Читомо > Новини > «БараБука» назвала найкращі дитячі, підліткові та родинні книжки-2017

Новини

«БараБука» назвала найкращі дитячі, підліткові та родинні книжки-2017

15.12.2017 0 Автор:

Простір української дитячої книги «БараБука» назвав найкращі українські книжки для дітей та підлітків за 2017 рік.

Щороку, починаючи з 2014, простір підсумовує перемоги у сфері українського дитячого, підліткового і родинного читання. Цього разу до довгого списку увійшли 42 книжки, до короткого — 30.

Переможців визначили у десяти номінаціях:

  • Дебют року в прозі: Анастасія Левкова «Старшокласниця. Першокурсниця» (ВСЛ) (читайте рецензію)
  • Дебют року в ілюстрації: Наталя Кащак «Вовк під вікном» («Маміно»)
  • Дитячий поет року: Іван Андрусяк «Лякація», ілюструвала Лілія Курцеба («Фонтан казок»)
  • Дитячий прозаїк року: Леся Воронина «Таємне Товариство Ботанів, або Екстрим на горі Підстава», ілюстрував Володимир Штанко («Знання»)
  • Ілюстраторка року: Надія Кушнір («Як Гусь свою любов шукав», «Де Ойра?» («Віват»), «Хлопчик і відьма» («Ранок»))
  • Пізнавальна книжка року: Настя Мельниченко «#ЯНеБоюсьСказати» («Фоліо») (читайте уривок із книжки)
  • Перша книжка малюка: Оксана Лущевська, Світлана Балух «Пташина колискова» («Читаріум»)
  • Підліткова книжка року: Надя Біла «Крута компанія» (ВЦ «Академія»)
  • Шпаргалка для вчителя: «Пиши сильно» («Пабулум»)
  • Соціальна книжка року: Надійка Гербіш «Мене звати Мар’ям», ілюструвала Марія Фоя («Віват»).

DSC_0045

DSC_0128

Тетяна Стус

Крім цього, вручили спецвідзнаку «Партнерство року» видавництву «Ранок», яке спільно з експертками проекту видали серію книжок для першого самостійного читання «Читальня». Також вручили ще дві спецвідзнаки. Український інститут книги відзначив новаторство і дотепність Дмитра Кузьменка (Кузька Кузякіна) у популяризації науки, зокрема у «Білій трішки чорній-пречорній книжці» («Віват»). Благодійний проект «ЛакіБукс» за оригінальний підхід до пізнавальної книжки відзначив видання «Голосно, тихо, пошепки» (Романа Романишин, Андрій Лесів, ВСЛ).

Упродовж грудня на сайті проекту тривало читацьке голосування, переможцем якого стало видання «Майя і її мами» (Лариса Денисенко, Марія Фоя, «Видавництво»)(читайте рецензію).

«Перекладну книжку видавати непорівнянно легше: вона уже пропіарена й перевірена сотнями тисяч читачів та оглядачів, вдосконалена редакторами, ілюстрації готові в потрібних форматах та кількості… Не так просто з плеканням українського автора. Пропозиція значна, тексти переважно сируваті, фахових редакторів обмаль, художники взагалі «безсовісні», бо хочуть нормальні гонорари за роботу, інформаційне культурне поле найчастіше зосереджене на шоу-бізнесі… Але «Барабука» щороку відшукує й відзначає сміливих і гідних авторів, художників, а також видавців, що не зважають на ризики й все одно працюють з вітчизняною літературою», — заявила під час оголошення результатів письменниця, керівниця та співзасновниця проекту «БараБука» Тетяна Стус.

У свою чергу літературна критикиня, редакторка «БараБуки» Ольга Купріян нагадала, що 2014 року у топі «БараБуки» було всього шість книжок, тоді як цього року лише у короткому списку — 30. За її словами, з такої кількості книжок було надзвичайно складно визначати переможців. І зараз помітний не лише кількісний, а й якісний поступ української дитячої літератури за чотири роки.

«Два роки тому став розвиватися вітчизняний нон-фікшн, і ми вручили «Пізнавальну книжку року». Торік ми ввели номінацію «Підліткова книжка», бо видавці активно почали заповнювати цю нішу – різними, доволі сміливими текстами. Цього року аж дві нові номінації – «Перша книжка малюка» і «Соціальна книжка». Хочемо відзначити, що картонки для малюків зроблено на дуже високому рівні. Приємно, що найменші читачі починатимуть свій шлях у літературу з якісного картону, небанальних текстів та оригінальних ілюстрацій у різних техніках. Поява «соціальних» книжок свідчить про те, що письменники й найголовніше – видавці – помічають важливі й гострі суспільні теми й шукають способи про них говорити. Загалом «Соціальна книжка» розповідає про те, які ми різні, а це, можна сказати, життєво необхідні знання», — зазначила вона.

Нагадаємо, 5 грудня BBC Україна оголосила короткі списки «Книги року BBC – 2017» та «Дитячої Книги року BBC – 2017». Сьогодні о 16:00 оголосять переможців премії.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe