Читомо > Новини > 5 причин, чому варто використовувати Telegram у видавничій справі

Новини

5 причин, чому варто використовувати Telegram у видавничій справі

28.03.2017 0 Автор:

Соцмережі уже давно стали не лише розвагою, а й професійним майданчиком для фахівців із різних сфер.  Telegram, що за останні кілька місяців став одним з найпопулярніших месенджерів, не виняток. Читомо знає як мінімум 5 причин, чому варто використовувати Telegram книголюбам, редакторам, перекладачам, книжковим дизайнерам і менеджерам книжкових проектів та залишатися в курсі подій, черпати натхнення і підвищувати професійний рівень навіть зі смартфоном у руках, а також запрошує на власний Telegram-канал.

 

1. Комунікація із читачами

Для всіх читачів важливий зв’язок з автором та думки, які він висловлює на ті чи інші теми. Для заохочення своїх читачів деякі Telegram-блогери звертаються до непересічних  методів. Важливо постійно підтримувати його. Якщо вам важливе постійне спілкування, цікаві думки, то потрібно звернути увагу на такі канали:

Пришла и говорю

Це канал літературного критика Анни Нарінської. Дуже цікаві коментарі авторки яскраво презентують книжкові новинки видавничого ринку. Доповненням до цього є  топові списки книжок, які варто купити або прочитати. Додатком до каналу є добірка віршів сучасних поетів, наприклад Андрія Родіонова. Також на каналі є цікаві фото, зроблені у музеях, які розширюють знання про життя письменників, їх долю. Інколи тут публікуються новини, що стосуються літературного життя всього світу. В оновленнях каналу можна зустріти посилання на фільми або їх трейлери, які зняті за однойменними книжками.

Сказки на ночь

Канал Діани Ремізовської вражає своєю непересічністю. Авторка щоразу читає для підписників уривки з відомих творів. Канал зацікавить всіх, хто надає перевагу аудіокнижкам. Як говорить сама Діана, що всередині аудіозаписів багато уривків з її улюбленого Бредбері, «Маленького принца», «Їжака в тумані», а також «Історії Мумі-Троллей», «Незнайка», «Чарлі та шоколадна фабрика». У планах авторки — потішити свої слухачів-читачів «Вінні-Пухом», «Тореадорами з Васюківки», «Хроніками Нарнії». Діана вірить, що такі книжки варто слухати не тільки дітям, а й «прописувати» дорослим від надмірної серйозності, від невміння бачити чудеса навкруги, від не бажання радіти дрібницям і сміятись з самих себе.

 Читайте також: Соцмережі читачів: від Goodreads до The Reading Room через Wattpad

.

 blue_line

.

2. Мобільна легкість і швидкість для редакторів та перекладів

Головними критеріями інформації для більшості як професіоналів, так і початківців, є доступність та оперативність. Перекладачі і редактори мають завжди бути в курсі новин, щоб швидко зреагувати на них. Для того, щоб займатися саморозвитком і не відкладати телефон навіть у дорозі чи у черзі в магазині, варто підписатися на такі канали:

Edited.in.ua

Канал головного редактора видавництва «Наш формат» і перекладина Миколи Климчука про переклад і редактуру. Мікроблог Климчука з’явився нещодавно, ньому – практика і роздуми, корисні лінки на професійні матеріали, а також фото і рекомендації. Ресурс зацікавить студентів, редакторів і перекладачів.

Нові дописи на каналі з’являються кілька разів на тиждень. Канал має «близнюкат» у Facebook.

Читайте також: Микола Климчук: Хороший і поганий макети книжки коштують однаково

telegram2

Толще твиттера

Цей канал веде перекладачка та літературна оглядачка Анастасія Завозова. Вектор спрямування «Толще твиттера» — це  рецензії  на книжки, які нещодавно прочитала авторка. Також на цьому каналі ви можете зустріти багато цікавої інформації, що стосується книговидання, книжкових новинок у світі.

«Толще твиттера» містить багато цікавих посилань на ці статті в оригіналі. Але той, хто не дуже добре знає англійську, не залишиться за бортом. Авторка каналу робить переклад і викладає його з посиланням на оригінал. Цікавим доповненням цього каналу є те, що тут  оперативно висвітлюють новини, які пов’язані з книжками, а також з їх екранізацією. Також тут можна знайти захопливі проекти від провідних видавництв. Постійно з’являються добірки книжок за тематичним спрямуванням. Кожен може знайти для себе щось цікаве.

Я просто текст

Олександр Горбачов на своєму каналі «Я просто текст» дає короткі перекази творів тим людям, які не мають часу читати повністю. Його описи дуже влучні й передають ключові моменти тексту. Також він дає свої коментарі найбільш обговорюваним темам, які не завжди стосуються видавничої діяльності, але хвилюють світ.

Цікавим є те, що всі його коментарі містять посилання на ресурс, найчастіше це закордонні ЗМІ. Читачі, яких зацікавив огляд мають змогу прочитати повністю, ознайомитись з усіма нюансами та деталями. Короткі перекази можуть стосуватися як і класики, так і сучасних творів, як зарубіжної прози, так і вітчизняної. На каналі ви можете знайти посилання на відео авторів, описи чиїх творів, вказані в його статті.

 Читайте також: Культура читання: «що залайкали, те й читають»

.

blue_line

 .

3. Дані й аналіка для видавців

Видавці-початківці та професіонали завжди повинні розуміти, що саме зараз відбувається на книжковому ринку, які тенденції переважають, а які тренди будуть формувати вектор їх роботи у майбутньому. Щоб розуміти взагалі ситуацію в Україні та за її межами, видавці мають знати якнайбільше про міжнародний видавничий ринок та книжковий бізнес.

Щоб не потонути в морі безмежної інформації варто звернути увагу на такі канали:

Слова и деньги

Слова и деньги — це канал Володимира Харитонова про  електронне книговиданння та книжковий ринок. На ресурсі ви знайдете дуже багато статистики, яка стосується книговидання в інших країнах світу, новин онлайн-бібліотек і цифрових книжкових проектів. Новини на каналі стосуються не тільки електронних книжок, а й паперових.

Цікавим є те, що на каналі є посилання на матеріали для редакторів та інформація про різні платформи, які допомагатимуть  під час роботи. Родзинкою цього каналу є цікаві дослідження, проведені американськими вченими, які стосуються книговидання, читання книжок взагалі (мобільні додатки, пробеми доступу, архівація та інше). На каналі дуже багато посилань на різні моніторинги книжкового ринку, що стануть у нагоді видавцям.

UkrLiteratura

UkrLiteratura — це канал, який стосується літератури, а також книговидання в Україні. Він стане в нагоді тим, хто займається або цікавиться цією сферою. Канал оновлюється регулярно. Його особливістю є швидке інформування підписників, тому що чільне місце тут займають саме новини з різних книжкових ресурсів.

Цікавою є добірка також топових книжок, як і від провідних видань, так і від відомих людей. Ще однією складовою каналу є анонсування подій, які стосуються виходу в світ нових книжок. Надихнути і навчити можуть інтерв’ю з професіоналами, людьми, які так чи інакше працюють  у сфері книговидання. Інформація з’являється на каналі блоками, тобто в кінці чи посередині робочого дня, автори вам пропонують добірку корисної інформації.

Читайте також: Літературний Instagram: найкрасивіші профілі для книголюбів

.

blue_line

.

4. Атмосфера занурення для книголюбів

Книжка стає дедалі популярнішою серед  молоді. Голова йде обертом від новинок, а також класики різних жанрів. Море нових видань, які варто чи не варто читати. Щоб не заблукати в цих непростих лабіринтах, і вибрати якісну книжку, яка, можливо, в майбутньому стане твоєю настільною книгою, варто не забувати про такі Telegram-канали:

Booker

Booker – це авторський канал про книжки. Ця сторінка була створена рік тому, і спочатку це був дайджест посилань на різні книжки. Зараз це новини, рецензії, книжки, тексти від автора каналу Михайла Сапітона. Найбільше стане в нагоді для закоханих в літературу. Можуть зацікавити є добірка топових книжок за версією провідних видань, а також медіаканалів.

Не оминув автор також тему графічного оформлення обкладинок, тут можна знайти найкращі витвори дизайнерської думки. Автор розміщує посилання на цікаві канали, сайти, сторінки для книгоманів. Канал оновлюється декілька разів на тиждень. Усі рецензії написанні автором каналу.

TELEGRAM1

Что читать

Что читать – це канал для людей, які люблять читати для задоволення, де переважно з’являються книжкові огляди і новини ринку. На каналі розміщені рецензії на різні за жанрами видання.  А також посилання на них. Чільне місце на каналі займають стародруки. Автор майстерно описує видання і супроводжує їх ілюстраціями. Також є посилання на блоги, у яких публікують рецензії на новинки. Родзинкою цього каналу є рубрика «Редкая книга», яка виходить на вихідних та матеріали наукових конференцій.

Книжный лис

Книжный лис — це канал  для тих, хто хоче і любить читати. Автор каналу Олеся дуже цікаво і змістовно описує книжки та доповнюються фотографіями видань. На каналі також можна знайти цитати різних авторів, а також їх героїв, які наштовхують на роздуми. Дуже цікавою є щомісячна добірка корисних каналів.

Традиційною вже став прикінцевий щорічний список книжок, які вразили весь світ. Доповненням каналу  є змістовні інтерв’ю авторів, з посиланнями на їх твори, а також на біографію. На каналі теж публікують аналітичні статті про книжкові онлайн-магазини.

blue_line

5. Візуальна складова для дизайнерів

Для дизайнерів Telegram —  ще одне джерело візуальної інформації, на спеціалізованих каналах можна подивитись роботи  відомих книжкових дизайнерів. У мікроблогах з’являються матеріали про розуміння типографії й композиції, кольору та стилістик. Для відновлення творчого запалу дизайнерам допоможуть такі канали:

Design Code Channel

Це канал для книжкових дизайнерів, верстальників, маркетологів. Тут можна знайти цікаві, корисні статті, свіжі новини, які допоможуть у професійному зростанні початківцям, а професіоналам покращити свій  знання. Design Code Channel містить багато неординарних дизайнерських ідей, інтерв’ю з професіоналами, багато цікавих уроків, а також велику кількість посилань на матеріали та цікаву аналітику стосовно популярних додатків для дизайнерів. Цей канал перед усім зацікавить початківців, оскільки він містить пояснення ключових понять, а також вміння їх застосовувати на практиці.

Редактор Р.

Редактор Р. стане в пригоді тим, хто займається книжковим дизайном. На цьому каналі можна черпати ідеї та натхнення. На сторінці демонструються вже втілені ідеї в життя, але для початківців це ефективна допомога на початку роботи. На ресурсі є покрокове створення книжкових обкладинок. Також можна зустріти цікаві ідеї для створення футлярів для серій книжок, а також багато корисної інформації і про документи, і про перші кроки у видавничій галузі.

Vilebedeva

Vilebedeva зацікавить тих, хто захоплюється не лише текстом, а й книжковим дизайном. Канал містить багато пізнавальних відео, а також  фотовидань, які виходили у світі. Не залишився осторонь тут і книжковий дизайн. Сміливі ідеї для найбільш креативних. Також є рецензії на дизайнерські рішення у книжковій справі. На каналі чимало посилань на інші ресурси, головним контентом яких є книжкові огляди за різною тематикою та жанрами.

Для дизайнерів є лінки на випуски професійних журналів з каліграфії та летерінгу. Також багато інформації на каналі стосується подарункових видань, які найчастіше виконані графікою. Чільне місце посідає оформлення форзаців та корінців. Цікавою є добірка вімельбухів.

Читайте також: Вімельбухи завойовують книжковий ринок

Awdee. Графический дизайн

Як ви вже зрозуміли із назви, то мова піде про канал для дизайнерів. Awdee. Графический дизайн — це натхнення, навчання та інструменти, як і для початківців, так і для професіоналів. Також є архів матеріалів каналу. Для професіоналів знайдеться інформація про нові терміни та нововведення в дизайнерській справі. Корисними будуть безкоштовні кириличні шрифти.

Родзинкою Awdee є серії афіш, логотипів, які оновлюються регулярно. Чільне місце тут посідають також серії ілюстрацій. У нагоді стануть проекти відомих дизайнерів, що стосуються ребрендингу, летерингу.

Читайте також: Cover: книжковий дизайн очима культового Пітера Мендельсунда

Долучайтеся до Telegram-каналу Читомо

Шукайте нас також в Instagram i Twitter, а ще у VK i Facebook

Для чільного зображення використано фото із timeshighereducation.com

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe