Читомо > Новини > Найкращі дитячі книжки 2017 року за версією The Guardian

Новини

Найкращі дитячі книжки 2017 року за версією The Guardian

21.12.2017 0 Автор:

 The Guardian обрало найкращі дитячі книжки 2017-го року в 4-х вікових категоріях. Про це повідомляє офіційний сайт видання

 

 0-4 роки

 

01«Казка (Хвіст) Катінки», Джудіт Керр

HarperCollins

Від улюбленої авторки «Киценьки» та «Тигра, який прийшов на чаювання», ця історія котячих пригод сніжно-білої Катінки та її незвичайного хвоста зачарує малюків своїм м’яким золотаво-плямистим затишком.

 

 

 

 

 

 

BLUE_LINE

02«Вибір ялинки», Патрисія Тот

Walker

Передчуття свята – основа цієї римованої обрядової розповіді про вибір і прикрашання новорічного дерева. Всі масивні яскраві зображення наче випромінюють світло, від людей до домашніх тварин і пишного вбрання Санти: дочитавши книгу до кінця, читачі також сяятимуть.

BLUE_LINE

03«Австралійська сова», Філіп Бантінг

Scholastic

У серії чудових візуальних/словесних жартів австралійська сова (або південна голконога сова) не може досягти миру, якого прагне, аж поки, відмовившись й надалі бути снігодурнем, телепнем або світлодумом, вона злітає і залишає Ніпок.

BLUE_LINE

04«Дванадцять днів Різдва»

Faber

В чудовій позолоченій обкладинці, сповнена темних таємниць і тонкого гумору, ця чудово видана версія улюбленої різдвяної пісні знайомить дітей з пригодами жаби-стрибунця і дятла-барабанщика, а також  куріпок, грушевих дерев і співочих пташок, зображених за допомогою чорнил, акварелі та колажу.

BLUE_LINE

 

 5-8 років

 

05«Одне різдвяне бажання», Кетрін Ранделл

Bloomsbury

Перша спроба Ранделл у жанрі дитячої літератури, яка потрапила у фінал премії Costa,  – це дотепна історія про самотнього хлопчика, чотири неслухняні ялинкові прикраси і бажання, яке загадали на неймовірну зірку, чудово доповнена вигадливо розкішними ілюстраціями Саттона.

BLUE_LINE

06«Казки», Гіларі МакКей

Macmillan

Захопливі рамкові історії, несподівані повороти сюжету і подробиці, які стимулюють мислення – МакКей поновлює класичні казки, у тому числі «Дванадцять танцюючих принцес» і «Румпельштільцхен», у цій розкішній збірці, яку прикрашають експресивні чорно-білі малюнки Гібба.

BLUE_LINE

07«Прославлені пірати», Девід Лонг

Wide-Eyed

Захоплива документальна розповідь-розслідування – скринька зі скарбами життя, вмінь, кораблів і трофеїв піратів під збільшувальним склом (що прикріплене під обкладинкою), галерея шахраїв та словник піратського сленгу. Свистати всіх нагору!

BLUE_LINE

08«М» як «Мистецтво», Пол Терблі

Hodder

Серед різноманіття дитячих книг у жанрі нон-фікшну про мистецтво алфавітний путівник Терблі вирізняється як книга, що знайомить з Національною галерею і багатьма художниками, техніками і напрямами у мистецтві, що з ентузіазмом розвінчує міфи, має надихаючий дизайн і дарує відчуття можливостей.

BLUE_LINE

09«Оркестр історій: Лускунчик», Джесіка Кортні-Тікл

Frances Lincoln

Ця апетитна музична книга з чудовим дизайном і яскравими ілюстраціями вводить уривки з балету Чайковського «Лускунчик» у контекст солодкої, мов мармелад, історії.

BLUE_LINE

 8-12 років

 

10«Світ Мумідолу», Філіп Ардаг

Macmillan

У небесно-блакитних і золотих кольорах, з передмовою Френка Котрелла-Бойса та знаменитими ілюстраціями Туве Янсон – це важкенький, дотепний ретельно складений путівник для знайомства з мумі-тролями, їхніми друзями, їхньою філософією та звичками, а також із життям їхньої таємничої авторки, який багато годин вивчатимуть юні та дорослі фанати.

BLUE_LINE

11«Поза законом», Еон Колфер та Ендрю Донкін

Hodder

Цей захоплюючий графічний роман – історія подорожі дванадцятирічного Ебо з його селища в Північній Африці після поминок брата і небезпечне переправлення через Середземне море. Тут багато контрастів – холодне море і палюча пустеля, маленька доброта і звична жорстокість, надія і розпач, це непересічна історія.

BLUE_LINE

12«Гаррі Поттер і в’язень Азкабану», Дж. К. Роулінг

Bloomsbury

Третю історію про пригоди Гаррі у Хогвартсі оживляють чудові малюнки Джима Кея.   Від сутінкової величі автобусу «Нічний лицар» до плямистого яскравого пір’я гіпогрифа Клювокрила – його роботи наповнюють світ Роулінг новими відтінками магії.

BLUE_LINE

13«Острів наприкінці всього», Кіран Мілвуд Харгрейв  

Chicken House

Аміхан прожила все життя на острові Куліон, багато мешканців якого хворіли на проказу, у тому числі матір Амі. Але все одно це місце радості, поки жорстока постанова уряду не розлучила родини і не позбавила дітей їхнього коріння. Другий роман Мілвуд Харгрейв, що увійшов до фіналу премії Costa, – це оригінальна і гірка історія, насичена відчуттям дикої природи.

BLUE_LINE

 12+

 

14«Книга пилу», 1-й том – «Прекрасна дикунка», Філіп Пулман

David Fickling

Довгоочікуване повернення Пулмана у світ його «Темних начал» місцями дійсно темне. Коли Малкольм Полстед, 11-річний син лендлорда, і Еліс Парслоу, 15-річна посудомийка, перевозять крихітну Ліру Белаква річкою, що вийшла з берегів, на каное Малкольма, загроза хвиль жорстока і жахаюча (а Еліс застосовує сильні вислови). Читач, який порине у цю книгу, незалежно від віку матиме змогу насолодитись спостереженням за справжньою майстерністю розповіді.

BLUE_LINE

15«Речі, які може робити яскрава дівчина», Саллі Ніколс

Andersen

Героїні захоплюючої розповіді Ніколс – Евелін, яку виховують для заміжжя замість навчання, Мей, вільнодумна дочка квакера, і Нелл, витривала і працьовита, опора для своєї бідної родини. Всі вони  боротимуться за право голосу, але привид війни все ближче, чим вони пожертвують – і що в них заберуть? Незабутній історичний роман.

BLUE_LINE

16«Ненависть, яку ти віддаєш», Енджі Томас

Walker

Надзвичайний дебют, цей американський роман, на створення якого надихнув рух «Чорні життя важливі» – історія Старр Картер, друга якої Халіла на її очах застрелив офіцер поліції і чиє  розсічене на «до» та «після» життя було зруйноване цієї трагедією. Роман, повний експресивних подробиць та іронічного гумору, завдяки харизматичному розповідачу читається як класичний текст.

BLUE_LINE

17«Супутник», Нік Лейк

Hodder

Лео народився у космосі, все своє життя прожив на космічній станції «Місяць-2» з друзями – космічними дітьми Ліброю та Оріоном. Зараз, у 15 років, він фактично зобов’язаний вперше полетіти на Землю, але там на нього очікує набагато більше, ніж ферма його дідуся і пригоди, які він собі обіцяв. Ця незвичайна наукова фантастика, розповідь у стислій символічній манері Лео, нагадує своєю різноплановістю та гуманізмом найкращі романи Ієна Бенкса.

 

 

 

Раніше повідомлялося, що «БараБука» назвала найкращі дитячі, підліткові та родинні книжки-2017

Переклад за матеріалами The Guardian Ольги Брагіної

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe