Читомо > Новини > Х книжкова виставка від Держкомтелерадіо: доволі просто і просто неба

Новини

Х книжкова виставка від Держкомтелерадіо: доволі просто і просто неба

19.05.2014 0 Автор:

Десяту, а значить, ювілейну, міжнародну книжкову виставку Держкомтелерадіо організувало доволі просто – з мінімумом акцій, реклами й оригінальних ідей. Окремою експозицією були представлені книги, присвячені святкуванню 200-річчя від Дня народження Тараса Шевченка. Уваги заслуговує хіба що експозиція до 70-х роковин депортації кримських татар, на якій показали літературу, видану кримськотатарською мовою і присвячену історії, культурі та сьогоденню нацменшини. 

Основний акцент Держкомтелерадіо вирішило зробити на місці проведення, адже виставка проходила не як завжди, в Українському домі, а просто неба – на Хрещатику. 40 видавництв – переважно регіональні й державні – розмістили свою продукцію у найкращих базарних традиціях. І хоч чиновники розпинались, що така фішка використана вперше й цю тезу підхопила низка ЗМІ, але, як відомо, виставки на свіжому повітрі – не новинка для Львова, Одеси, та й у Києві під час фестивалю «Країна мрій» у ятках завжди можна було знайти книжки.

Читомо звернулось до видавців із проханням відповісти на два запитання: наскільки формат просто неба сприяв зацікавленню книгами й як він вплинув на продажі?

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Юрій Ковальський, редактор журналу «Радуга» і представник видавництва Laurus, Київ

«Це, мабуть, перша в Києві книжкова виставка просто неба. І, може, саме тому не так багато покупців як, скажімо, під час виставки в Українському домі чи на Книжковому арсеналі. Уже протягом п’яти чи шести років така ж виставка просто неба проходить в Одесі – це «Зелена хвиля», проводять її на відомій вулиці Дерибасівській. Там дуже великий потік людей, можливо, навіть більше, ніж зараз на Хрещатику, і всі вони підходять до наметів, роздивляються, купують книги. Загалом, такий формат досить цікавий. Цю виставку організовує Держкомтелерадіо, і наскільки мені відомо, то надалі влітку вони планують такий захід проводити щомісяця. Ми не проти».

 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ольга Погинайко, директор книгарні видавництва «Смолоскип», Київ

«На мою думку, ідея вийти на Хрещатик – дуже хороша, бо всі попередні рази цей ярмарок був або в Українському домі, або на Лівому березі, тож треба було спеціально їхати, а це зменшувало кількість людей, які взагалі приходять на цю виставку. Інша справа: це не виставка, а такий собі «п’ятачок» з наметами. Захід потребує більше простору, більше продуманості в розміщенні, бо, наприклад, ми займаємося українською книжкою, а поруч люди реалізують релігійну літературу, з другого боку продають видання на тему астрології. Тому якось не продумано, хто де стоїть. На продажі виставка вплинула позитивно. Якщо порівнювати з Книжковим арсеналом, то він мав хорошу рекламу, люди їхали туди, знаючи, що там відбувається, до того ж арсенал тривав доволі довго, а цей захід – всього три дні. Мені сподобався такий формат, але він потребує кращої організації».

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Вікторія Каденко, директор видавництва «Дж. Дж.», Київ

«Для мене особисто це перший досвід виставки просто неба. Я очікувала, що буде дуже складно, а вийшло насправді весело, ми мали нагоду побачити багато різних читачів. Книги купують, але, як на мене, нині людям помітно важче придбати книжку ніж, наприклад, півроку тому. Це хороший захід з точки зору реклами. Люди змогли дійсно побачити те чи інше видавництво. Наприклад, відвідувачі нам говорили, що якби виставка була в Українському домі, вони навряд чи зайшли, а так проходили повз Майдан, і побачили, що ми тут».

 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Володимир Ярошенко, менеджер з маркетингу у видавництві «Кліо», Київ

«Загалом, враження позитивні. Формат просто неба накладає якісь обмеження й додає незручностей, але з іншого боку, ми розуміємо, що організувати традиційну виставку в Українському домі зараз неможливо. Тому «маємо, що маємо», як казав один із наших колишніх президентів. Загалом, я задоволений, організатори, зробили, що могли. Також спілкування з людьми завжди є позитивним імпульсом. Дає натхнення те, що відвідувачі вже впізнають твої книжки, видавництво. Порівняно з тим же Книжковим арсеналом покупців було менше, у порівнянні з виставкою в Експоплазі, набагато більше, тому десь посередині. Цього ми й очікували».

 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Микола Мартинюк, директор поліграфічно-видавничого дому «Твердиня», Луцьк

«Загалом, я сумнівався, що щось вдасться, але враження позитивні. Єдине, що трішки більше треба було інформації про захід поширити, навіть по Києву. Бо десь по центральному радіо її транслювали, але цього замало. Наприклад, мої друзі-письменники поруч були на заході в «Купідоні» і тільки від нас довідалися про виставку. Варіант цікавий, але погоду не спрогнозуєш. Щодо активності покупців, то якоїсь сенсації не сталося. Ті читачі, які цікавляться книгами, до нас прийшли – і давні друзі-книголюби, і ті, хто втрапили випадково». 

 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Юлія Мозолюк, продавець на стенді «Видавництва Старого Лева», Львів

«Виставки просто неба – чудовий формат, як на мене. Люди, прогулюючись, можуть натрапити на щось цікаве, на книги, по які спеціально їхати комусь просто не вистачає часу. Єдиний мінус – дощ, бо книги можна не встигнути сховати. Перехожі активно цікавились асортиментом, особливо книгами, що були на розпродажі. Найпродуктивніший день торгівлі був вчора, тобто в суботу, загалом план продажу виконали на 4 з 5. На жаль, сьогодні той самий дощ відлякував покупців. Як на мене, щоб такі заходи були ефективнішими, варто їх проводити частіше, адже багато людей нас запитували, коли проходить ярмарок і коли буде наступний. Враження від заходу позитивне, бо дуже приємно бачить радість на обличчях дітей, коли вони отримують нову книгу, а особливо чути від них: “Дякую, у вас дуже чудові книжечки”».

Читайте також: Книжковий Арсенал №4. Книговидання після Майдану

3

Тим часом Держкомтелерадіо теж обрало найкращі книги. Подаємо повний список:

«Гран-прі» конкурсу цього року присуджено видавництву «Либідь» за видання «Скарбниця потребна і пожиточна». У цій книзі, упорядником якої є лауреат Національної премії імені Т. Г. Шевченка Валерій Шевчук, предствлено історично-літературні пам’ятки ХІ-ХУІІІ ст., що вийшли зі стін українських монастирів.

У номінації «Моя країна» диплом ІІ ступеню присуджено видавництву «ІМЕКС-ЛТД» за книгу «Кафедральний собор Рождества Пресвятої Богородиці»; диплом І ступеня та спеціальний приз «Кришталева книга» присуджено видавництву «Балтія-Друк» за книгу «Український пантеон».

У номінації «Життя славетних» дипломом І ступеня та спеціальним призом «Кришталева книга» відзначено видавництво «Либідь» за книгу «Стефан Турчак».

У номінації «Світ дитинства» дипломом та спеціальним призом «Кришталева книга» відзначено видавництво «Чайка» за книжку «Казки для малюків».

У номінації «Арт-книжка» дипломом та спеціальним призом «Кришталева книга» відзначено видавництво «АДЕФ-Україна» за книгу «Витязь у тигровій шкурі».

У номінації «З глибини знань» дипломом та спеціальним призом «Кришталева книга» відзначено видавництво «Букрек» за книгу «Із Української Старовини».

У номінації «Проза» дипломом та спеціальним призом «Кришталева книга» нагороджується «Видавництво Старого Лева» за книгу «Дідо-Всевідо».

У номінації «Поезія» дипломом та спеціальним призом «Кришталева книга» відзначено «Видавництво Старого Лева» за книгу «Пора плодів і квітів».

У номінації «Бестселер» диплом та спеціальний приз «Кришталева книга» відзначено видавництво «Фоліо» за книгу «Львівська гастроль Джимі Хендрікса».

У номінації «Мистецтво друку» диплом ІІ ступеню присуджено видавництву «АДЕФ-Україна» за книгу «Витязь у тигровій шкурі». Видавництво «Київське товариство «Купола» за книгу «Собор святого князя Володимира» отримує диплом та спеціальний приз “Кришталева книга”.

Читайте також: «Українська книга 2014», або Хто всі ці видавництва?

Світлини Дарини Ніколенко

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe