Читомо > Новини > Е-підручники в школах: американський досвід

Новини

Е-підручники в школах: американський досвід

20.10.2015 0 Автор:

Перед стартом нового навчального року видання Publishers Weekly підготувало огляд ринку навчальних е-книг у США та з’ясувало, як тамтешні школи купують і використовують такі видання. Пропонуємо переклад матеріалу.

Попит на е-книги у школах

Видання зазначає, що точно підрахувати обсяги згаданого ринку складно з огляду на різноманіття того, які комплектації е-книг замовляють школи. Так у звіті Асоціації американських видавців за 2014 рік йдеться, що дохід видавців від продажу е-книг (враховуючи комплекти е-книг, окреме ПЗ та платформи) шкільним навчальним закладам (від 1 до 12 класу) склав загалом близько $1,6 млрд: $1,2 млрд за комплекти та $382 млн за окреме ПЗ й платформи.


 Дохід видавців від продажу е-книг школам у 2014 році склав близько $1,6 млрд


Зважаючи на такий значний дохід, який до того ж має потенціал зростання, дедалі більше американських компаній відстежує можливості й тенденції цього ринкового сегменту. Опитування, проведене у січні 2015 року компанією LightSail Education (освітня платформа для планшетів) серед 475 освітян, показало, що 94 % респондентів очікують зростання частки е-книг, які використовує їхня школа / округ* (у США ), протягом найближчих двох років.

Водночас 52 % опитаних керівників шкіл / шкільних округів хочуть, щоби їхні учні читали е-книги. Інше дослідження, яке у 2014 році проводив часопис School Library Journal, показало, що 66 % американських шкіл користуються е-книгами. І це на 10 % більше, порівняно з даними, що були отримані роком раніше.

E-reading report

Джерело: Дослідження ринку е-книги від Lightsail (січень 2015)

Частка дітей, які прочитали хоча б одну книгу в цифровому форматі, помітно зросла за останні п’ять років згідно зі звітом «Дитяче й родинне читання» за 2015 рік, який підготував Scholastic (один із найвідоміших видавців навчальної і дитячої літератури у США і світі).

У 2010 році 25 % дітей читали е-книги (не враховуючи підручники), тоді як у 2014-му цей показник сягнув 61 %. Більшість дітей читає е-книги вдома, але відсоток дітей, які читали їх у школі, зріс із 12 % у 2012-му до 21 % у 2014-му.

e-reading_2

e-reading_3

e-reading_4
*вдома у друга, в бібліотеці, в іншому місці + ті респонденти, які не читали е-книг
Джерело: «Дитяче й родинне читання»–2015 від Scholastic

Натомість Дженіфер Аллен (Jennifer Allen), президент Асоціації навчальної книги й медіа (Educational Book and Media Association) і менеджер з продажів компанії Booksource (спеціалізується на підготовці видань для шкільних класів), спостерігає незначне зростання у сфері електронної книги впродовж останніх років.

«Мені здається, що вчителі досі визначаються з тим, як найкраще використовувати е-книги. Значно більший інтерес до е-книг мають шкільні бібліотеки. До того ж бібліотекарі частіше мають змогу самостійно розпоряджатися своїми витратами, тоді як вчителі мусять узгоджувати це з координатором читання чи спеціалістом, відповідальним за навчальну програму чи будь-яким іншим фахівцем. Таким чином рішення приймає зовсім не та людина, яка цими книгами користуватиметься», вважає Аллен.


У 2014 році 66% американських шкіл користувалися е-книгами


Разом із тим, Аллен зауважує, що вчителі, з якими вона працює, технічно підковані й використовують різноманітні цифрові технології.

«Вчителі активно застосовують цифровий контент, навіть якщо вони поки не перейшли на е-книжки. Наразі спостерігається незначне зростання кількості е-книг, однак, на мій погдяд, ситуація суттєво зміниться найближчими роками. Більшість опитаних нами покупців стверджують, що купуватимуть е-книжки у майбутньому», – розповідає жінка.

Вибір е-книг

Упродовж останніх років бюджети шкіл у США скоротили, тому підходити до вибору е-книг заклади мають особливо виважено, оцінюючи вартість самих видань, так само як і вартість пристроїв для читання. Також для читання е-книжок потрібно забезпечити належні технічні умови (надійний доступ до Wi-Fi, інтернет-фільтри, швидкість та дисковий простір). Якщо є така можливість, школа повинна сама вирішувати, скільки та яких гаджетів купувати.

Водночас навчальні заклади, що планують діяти за принципом BYOD (bring your own device / «принеси свій власний пристрій»), повинні переконатися в тому, що цифровий контент, який вони передплатили, справно відтворюватиметься девайсах. Багато шкіл надають можливість віддаленого доступу до своєї е-колекції, за умови, що учні мають доступ до інтернету.

Цифрова прірва, яка виникає в доступі до е-книг вдома і в школі, є однією з підстав, що спонукала нас до запуску анонсованої цього року президентом Бараком Обамою «Ініціативи відкритих е-книг» (Open E-books Initiative), яка покликана знайти вихід із ситуації.


Надійний доступ до Wi-Fi, інтернет-фільтри, швидкість та дисковий простір – необхідні техумови для користування е-книгами в школі


Видання також наголошує на тому, що перш ніж купувати е-книжки, школа має розробити стратегію їхнього використання. Адже, як розповідають продавці, час від часу їм доводиться чути від навчальних закладів питання на кшталт: «Ми щойно отримали лептопи/планшети/е-читанки, і що нам тепер робити?»

Загалом, зростання потреби американських шкіл у фахових знаннях із IT спричинило різнобічні зрушення. Відтепер ІТ-спеціалісти відіграють помітнішу роль, освітяни й постачальники е-книг стають обізнанішими в цій галузі, а місцеві ІТ-компанії отримують додаткові замовлення.

Два роки тому працівники округу Публічні школи Лінкольна* (Lincoln Public Schools; LPS) в штаті Небраска розробили технологічний план, який допоміг їм успішно впровадити використання е-книг у 56 їхніх школах. А раніше цьогоріч Лінкольнська рада з питань освіти презентувала нову версію 10-річного проекту щодо виділення $50 млн на забезпечення е-читанками всіх учнів із 3 по 12 класи до 2017–2018 навчального року.

Читайте також: Е-підручники: від розмов до конкретних дій

«Минулий рік був пілотним для нас. Ми передали девайси одній середній та одній початковій школі», – пояснює Мері Рейман (Mary Reiman), директор бібліотечних медіасервісів у LPS. З її слів, випробувальний термін був дуже цінним для подальшого впровадження проекту: «Ми з’ясували, що школярам потрібні більш легкі у використанні пристрої, й спинилися на Chromebook’ах, бо вони мають більше можливостей для управління, ніж лептопи чи планшети».

Цього року кожен шестикласник в окрузі LPS отримає Chromebook. Наступного року ці пристрої будуть в учнів 3–5-х і 7-го класів, а також у двох старших школах. У 2017–2018 навчальному році восьмі класи та решта старших шкіл теж матимуть Chromebook’и. Крім того, проект передбачає, що вихованці дитячих садків і 1–2-х класів матимуть iPad’и у класних кімнатах для використання в навчальному процесі.

e-reading_7

Тоді як публічні бібліотеки віддають перевагу одному постачальнику (OverDrive), ринок навчальної е-книги є хаотичним. Американським школам пропонують низку бізнес-моделей для формування колекції е-книг, зокрема:

  • передплата (Storia від Scholastic; Epic!)
  • постійний доступ
  • ліцензія на певний термін
  • ліцензія з визначеною кількістю трафіку (HarperCollins та інші видавці)
  • одночасне використання з іншими цифровими продуктами
  • плата за використання (наприклад, 1 долар за скачування у Brain Hive).

Є багато варіацій в межах цих моделей, наприклад, якісь видання мають необмежений одночасний доступ, а іншими може користуватися одночасно лише один учень. Найбільшою популярністю серед шкіл користується модель з постійним безлімітним доступом: школа платить за одну копію видання, якою може користуватися необмежено. Однак рішення [яку саме пропозицію обрати – ред.] не завжди має лише фінансові підстави.

“Підтримка системи чи платформи є основним. Вчителі та бібліотекарі мають стежити за матеріалами і знати, коли спливає термін користування тією чи іншою книжкою і коли вона стає доступною для іншого учня. В цьому ми можемо їм допомогти», – розповідає Надер Кваймарі (Nader Qaimari), старший віце-президент компанії Follett (постачає контент для е-читанок 65 тисячам шкіл США).


 Найпопулярнішою серед шкіл є модель з постійним безлімітним доступом до е-книг


Відділ освіти Нью-Йорку, який планує на три роки укласти контракт на $30 млн (з можливістю продовження на два роки) з компанією Amazon, щоб забезпечити доступ до е-колекції 1,800 публічним школам і, відповідно, 1,1 млн учням.

Донині кожна школа купувала е-книги самостійно, що було не надто ефективно з фінансового погляду. Amazon постачатиме відділу освіти е-підручники та інший електронний контент й керуватиме ним. При цьому спеціалізовані інструменти даватимуть змогу вчителям відстежити прогрес учнів, водночас школярі зможуть користуватися вбудованим словником і залишати відгуки щодо контенту.

Постачальник має допомагати навчальному закладу робити найбільш вдалий вибір е-книг. Кваймарі з Follett, яка вже 140 років існує на ринку дистрибуції, розповідає, що вони роблять все для того, щоби їхні замовники почувалися впевненими щодо свого вибору.

«Ми чітко розуміємо, до якого сегменту ринку діджиталу належать потреби шкіл. До того ж ми намагаємося індивідуально підбирати контент для кожної зі шкіл. Інші компанії такого сервісу не пропонують, тому ми й маємо краще позиціонування», – коментує Кваймарі.


 Постачальники е-книг у США пишаються рівнем свого сервісу: фаховий персонал, вебінари, тренінги, техпідтримка для шкіл


 

Промоція е-книг у школі

Один із найбільших викликів, з яким стикаються педагоги й бібліотекарі, стосується донесення інформації про те, що в школі з’явилися е-книги, учням, їхнім батькам, колегам тощо.

Енн Фондрен (Ann Fondren), яка нещодавно пішла з посади координатора відділу бібліотек в шкільному окрузі Спотсильванії (Spotsylvania County Schools) штату Вірджинія, зазначає, що в їхньому окрузі знадобилося здолати своєрідний «поріг переходу» до користання е-книжками.

«Нам варто бути дуже активними і розважливими у промоції е-книг. Додавати їх на виставках друкованих видань, включаючи інформацію до афіш / бюлетнів про книгочитання, просувати їх на шкільних і бібліотечних вебсайтах, влаштовувати виставки на батьківських зборах – так ми нагадаємо студентам і батькам, що все це доступне», – коментує Фондрен.

Кваймарі розповідає, що Follett допомагає школам з промоцією е-книг в рамках «програми турботи». «Починаючи з цього навчального року, до клієнтів, які придбали у Follett е-книги, телефонують із відділу обслуговування покупців та інформують про те, як встановити й використовувати е-колекцію. Клієнти також отримують доступ до безкоштовного Ресурсного Центру, де можна отримати низку корисних матеріалів – плани уроків із е-книгами, шаблони електронних листів, які школа з метою промоції може розсилати вчителям, батькам, учням». Ресурсний центр надає багато інших послуг, зокрема онлайн-навчання.

Читайте також: Саміт дитячої книги: чому соцмережі стимулюють читання


 Використання е-книг – найбільш вдалий варіант для тих учнів, які мають проблеми з опануванням навичками читання


 

За спостереженням Джейн Лофтон (Jane Lofton), бібліотекаря старшої школи Mira Costa в місті Манхеттен Біч (Каліфорнія), у їхній школі немає учнів, які б читали багато е-книг для задоволення.

«Видавці намагаються відтворити досвід читання друкованих книг на е-читанках, але поки це все виглядає дещо недолуго, – каже Лофтон і додає: – Серед причин того, чому нашій школі не вдалося швидко перейти на художні е-книги й читання для задоволення, – незначний вибір видань у нашій колекції».

Тандем друкованої та електронної книги

Незалежно від того, на якій стадії впровадження е-книг перебувають опитані виданням заклади, усі вони наполягають на тому, що поєднання друкованого та електронного контенту є чинним стандартом у школах та шкільних бібліотеках, до того ж така тенденція зберігатиметься ще протягом тривалого часу. І той факт, що друкована книга досі присутня є дуже втішним для видавців.

«Частка діджиталу зростає, але друк досі має сильні позиції», – каже Аленн з Booksource. Водночас Кваймарі з Folett додає: «Я не помітив переходу з продажів друкованих примірників на продаж електронних. Багато вчителів використовують е-книги в тандемі з паперовими. До того ж ми спостерегли зростання частки друкованих видань цього року, і це дуже здивувало нас».


 Поєднання друкованого та електронного контенту є чинним стандартом у школах та шкільних бібліотеках


На думку представниці Scholastic St. Lifer, «друк нікуди не зникне, навіть якщо зросте використання е-книг». «Ми маємо цифрові підручники з математики й мовних мистецтв, однак фінансово для нас не вигідно відмовитися від друкованих книг», – коментує Рейман з LPS.

e-reading_5

e-reading_6

Джерело: «Дитяче й родинне читання»–2015 від Scholasti

Свої погляди щодо друкованих та електронних книг мають також учні. Згідно з дослідженням компанії Scholastic «Дитяче й родинне читання»–2015, близько двох третин опитаних дітей (65%) погодилися з твердженням «Я завжди хочу читати друковані книги, навіть якщо маю електронні». До речі, цей показник зріс, порівняно із 60 % за даними дослідження 2012 року. Також серед 61 % дітей, які коли-небудь читали е-книги, понад половина відповіли, що віддають перевагу друкованим.

Візія на майбутнє

«Хотілося б мати е-книги, що є більш юзер-френдлі під час відтворення на мобільних пристроях», – каже Лофтон, зазначаючи, що більшість учнів їхньої школи, розташованої в заможному окрузі Південної Каліфорнії, мають смартфони.

Кваймарі також зазначає, що Follet нещодавно презентував новий проект – мультимедійну освітню платформу Lightbox, яка дозволяє вбудовувати в межах матеріалів на певну тему відео–, аудіофайли, слайд-шоу, мапи Google, веб-посилання тощо.

«Потрібно мислити категоріями майбутнього. Е-книги розширюють можливості бібліотек надавати доступ до інформації, а також показувати учням усі шляхи навчання й пошуку найкращих відповідей. Е-видання змінили наш бібліотечний світ», – підсумовує Рейман.


* Public school – безкоштовна публічна школа (їх у США більшість).

** School district – шкільний округ; орган місцевого самоуправління, якому підпорядковані всі публічні школи в межах округу; орган фінансується за рахунок місцевих податків і, водночас, здійснює фінансування підпорядкованих шкіл; шкільний округ розробляє навчальні програми для своїх шкіл та стандарти оцінювання учнівських знань.

Чільна картинка: Scholastic Teachers via Facebook 

Читайте також: Читацькі звички українців: соціологічні дослідження останніх років

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe