Читомо > Новини > Бібліотека як тренд: досвід Хорватії, Словенії та Румунії

Новини

Бібліотека як тренд: досвід Хорватії, Словенії та Румунії

12.04.2017 0 Автор:

6-7 квітня у Києві відбувся Форум молодих бібліотекарів Української бібліотечної асоціації, ініціатором та організатором якого виступила Молодіжна секція УБА. Іноземні гості та молоді бібліотекарі поділилися своїм досвідом модернізації галузі, завдяки якій бібліотеки продовжують приваблювати читачів. Читомо дізналося про тренди бібліотечної справи Хорватії, Словенії та Румунії й записало найцікавіше.

Хорватія

У Хорватії існує велика мережа бібліотек, що включає одну національну бібліотеку, 200 публічних, понад 1 тисячу шкільних і 6 університетських. Національна бібліотека в Загребі – перша національна бібліотека Хорватії, яка була заснована в 1607 році. У ній зберігається понад 3 мільйони найменувань, у тому числі й рукописні книги Х століття, твори аудіовізуального мистецтва та графіка.

National_and_University_Library_in_Zagreb

Національна й університетська бібліотека Загреба

Тут працює онлайн-сервіс «Спитай у бібліотекаря», через який здійснюється взаємодія бібліотек на національному і міжнародному рівнях. Проводяться освітні програми для користувачів бібліотек, щотижневі воркшопи та презентації, туристичні екскурсії по Національній бібліотеці (понад 1 тисячу туристів щороку), програми для студентів і представників інших бібліотек. Працюють тематичні портали та віртуальні виставки, портал старих хорватських газет і журналів.

У 2015 році відкрився Національний репозиторій, в якому зберігаються всі дипломні роботи хорватських студентів і дисертації. Бібліотеки співпрацюють з Міністерством культури та Міністерством освіти, надають їм софт і дані для створення онлайн-виставок.

Портал Хорватської наукової спільноти забезпечує покращення доступу до наукової інформації. Цей проект фінансується Міністерством освіти та Європейським Союзом. Його головна мета – надати можливість науковцям і студентам користуватися базами даних, забезпечувати можливості пошуку всіх ресурсів з одного джерела. Також працює портал інтегрованої бібліотечної системи, портал каталогізації та кваліфікації, портал для видавців і авторів, який надає змогу відстежувати рух книг в усіх бібліотеках країни й заробляти на цьому, оскільки Міністерство культури платить авторам за використання книжок.

Читайте також: Відкритість Бібліотеки в Амстердамі

Словенія

Словенська бібліотечна асоціація налічує понад 1300 регіональних бібліотек. Її головна мета – покращення розвитку професійної сфери бібліотечних сервісів, підвищення ролі бібліотеки у суспільстві.

Національна й університетська бібліотека Словенії

Національна й університетська бібліотека Словенії

У Словенії працює 251 бібліотека, з них 82 – академічні. Після отримання диплому студенти також отримують і фінансування від Дослідницької асоціації як гостьові студенти. Вони підписують довгострокові контракти з університетами на здійснення досліджень та забезпечуються потрібними грантами. Понад 5 тисяч молодих дослідників здійснюють пошук інформації та наукових джерел, шукають посилання в статтях і книжках словенських бібліотек.

Бібліотека університету Мариборі підтримує освітні та науково-дослідні програми, допомагає молодим науковцям знаходити потрібні джерела. Створений нею каталог «Codex+» об’єднує в собі бібліографічні каталоги з базами даних та пропонує різноманітні інструменти пошуку. Мобільна версія баз даних має налаштування «Моя бібліотека», завдяки якому можна подовжити термін користування матеріалом, переглянути історію видачі книжок, зарезервувати матеріали, які зберігаються в інших бібліотеках.

У Словенії багато корисних бібліотечних сервісів. Служба «UM.NIK» забезпечує одночасний пошук електронних і друкованих джерел, доступ до повних текстів та інформації про бібліотечні джерела. Сервіс «DKUM» – це об’єднаний доступ до електронних інформаційних джерел і докторських дисертацій. «BASE» – доступ до академічних документів дослідницьких інституцій.

Депозитарій надає можливість перегляду цифрових матеріалів і спеціальних зібрань, доступ до електронних книжок англійською мовою. Електронні книжки можна на деякий час завантажувати на читальні пристрої за допомогою бездротового доступу, замовляти матеріали з бібліотек, роздруковувати тексти з мікроплівок.

Читайте також: Бібліотека як бренд – досвід Мюнхена

Румунія

В бібліотеках Румунії проходять зустрічі читачів, які хочуть поділитись своєю поетичною та прозовою творчістю. Щорічний фестиваль видавців і книжковий ярмарок Axes Libre пропонує великий вибір дитячої літератури й новинок, якими можна поповнити свою книжкову колекцію.

Національна бібліотека Румунії

Національна бібліотека Румунії

Бібліотеки здійснюють такі інноваційні проекти, як: «Бізнес для нас» – програма, яка допомагає підвищити свою конкурентоспроможність і розпочати власний бізнес; Сервіс «40+ – активний, інформований, конкурентоспроможний» – комп’ютерний курс для користувачів-початківців, яким більше, ніж 50-ти років.

Організація «Літня бібліотека» ініціює роботу літературних кафе в паркових зонах, а також майстер-класів з фотографії, організовує різноманітні освітні програми. Одна з найуспішніших таких програм «Попереджені – значить захищені», яка присвячена сексуальній освіті підлітків 14-18 років. Вона полегшує доступ до інформації та поширює знання про сексуальне здоров’я.

Популярна румунська бібліотека George Baricu пропонує читачам сервіси роботи з мультимедійними програмами й можливість створення мультимедійного портфоліо. Сервіс «Tech Lab» – інформаційні технології для молоді» надає можливість знайомитись з культурними цінностями етнічних меншин Румунії через відео, фото та онлайн-комунікацію.

Читайте також: У Польщі оцифровано близько 2 мільйонів видань, наша мета – мати все

Бібліотека як місце відпочинку

Якщо говорити загалом про європейські бібліотечні тренди, то в Німеччині бібліотека – популярне місце зустрічей і неформального спілкування. В Штутгарті будівля бібліотеки схожа на відомий нам з дитинства Кубик Рубіка. В ній постійно відбуваються записи рекламних кампаній та модні фотосесії. Там зберігається графіка, колажі та твори сучасних фотографів. За 25 євро страхового внеску твори художнього мистецтва можна брати на 8 тижнів з правом подовження понад 6 разів. До читацького квитка приєднана банківська картка, з якої знімають відповідні кошти.

Штудгарт, бібліотека

Бібліотека в Штутгарті

Бібліотеки Великобританії  – це також місце неформального спілкування молоді. Раніше 70% простору там займали книжки, а тепер – відвідувачі. У Великобританії читацький квиток можна отримати через Інтернет. 60% жителів країни мають читацькі квитки, і бібліотек там більше, ніж «Макдональдсів». В межах національної програми «Книжковий старт» читацькі квитки даруються й дітям. Бібліотеки співпрацюють з ІТ-кав’ярнями, відвідувачі яких поповнюють лави читачів.

У Фінляндії працює єдина мережа бібліотек, в межах якої книгу можна взяти в одній бібліотеці, а подовжити термін користування в іншій. Інформацію про нові надходження можна отримувати електронною поштою або на мобільний телефон. Користувачі мають можливість рекомендувати книги. Книжки можна обговорювати в групі на Фейсбуці або на сайті бібліотеки. В торгових центрах стоять книжкові автомати, які можна відкрити за допомогою читацького квитка.

Читайте також про бібліотечну справу у Литві

 

Чільна світлина whatsuplife.in

Світлини furniteka.com, uk.wikipedia.org

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe