Читомо > Новини > Букерівську премію отримав американський письменник Джордж Сондерс

Новини

Букерівську премію отримав американський письменник Джордж Сондерс

18.10.2017 0 Автор:

Лауреатом цьогорічної Букерівської премії став американський письменник Джордж Сондерс за роман «Lincoln in the Bardo». Результати було оголошено в ніч з 16 на 17 жовтня.

«Lincoln in the Bardo» стала другою американською книжкою, яка отримала Букерівську премію. Роман розповідає про переживання особистої трагедії президента США Авраама Лінкольна смерть його неповнолітнього сина.

Джордж Сондерс — американський письменник, есеїст та сценарист. Його книжки неодноразово входили до списку бестселерів «The New York Times».

У своїх творах Сондерс часто фокусується на абсурдності корпоративної культури та культури споживання, а також на ролі засобів масової інформації. Хоча багато критиків вказують на сатиричне забарвлення більшості робіт письменника, він часто підіймає в них й моральні питання. Через трагікомічні елементи в творчості письменника його часом порівнюють з Куртом Воннегутом, творами якого Сондерс надихався.

 .9 George Saunders-Lincoln in the Bardoіі.

Букерівська премія (офіційна назва премії — англ. The Man Booker Prize) — найпрестижніша літературна нагорода, що з 1969 року щорічно вручається у Великій Британії. За 40 років Букерівська премія стала однією з провідних в галузі літератури.

Спочатку премія присуджувалася авторові, який проживає в одній з країн Співдружності або в Ірландії за роман, написаний англійською. З 2014 року можна висувати англомовних авторів і з інших країн світу.

Як відомо, до короткого списку потрапили 6 книжок від 6-ти авторів:

  • «4 3 2 1» — Пол Остер (США);
  • «History of Wolves» — Емілі Фрідлунд (США);
  • «Exit West» — Мохсін Хамід (Пакистан-Великобританія);
  • «Elmet» — Фіона Мозлі (Великобританія);
  • «Lincoln in the Bardo» — Джордж Сондерс (США);
  • «Autumn» — Алі Сміт (Великобританія).

Разом із тим, у цьогорічний довгий список потрапили 13 книжок із Великої Британії, Індії, Ірландії, Пакистану та США, в тому числі й роман Колсона Вайтхеда «Підземна залізниця», який отримав у цьому році Пулітцерівську премію.

У минулому році премію було присуджено роману «Розпродаж» (The Sellout) Пола Бітті, який став першим лауреатом із США за всю історію Букера.

Читайте також: Міжнародна Букерівська премія оголосила короткий список

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe