Читомо > Новини > Новачки книжкового ринку: «Чорні вівці» і «Три мурашки»

Новини

Новачки книжкового ринку: «Чорні вівці» і «Три мурашки»

09.11.2015 0 Автор:

Попри те, що наклади у наш непростий, але життєствердний час падають, «суб’єктів видавничої діяльності» не меншає, натомість ринок оновлюється – з’являються не лише непересічні книжкові проекти, але й нові видавництва. Поки – малі і переважно дитячі, але, як показує практика, такі рідко затримуються у форматі малих, а впевнено завойовують ринок. Тенденція, до речі, «децентралізаційна»: не Києвом-Львовом-Харковом єдиними. «Читомо» поспілкувалося з двома із найперспективніших молодих видавництв, кожне з яких уже має, що показати.

Чорні вівці – дитяче арт-видавництво

Назва: «Чорні вівці»

Місто: Чернівці

Рік заснування: 2015

Тип: дитяче

Мови: українська, англійська

Команда: Христя Венгринюк (письменниця, художниця), Василь Дроняк (директор видавництва «Книги-ХХІ») та Святослав Померанцев (президент фестивалю «Meridian Czernowitz»).

Представляє: Христя Венгринюк

Почин

Якось все до того йшло, щоб робота й задоволення пов’язалися з дитячою літературою. Щонайперше, я сама письменниця, авторка п’яти книг, дві ще готуються до друку. В 2014 році я захистила кандидатську дисертацію з літератури і вже рік працюю викладачем живопису для діток. Тому що таке література я знаю ззовні та зсередини, а також тепер щодня маю шанс бути в контакті з дітками і вивчати їхню психологію, бажання та мрії.
А одного дня ми з двома амбітними та працьовитими юнаками, які творять мистецький простір України, просто вирішили зробити дитяче видавництво.

Кризовий час

Для важливих справ будь-який час буде непростим, але це лише для тих, хто, насправді не хоче чогось напевне, або боїться. Все буде добре, і час цьому не на заваді.

Формат роботи

Поки це хобі, але ми знаємо, що це буде велике видавництво! Це лише перші етапи. У нас великі сподівання.

chorni_vivci

Команда «Чорних овець»

Проблеми

Найважче донести книгу в світ! Щоб її змогли оцінити так, як би ми того бажали, щоб її зрозуміли, відчули, щоб полюбили її. Бо коли процес за процесом, коли надаєш книзі й тіло, то закохуєшся в неї.

Видане

В сучасному світі книги-білінгви є дуже важливими, а особливо для дітей, які лише починають опановувати іншу мову. Ми хочемо, щоб наші батьки та діти читали й англійською! Вважаємо, такі проекти будуть допомагати та розвивати.

Читайте також:  Малі видавництва.UA 

chorni_vivci_lev

На кожній обкладинці видавництва шукайте чорних овечок, які повідомлять вікову категорію видання. Всередині ж їх можна рахувати)

 

chorni_vivci_rozhort

Розгорт із книжки-білінгви «У царстві Лева / In the Lion’s Kingdom»

Сегмент ринку

Це ніша артбуків. Хочемо на основі видавництва видавати багато артбуків, де буде мінімум тексту, де про все здебільшого розповідатиме візуальне. Плануємо видати артбуки на вірші Юрія Андруховича та Сергія Жадана. А художниця Христина Лукащук, натхненна їхніми віршами, вже почала працювати.

У планах

У нас вже дуже багато початих проектів, які ми щодня вдосконалюємо і вдосконалюємо. Скоро вийдуть нові книги, серед яких буде й повість для підлітків.

_chornivivci_1

Це далеко не перша книжка Лариси Ніцой, але вперше – у реальній співпраці з видавцем

 

chorni_vivci_2

Розгорт із книжки «Зайчикове щастя»

Порада видавцям-початківцям

Нічого не боятися, йти з місією та переконанням, що книга – найважливіше в житті кожної людини, навіть якщо поки  не для кожного. 😉 Не боятися, коли казатимуть, що це важко, безперспективно і що творити подібне в час кризи – самогубство. З вірою та впевненістю крок за кроком творити Добро.

Читайте також:  Святослав Померанцев: Meridian Czernowitz – сьогоднішнє і, сподіваюся, майбутнє Чернівців 

Видавництво «Три мурашки»

Назва: «Три мурашки» («Три муравья»)

Місто: Одеса

Рік заснування: 2014

Тип: дитяче

Мови: російська, українська

Команда: Катерина Черненко (юристка), Світлана Онищенко (викладачка)

Представляє: Світлана Онищенко

Почин

У нас вдома завжди було багато книг з різних країн світу, різними мовами. Це дає можливість побачити іншу культуру книговидання та зрозуміти, що тобі в ній подобається. Коли у моєї сестри народилися і трохи підросли її доньки, ми звернули увагу, що на нашому ринку багато красивої художньої літератури, а ось дитячі книги для розвитку зроблені дуже сухо, без задуму. А діти повинні отримувати задоволення, коли виконують завдання. І в якийсь момент нам захотілося зробити книгу, яка буде не тільки корисною, але й такою, яку дитина не захоче випускати з рук. Діти, – втім як і дорослі, – люблять свята, особливо дні народження. Так і народилася ідея нашої першої книжки про дні народження.

У команді нас поки двоє, ми відбираємо матеріал і редагуємо тексти. Є ще 6 художників, з якими працюємо над індивідуальними або спільними проектами.

try_murashky_0

«Три мурашки»: поки в команді – дві сестри Катерина і Світлана

Кризовий час

Зважитися на друк першої книжки було просто. Ми були в стані ейфорії. Робота з художниками йшла добре. Відгуки від методистів були чудові. Коли ми давали пробні завдання дітям у школах раннього розвитку, вони були дуже задоволені і запитували, чи можна забрати роздруківки додому, хотіли, щоб ми прийшли знову. Складно було зважитися на друк другої і третьої книжки, коли долар зростав щодня і вартість книжки росла разом з ним. Але ми вирішили, що кризовий час – це час не тільки великих викликів, але й великих можливостей.

Читайте також: «Зелена хвиля»: спека, одеські письменники і затемна книжкова ніч 

Сегмент ринку

Наш вибір не був пов’язаний з аналізом комерційної привабливості конкретних сегментів. Нам просто хотілося створити барвисту й цікаву книжку для розвитку, а потім захотілося створювати ще і ще. Не можна сказати, що ми свідомо обрали певну нішу. Ми почали робити книжки для дітей 3-5 років. І відразу відчули попит на книги для інших вікових груп. Люди часто підходять, їм подобається стиль, але вони шукають книжки або для дітей молодшого віку, або для старших дітей. І ти розумієш, що потрібно розширювати асортимент.

У цьому бізнесі стільки простору для творчості. Будь-яка дрібниця може наштовхнути тебе на нову ідею. Тому важко передбачити, яким буде наше видавництво за кілька років.

try_murashky-sport

Сторінки з наклейками для завдань – «Книжка для всех, кто любит спорт»

Формат роботи

Цей формат продиктований розміром стартового капіталу і невеликим колективом, який працює над створенням книжок. Але працюючи в такому форматі, можна приділити більше уваги кожній книжці, витримувати стилістику і уважніше підходити до вибору матеріалу. Хоча вхід у мережеві, у великі інтернет-магазини дійсно проблематичний для невеликих видавництв.

try_murashky_knyha0

«Книжка для всіх, хто любить дні народження!» – дебютна для видавництва. Всередині – завдання і наклейки.

Видання складається з різноманітних творчих і логічних завдань, а окрім того – пропонує безліч ідей для святкування днів народження.

SVgUudd8il8

«Книжка для всіх, хто любить дні народження!» всередині

Проблеми

Для нас на даному етапі найскладнішим є питання налагодження системи продажів. Для таких маленьких видавництв як ми поки немає шансу потрапити в мережі або великі книжкові магазини. Їм нецікаво працювати з маленьким асортиментом. У кожному місті є багато маленьких книжкових магазинчиків або книжкових відділів у дитячих магазинах, але достукатися до них у чужому місті виявилося непросто. Плюс майже всі магазини зараз переживають через падіння продажів, тому бояться купувати новий товар.

Тому для маленьких видавництв дуже великою допомогою є ярмарки. Там можна почути думку покупця безпосередньо, зрозуміти, наскільки твої ціни відповідають очікуванням ринку, зустріти власників магазинів, зав’язати цікаві знайомства з авторами та художниками. Ми обов’язково беремо участь у таких заходах в Одесі, і вже починаємо брати участь у Києві (шукайте на стендах малих видавців! Або напишіть просто зараз на chytomo@gmail.com – Ред.).

try_murashky-2

Книжки-картонки (і за сумісництвом «-картинки») видаються у сезонних і мовних версіях

IZbIqTGsg7M

Видане

Думаю, що книжок-картонок не так багато просто тому, що процес створення такої книжки дуже трудомісткий. Але для певного віку – це незамінний формат. Ми отримуємо багато хороших відгуків щодо «Прогулянок Тобі», і це приємно. Я думаю, це пов’язано з тим, що книжка дуже добра і світла. Діти у віці до 3-х років активно пізнають світ, у тому числі й через книги. І нам би хотілося, щоб книжки, які потрапляють до них у руки несли добро.

Поки ми не дісталися до художньої літератури. Хоча в планах це, безумовно, є. За час роботи ми зрозуміли, що пік активності батьків у купівлі книг, припадає на вік дітей до 3-4 років. Тому, якщо ти створюєш якісний продукт, орієнтований на цей вік, то при адекватній ціні, проблем з реалізацією бути не повинно.

Найуспішнішим проектом, я б все-таки назвала нашу першу книжку. Навряд чи б ми зважилися на створення нових книжок, якби не отримали стільки позитивних відгуків про «Книжку для всіх, хто любить дні народження». Її прекрасно розбирають на виставках і ярмарках. Її із задоволенням беруть книжкові магазини. Люди часто вважають, що це перекладна зарубіжна книга і потім дуже дивуються, що вона зроблена у нас. Мені здається, що вийшла вона успішною, тому що в неї було вкладено дуже багато праці, часу, любові, бажання – і не тільки наших.

Читайте також: «БУК» по-одеськи: книгарня для великих і малих дітей

try_murashky-ubory

Розгорт із книжки «Горовные уборы»

Для кого це все

Я викладаю в школі. Мені завжди хочеться, щоб наприкінці уроку діти не захотіли йти і просили, щоб у них був ще один твій урок. Того ж хочеться і від книг. Я обожнюю, коли ти сідаєш з дитиною, починаєш читати книжку (як правило, дитина більше хоче побігати, або подивитися мультики), але вже за 5 хвилин це так її захоплює, що вона страшенно засмучується, коли книжка закінчується – тож просить прочитати ще раз. Хочеться видавати книги для дітей, які не можуть всидіти на місці, які хочуть жадібно пізнавати цей світ і в якийсь момент розуміють, що книги – це теж частина їхнього світу.

Порада видавцям-початківцям

Ми самі новачки на ринку. Але мені здається, що на тут дуже важливо знайти свій стиль, своє обличчя. Це як знайти улюблену групу, або марку одягу, або художника. Ти знаєш, що вони тебе не підведуть, і ти отримаєш задоволення, якщо побачиш їхню нову роботу. Так само і видавництво повинно знайти свого читача і виправдовувати його очікування кожною новою книжкою.

Світлини і зображення – зі сторінок видавництв

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe