їде грудень на коні» Галини Малик.

Почесним гостем став класик української літератрури Валерій Шевчук, що представив «Малі українські діярії», зібрання творів щоденникового жанру від реальних персонажів XVII–XVIII століть.

AZ_6

На презентації книги Володимира Рутківського «Джури і Кудлатик» розкрився секрет реалістичного опису битв у книгах: виявляється, письменник — кандидат у майстри спорту із шабельного бою.

«Коли брався за перо і писав для дітей про історію, вирішив відкрити для читачів щось невідоме, насамперед, дізнатись достеменно, хто такий Ілля Муромець, визначити засновників козацтва та істинні події у битві під Синіми Водами. Мені соромно перед дорослими, каюсь перед дітьми, що почав писати зовсім пізно»,наголосив Рутківський.

Презентацію книги «Шустрик» Мар’яни Князевич за редакцією Сашка Дерманського модерував Іван Малкович. Зокрема ілюстратор Іван Сулима зазначив: «На ілюстрування «Шустрика» витратив майже рік. На одному розвороті у цій книзі зображено 101 зайця, тому й вимальовував кожного довго, сумарно — місяць. Малюю так, щоб було приємно дивитись і творити. Взагалі, перечитую книгу, яку ілюструю 10-20 разів».

malkovych_3 - Copy

Під час презентації «Злочинців з паралельного світу» Галина Малик була дуже відвертою: «Найкращі вірші розвивають уяву та смачно пахнуть. Працюю над тим, щоб після читання у дитини виникало багатоцвіття у сприйнятті світу».

Позаяк відвідувачів на деяких подіях було не так і багато, в учасників був час на більш професійні дискусії про дитячу літературу, як-от про поділ підліткової літератури на фантастичну й реалістичну, та про пам’ять минулого в літературі, модеровані Наталією Марченко, про співпрацю автора та художника ілюстратора у дитячій книзі, модераторами яких були Оксамитка Блажевська та Галина Листвак, і навіть про авторське право.

Письменниця Марія Морозенко на презентації книги «Іван Сірко» відмітила: «Історична книжка має бути сучасною, особливо дитяча. Вона має розповідати, як з важких обставин формувались люди, а не просто переказувати історію».

Приємний бонус, взявши участь у цих дискусіях, кожен бажаючий міг вступити в діалог із відомими дитячими письменниками.

Дуже атмосферною була презентація видання Оксани Кротюк з ілюстраціями Богдана Поліщука «От би мені коника», під час якої ілюстратор розповідав про кожного звіра окремо, показував ескізи, проміжні малюнки та нарешті остаточний варіант. Оксана Кротюк зізналася: «Усі книги у мене про тварин, але всі тварини для мене — діти».

Тим часом Богдан Поліщук поділився складнощами ілюстрації, зазначивши, що олюднених овочів і звірів малювати не так і просто: «Ця книга мала бути зовсім не сільською, тому всі тварини тут міські жителі. Леопардів в Україні немає, тому вони у мене — джазові, геть не українські. Найважче з усіх тварин було малювати китів, адже за задумом усі тварини мали бути схожими на людей, а одягнути рибу — зовсім нелегко».

Корисною для батьків стала презентація «Інфографіки для дітей» від «БараБуки» (6+), на якій ділилися корисними порадами про те, що пояснити дитині непрості явища і факти можна схематичними зображеннями.

AZ_2

 

Виставки

Традиційно виставляли роботи дітей у рамках Міжнародного конкурсу «Золотий мольберт», цьогоріч тематика виставки — образ Андрея Шептицького.

Артбуків на фестивалі було більше, ніж тогоріч, хоча це і не було головним акценом фестивалю. Валентина Бочковська пояснила: «Цього року ми відкрили для себе кафедру графіки НТУУ «Київський політехнічний інститут», де дипломні роботи у студентів — арт-буки. Вони не лише дали свої книги для виставки, а й провели майстер-класи — виготовлення естампів, гравюр, панорамних листівок».

art_book - Copy

AZ_3

AZ_5

У залі з арт-буками демонтрувалися також об’ємні картини, які виконували зовсім юні митці.

Відвідувачам також представили роботи Ольги Кваші та Богдана Поліщука.

azbukove_3

Окрім того, дитячими книжками приторговували дитячі видавництва, як-от «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га», «Видавництво Старого Лева», «Каламар», «Веселка», «Наїрі», «Навчальна книга – Богдан», «Фонтан казок», «Літопис ХХ ст.», «Свічадо», «Букрек», «Кліо», а також стенд малих видавців України, де можна було придбати збірну цікавих видавничих проектів для дітей.

azbukove_5

Майстер-класи

Цього року майстер-класи стали різноманітніші. Малеча віддавала перевагу здебільшого їм, тож, за кожною мінімайстернею на першому вишикувалася галаслива черга.

Олександр Рачковський, скульптор і працівник музею, поділився: «Я вже втретє на фестивалі з майстер-класом «Лаврська друкарня». Кожного року купа дітей, всі із захопленням спостерігають за створенням відбитків та хочуть мені допомагати. Діти люблять крутити верстат, адже відчувають, що справді доторкаються до чогось справжнього. Є такі, які приходять по кілька разів, а є і такі, що пробують чорнила на смак».

oleksandr_20 - Copy

Майстер-клас «Екслібрис власними руками» від художника Василя Перевальського й з мистецтва інтролігації від професора Василя Чебаника «затягнулися», адже бажаючих отримати відбиток було надто багато. Без перестанку «працювали» і хлопці з КПІ, виготовляючи для гостей офорти на верстаті.

estta - Copy

12107272_945934035468534_8290565409630811252_n - Copy

Окрім того, діти створювали коників і ляльки, листівки на фронт, вишивали та знайомилися з офортом, атрибуцією стародруків і каліграфією.

12108955_945934138801857_2744595462962881075_n - Copy

Чи не найцікавішим був майстер-клас «Гра в театр», під час відвідувачі мали нагоду власноруч виготовити настільний театр та персонажів із паперу, а потім із їх допомогою поставили казкову виставу. Результат захопив не тільки дітей, а й батьків.

AZ_55

 

Враження

Пані Вікторія, Соломійка та Софійка

pani_victiriya

Побачили про захід лише вчора і відразу вирішили сюди прийти. Моїй старшій дівчинці — 7, меншій — 4, але разом ми прочитали уже чимало книг, кожен день у нас завершується читанням. Прийшли побачити Івана Малковича та книги «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГИ». Це видавництво — перша українська ластівка, тому на фестивалі придбали кілька їхніх книг.

Тимур, шестикласник

tymur

Дуже подобається книга «Джури», я прочитав уже 3 частини і щойно купив четверту. Зараз читаю лише українську літературу, нещодавно прочитав «Перемагаючи долю» Рутківського. В захваті від зустрічі з письменником і хочу вже швидше почати читати нову книгу.

Пані Христина та Ігор

chrystyna_igor

Уперше на фестивалі і випадково дізнались, що презентують улюблену книгу мого сина. Він любить читати про козаків, тому дуже зраділи, що вийшла четверта частина. На жаль, у четвертій книзі немає ілюстрацій, але все рівно задоволені покупкою.

Богдан, 14 років

bogdan

Я вже вдруге на такому фестивалі. Сьогодні ми виготовлювали коників, писали абетку, якою українці писали раніше, робили відтиски і печатку «400 років Лаврській дзвіниці». Тут ми ще поговорили з авторкою книги, за якою ми робили коників. Мені сподобалось.

Соломія, 8 років

solomiyka

Я робила малюнки, малювала сову і будинок. Дивилась різні книжки, які стають великими, коли розкладаються. Хочу тут ще побути довше і повирізати з паперу.

Настя, 10 років

nastya - Copy

Раніше була тут, минулого року. Робила коників, писала пером. Ми ще робили з паперу гарні листівки, я їх заберу із собою, покажу батькам.

Читайте про «Азбукове Королівство Магів і Янголів», яке відбулося 2014, 20122011 і 2010 років.

У написанні матеріалу дякуємо Галині Павлишин і Галині Листвак

Світлини автора, надані Музеєм друкарства й Оксани Хмельовської

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe