Читомо > Новини > Діана Клочко про запуск book trailer(ів)

Новини

Діана Клочко про запуск book trailer(ів)

24.11.2010 3 Автор:

Існують зірки шоу-бізнесу, а є продюсери, які створюють їм імідж. Бувають видатні письменники, а є редактори, які випускають у світ їхні видання. Існують бренди та торгові марки, а є люди, які дають їм життя. Такою людиною-брендом, людиною-загадкою, людиною-фантасмагорією є Діана Клочко. Нещодавно в приміщенні Інституту журналістики відбулася зустріч Діани Клочко зі студентами кафедри «видавнича справа та редагування».

Діана Клочко, зокрема, розповіла про створення та реалізацію своєї мрії – видавництва «Грані-Т», на розвиток та становлення якого пішло 4 роки.

«Насамперед, потрібно було створити бренд, несподіваний для України, аналогів якого б не було на той час, – зазначила гостя. – Ми дійшли висновку, що книги потрібно випускати двох напрямів: культурологія та дитячі. Тобто моє видавництво мало б випускати книги для всієї сім’ї. Ця концепція сімейного видавництва, коли книги під одним брендом купували б і батьки, і діти, лягла в основу випуску всіх одиниць друку і книжкових серій».

Потім, за словами пані Діани, необхідною умовою було випустити величезну кількість назв. Видавництво «Грані-Т» видало 100 назв книжкової продукції. Це були топові видання, які одночасно займали перші місця в рейтингу книжкових новинок та могли продаватися на розкладках у метро. Крім того, щоб випускати таку кількість назв, треба розробити певну кількість серій. Тобто продумуємо першу книгу, відточуємо формат, ілюстрації, текстове наповнення, а всі наступні видання робимо за вже наявним зразком.

Крім книг, рейтингів та участі в конкурсах і книжкових ярмарках, видавництву необхідний бренд. «Бренд створює масу позитивних емоцій, – коментує профі, – та сприяє лояльності читачів і авторів до видавництва». Отже, видавництво одразу певним чином має позиціонувати себе на ринку.

Також пані Діана поділилася зі студентами своїм баченням стану й перспектив розвитку видавничої справи, зокрема новими тенденціями та нововведеннями. Вона зазначила, що дитяча література лише частково перейде в електронний формат, адже «книга – не просто читання. Це – річ. Її перегортаєш, ознайомлюєшся з поліграфічним оформленням, вона – жива. Особливо, коли це стосується дитячої книги, яку, крім того, й не можна читати дітям в електронному вигляді».

Щодо дитячої книги в Україні, то видавчиня помітила таку тенденцію: українці не читають видань сучасних авторів. Читачі переважно купують «старі» казки, тільки в новому оформленні, проте вже незабаром ця ситуація зміниться. Тому лідерами стануть ті видавництва дитячої літератури, в кого друкуватимуться найкращі автори, яких шукатиме видавництво.

Діана Клочко розповіла також про новий книжковий рекламний продукт, який вона підготувала з сином – book trailer. З назви ми можемо зрозуміти, що це – відеопрезентація книги, яка за часом триває від 1 до 3 хвилин. Може бути також промороликом або попередньою рекламою. У західних країнах та в Америці цей вид популяризації видань поширений ще з 2003 року та спрямований саме на рекламування книг в Інтернеті. Гостя зазначила, що для того, аби в Україні книга стала бестселером, необхідно зняти дуже хороший фільм за її сюжетом. Проте, зауважила, що переважна більшість бестселерів – видання примітивні. Тому побажала для наших студентів ніколи не боятися любити, а через це – писати й видавати такі книги, які б ставали геніальними бестселерами.

Катерина Кундельська

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Julie
    24.11.2010 в 8:57 pm

    А буктрейлер же виклали в неті? Хочу побачити, який він.

  2. 24.11.2010 в 11:01 pm
  3. 24.11.2010 в 11:08 pm

    але його буктрейлером і не назвеш.

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe