Читомо > Новини > 5 онлайн-ресурсів, які руйнують «четверту стіну» між видавцем та читачем

Новини

5 онлайн-ресурсів, які руйнують «четверту стіну» між видавцем та читачем

12.12.2017 0 Автор:

Уявлення про вузькоспеціалізовані «таємні знання», що роблять професіоналів певної галузі частиною «касти посвячених», світ онлайн-медіа, соцмереж та миттєвого розповсюдження інформації назавжди зробив анахронізмом і прерогативою в кращому разі середньовічних цехів. Тому й не дивно, що з кожним роком індустрії все більше і більше націлюються на пошук шляхів назустріч своєму споживачеві.

Сьогодні Читомо пропонує до вашої уваги добірку з п’яти англомовних онлайн-ресурсів, що вдало поєднують ідеї вузькопрофільної видавничої та освітньої платформ, тим самим «вбиваючи двох зайців» – популяризуючи галузь та дозволяючи споживачам навчитися чомусь новому.
.

Digital Book World: про складне – просто

 

Print

 

У 2009 році представники нью-йоркського контент-агентства F+W Media Девід Нуссбаум та Сара Донвіль звернулися до Майка Шатцкіна, директора видавничої корпорації The Idea Logical Company, за порадою. За словами експертів-контентмейкерів, жодна з профільних конференцій, які вони відвідали за останні роки, не відображала вповні тих змін, які сталися у видавничій індустрії.

Зокрема, дуже побіжно чи й зовсім не висвітлювалися теми розвитку цифрових технологій у видавничій сфері та перспективи їхнього використання. Так і виникла ідея першої видавничої конференції Digital Book World, що відбулася в Нью-Йорку вже 2010 року.

Подія викликала такий резонанс у видавничих колах, що стала регулярною – так, в січні 2017 року відбулася вже сьома конференція Digital Book World. Спектр тем, проговорених у межах конференції, вже за кілька перших років вийшов за межі тільки видавничої індустрії: тут і різноманітні медіа, і контент-маркетинг, і ринок електронних книг та його вплив на паперове книговидання. Зрештою Digital Book World набула настільки широкого розмаху та вагомого впливу в професійних і не лише колах, що стала окремою компанією із власною веб-платформою.

 

1sdd

 

Нині сайт Digital Book World пропонує не лише аналітичні матеріали та новини про книговидання, а й освітні послуги. За допомогою безлічі вебінарів, курсів та відеолекторіїв видавці-початківці дізнаються про всі «підводні камені» бізнесу, досвідчені гравці індустрії – про нові тенденції. Проте легкість і доступність стилю подачі інформації від самого початку стали пріоритетом Digital Book World – саме тому більшість освітніх матеріалів та заходів, які пропонує платформа, будуть водночас корисними для професіоналів та пізнавальними для споживачів.

Сьогодні вам просто цікаво, який шлях проходить паперова чи електронна книга, щоб опинитися у ваших руках – а завтра ви вже сушите голову над тим, як правильно поставити дизайнеру завдання на обкладинку для нової книжки. Але вже знаєте, де шукати необхідну інформацію.
.

Publishing Perspectives: «connecting bookish people»

 

pp-logo

 

Ще одна онлайн-платформа, заснована 2009 року, і теж у Нью-Йорку. З тією лише різницею, що Digital Book World «проникла» на європейські видавничі ринки тільки з часом, а Publishing Perspectives, по суті, почалася в Європі.

Місцем створення ресурсу, що оформився згодом у повноцінне онлайн-медіа, став нью-йоркський офіс Франкфуртського книжкового ярмарку, і до сьогоднішнього дня Publishing Perspectives позиціонують себе як дочірній проект одного з найбільших видавничих заходів світу. І основною метою створення ресурсу, як стверджують його творці, є налагодження зв’язків між індустріями книговидання та медіа задля створення простору для якомога більш комфортної співпраці для всіх професіоналів та зацікавлених людей з усіх куточків світу.

Читайте також: Маркетинг to read: експерти про нові українські видання

Основна амбіція Publishing Perspectives – в охопленні якомога ширшої аудиторії з різних континентів. Достатньо вагома роль тут відведена і вузькопрофесійним видавничим матеріалам – аналізу динаміки ринків різних країн, питанням авторського права та тенденцій у видавництві, пов’язаних із цифровими медіа.

 

цццццц

Проте навіть ці теми розглядаються під доволі несподіваними кутами зору. Ситуація з авторським правом у Канаді, найбільші видавництва Туреччини, книжкові рейтинги в Китаї, новий формат книжкових магазинів у Польщі – і поруч із цим тренди книжкового YouTube-блогінгу, аналіз взаємозалежності успіху фільму «Дюнкерк» та факту виходу однойменної книжки у 1982-му, інтерв’ю з коміксистами та ілюстраторами.

У своїх матеріалах Publishing Perspectives намагається охопити якомога ширший спектр тем, так чи так пов’язаних із літературою, популяризацією читання та роллю медіа в цих процесах. Важливість розбіжностей – ментальних, законодавчих, компетентнісних – в різних країнах та на різних ринках стає одним із ключових пріоритетів політики ресурсу. І, судячи з популярності Publishing Perspectives, знаходити компроміс і водночас дати можливість співпрацювати та комунікувати між собою людям із різних світів та різних індустрій їм цілком непогано вдається.
.

PubProNetwork: портал у видавничий професіоналізм

 

logo

 

Цей ресурс можна було б назвати «найповажнішим» за віком – якби не той факт, що його онлайн-іпостась з’явилася аж у 2012 році, хоча Bookbuilders West, організація, яка уможливила його появу, виникла ще аж у 1969 році. Від початку Bookbuilders West заявляли про себе перш за все як про борців за якісне книговидання в США і саме з цією метою збирали навколо себе професіоналів-видавців з усіх штатів.

Проте ще задовго до моменту «відродження» в онлайн-просторі творцям Bookbuilders West стало зрозуміло, що поставлених цілей їм не досягнути без залучення громадськості. Нині PubProNetwork (перші два скорочення в цій абревіатурі – це, так, Publishing Professionals) – це онлайн-платформа, що репрезентує видавничу сферу та процеси, з нею пов’язані, якнайширшому колу осіб.

 

ффіфіфі

 

Основним напрямком діяльності PubProNetwork в офлайні є проведення різноманітних заходів у форматі конференцій, презентацій та лекторіїв по всій території США для видавців, дизайнерів, журналістів та всіх зацікавлених. Втім, онлайн зовсім не обмежується лише анонсами цих заходів та різноманітними тематичними статтями.

Читайте також: Про що говорили на конгресі «Література в Дії»: найцінніше

Сайт PubProNetwork пропонує дві надзвичайно важливі опції, які роблять його не лише освітнім, а й цілком практичним ресурсом для тих (і професіоналів, і просто зацікавлених), хто прагне знайти роботу у видавничій сфері. Це свіжі фул- та парттаймові вакансії від різних видавництв, а також біржа фрілансу, завдяки якій частиною процесу книговидавництва можна стати буквально не виходячи з дому. PubProNetwork дає можливість книголюбам та професіоналам з інших галузей спробувати себе у книговиданні. Чи – як мінімум – застосувати знання, здобуті під час лекцій та презентацій, безпосередньо на практиці.
.

The Smart Book: дивлюся в книжку – бачу IT

 

cropped-testata_def1

 

Єдиний цілком «європейський» ресурс із підбірки замахнувся на ціль ще більш амбітну: примирити два вічно ворожі світи – технарів і гуманітаріїв в особі ICT та видавничої індустрії. The Smart Book як один із дочірніх проектів іншого ресурсу – TISP (Technology and Innovation for Smart Publishing) – заснований 2013 року, мав на меті стати онлайн-майданчиком для комунікації між цими двома галузями. Хоча б тому, що вони – і на час створення проекту це стало очевидно вже абсолютно всім – в сучасних умовах є життєво необхідними одна одній.

Ключовий напрямок діяльності The Smart Book – підбір та детальний опис тих проектів, де взаємодія IT та видавничої сфери вже виявилася вдалою і плідною. Це і нові види програмного забезпечення, розробленого для видавничих потреб, і стартапи та бізнес-ініціативи, засновані вихідцями з цих двох галузей, і спільні заходи (іноді організовані й командою The Smart Book).

 

Безыівв

 

Навіть найзатятіші консерватори від видавничої сфери, переконані на The Smart Book, мусять усвідомити: для того щоб задовольняти потреби сучасного динамічного ринку, слід виходити за межі, навіть якщо для цього доведеться винайти «іншу мову», щоби пояснити свої потреби людям з іншого професійного середовища. The Smart Book, відтак, є неперервним онлайн-документуванням челенджів, з якими стикається видавнича сфера і з яких вона виходить гідно й успішно. І подібні кейси, безперечно, корисні не лише для видавців-професіоналів.
.

BookBusiness: новинне агентство видавничої сфери

 

logo-bookbusinessmag-x2

 

Ще вчора нові стандарти поліграфії, дизайну та верстки – а сьогодні вже потреба в новому програмному забезпеченні, нових технологічних рішеннях, нових ризиках. Видавнича сфера вже давно перестала бути мануфактурною, а нині вона динамічна й мінлива, як ніколи. Фіксувати всі ці зміни складно, проте необхідно. І Book Business, інтернет-ресурс, «народжений» в редакції нью-йоркського журналу BookTech the Magazine ще 1998 року, почав робити це, очевидно, одним із перших саме в онлайні.

Менеджмент книговидання у всіх його виявах, інновації, цифрові технології в книговиданні, сфера продажів – Book Business не оминає нічого. Вся найсвіжіша інформація про видавничий ринок доступна користувачам (а це, як стверджується на сайті, понад 12 тисяч ключових видавництв та видавничих корпорацій США й інших країн) як безпосередньо на сторінках ресурсу, так і в форматі e-mail розсилки.

 

Буууууу

 

Крім безпосередньо новин та репортажів із найважливіших видавничих подій та конференцій (іноді бувають доступними й прямі трансляції цих заходів для користувачів сайту), на Book Business регулярно публікуються блоги видавців та представників видавничої сфери, проводяться вебінари та ініціюються різноманітні освітні заходи.

Читайте також: 5 причин, чому варто використовувати Telegram у видавничій справі

Видавнича сфера не лише готова мінятися, а й компетентно висвітлює та всебічно рефлексує зміни, які відбуваються, та результати цих змін. Лише такий шлях в сучасних умовах є плідним для того, щоб створювати якісний і потрібний продукт.

А ще для цього слід шукати нових шляхів комунікації як з іншими галузями, так і зі споживачами та бути готовими не лише навчатися, а й навчати. І безліч успішних проектів, цікавих міжгалузевих заходів та нових технологічних рішень, які спрощують та покращують книговидавничий процес, тільки підтверджують це. Як і той факт, що про всі ці проекти, як і про інші цікавинки видавничої сфери – а їх значно більше, ніж може здаватися на перший погляд – сьогодні можна дізнатися в кілька кліків.

Читайте також: Ірина Вікирчак про міжнародну літературну співпрацю: вартісні ресурси

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe